Штучне сало виготовили науковці з Сум. Кажуть, що намагалися максимально відтворити колір, консистенцію та властивості цього продукту. Особливості сала "із пробірки" в тому, що його можна робити із рослинних жирів. Це робить його доступним для вегетаріанців.
Сало, яке виробили науковці, – це комбінування рослинних та тваринних жирів. Запевняють, смак, колір та жирність можна змінювати.
"Якщо додати змелену зелень, то буде зелене сало, томатну пасту – червоне сало, моркву подріблену – буде помаранчеве сало. А якщо зробити верхню частину з брусникою, а нижню з лимоном, то буде жовто-блакитне сало!", – розповів доцент кафедри харчових технологій Сумського аграрного університету Дмитро Бидюк.
А от відтворити смак традиційного українського продукту поки не вдалося, зізнаються винахідники.
"За смаком воно трошки солонувате, жирнувате, як такого смаку сала немає, просто воно за твердістю, щільністю імітує сало. Тому просто додати часничку, ще чогось і зробити закуску", – пояснює фахівець.

Перевага штучного сала в тому, що воно менш калорійне, ніж природне. Вчені кажуть, що можуть зробити, навіть, вегетаріанське сало, якщо додавати лише рослинні жири.
"Звичайне сало – це національний продукт, але не всім людям можна вживати це сало за жирністю, за пористості. Для тих людей, які дотримуються дієти, або яким не можна звичайне сало, то буде альтернатива дуже гарна", – пояснює майстер виробничого навчання кафедри харчових технологій Сумського аграрного університету Ольга Середа.
До винаходу науковців на м’ясному ринку в Сумах продавці та покупці ставляться скептично.
"Ні, українське не може замінити, може де і запах буде, але смакові властивості ці всі… Ні, ні не може. У нас хороше сало сільське, яке вирощують фермери", – запевняє продавець на ринку Ірина Супрун.
Собівартість штучного сала – 40 гривень за кілограм. Тоді як справжній свинячий шпик на ринку у Сумах – більше ніж удвічі дорожче. Утім виробники цього продукту не мають сумніву, що попри дешевші аналоги справжнє сало своєї популярності не втратить, бо смачне!
Олеся Борови, "5 канал"