Еко-пакети і смакотара
Еко-пакети і смакотара
5 канал

Формулу тримають у секреті: в Сумах винайшли їстівні пакети та еко-посуд

Перші зразки смакотари науковці презентують на світовому конкурсі стартапів у Копенгагені, та продавати свою розробку для масового виробництва – згодні лише вітчизняним виробникам

Інновації дещо раптового ґатунку – їстівні пакети винайшли студенти сумського вишу. Смакові якості все ще вдосконалюють, тож поки що пропонують їх використовувати просто як тару, безпечну для довкілля. Винахідники запевняють, що у природі пакети розкладаються за місяць. Як виробляють ноу-хау – бачили журналісти "5 каналу".

"Одного разу, при дослідженні полісахаридів, ми помітили, що крапля розчину при висиханні дала плівку. Ми спробували на міцність і вона виявилася досить еластичною і схожою на поліетилен", – розповідає доцент кафедри харчових технологій Сумського національного аграрного університету Дмитро Бидюк.

На зразок гранульованого пластику, з якого і роблять поліетиленові та пластикові предмети, сумські науковці зробили полісахарид у гранулах. Для виробництва пакетів його розмочують водою та кладуть під прес.

З якої сировини студенти видобувають полісахариди – винахідники тримають у секреті, інакше технологією можуть скористатися конкуренти. Але зізнаються, перші спроби зробити еко-пакети були невдалими, бо виявилися крихкими.

Нарешті, знайшли спосіб удосконалити винахід. Перші вдалі пакети зберігаються в лабораторії уже більш як місяць, не втративши ані зовнішніх, ані практичних властивостей. Тепер працюють над смаковими властивостями еко-тари, щоби за потреби нею можна було перекусити.

Винахідник запевняє: "Оскільки ці пакети складаються з натуральних компонентів, барвники теж харчові, тому їх, звичайно, можна з'їсти. Але їх треба замочити, щоб вони стали такі набряклі… Їх можна зробити солодкими і їсти як звичайну локшину".

Серед студентських винаходів також інший еко-посуд: "Ми розробляли ще початкову формулу. Це були стаканчики, які назвали "смакотара". Екологічно чиста упаковка, яка розкладається".

Ідею та перші зразки так званої смакотари науковці планують презентувати на світовому конкурсі стартапів у данському Копенгагені. Утім, запевняють: продавати свою розробку, щоби запустити у масове виробництво, погодяться лише вітчизняним виробникам.

Олеся Боровик, "5 канал"

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

Попередній матеріал
Не роздумуючи, ризикнули власним життям: в Україні нагородили "Героїв-рятувальників року"
Наступний матеріал
Виступ Президента на 15-ій Щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) – відео

У одного з творців "Новачка" виявили рак на останній стадії

"Вибрав нелегку професію": хлопець із тяжкою вродженою хворобою став студентом харківського вишу

У одного з творців "Новачка" виявили рак на останній стадії

"Вибрав нелегку професію": хлопець із тяжкою вродженою хворобою став студентом харківського вишу

Підвищити престиж професії: у МОЗ презентували стратегію розвитку медичної освіти

Замах був спланований: прокуратура звинуватила у вбивстві сумського депутата його дружину – подробиці