Жуйку, що лікує від пародонтозу, створили в Івано-Франківську. Такі незвичайні ліки винайшла студентка Прикарпатського національного університету. Дівчина розробила гумку з бактерицидним ефектом. А от який головний цілющий компонент – дізнаєтесь із сюжету.
"Для виготовлення жувальної гумки я використовую карамелізований мед, віск, пилок, пергу та прополіс", – розповідає студентка факультету природничих наук ПНУ.
Карамелізований мед Марта Цап досліджує вже півтора року. Він і став основою цілющої жуйки. Винахідниця каже: найскладніше було підібрати правильну консистенцію продукту, для максимального лікувального ефекту: "Саме жуйка, тому що її потрібно витримувати в ротовій порожнині. Жувати хвилин 10-15, а не зразу з'їдати. Щоб активні речовини подіяли в ротовій порожнині".
На відміну від звичайних жуйок, цю можна з'їсти повністю. Всі, хто куштує, визнають: медова гумка – смачна. "Я спробувала, мені дуже сподобалося. Порекомендую своїм друзям. Схожого нічого такого ще не куштувала. Тому дуже вразило", – ділиться враженням інша студентка Людмила Чернуха.
Ідею практичного дослідження Марті запропонував науковий керівник. Професор Сергій Курта каже, свого часу шукав ефективний спосіб боротьби з пародонтозом. Тепер разом зі студенткою оформили його у цілісний проект. Та вже дістали схвальні висновки фахівців.
"У нас є дослідження Ужгородського центру мікробіології при Ужгородському університеті. Було протестовано десять пацієнтів. У всіх них було покращення стану пародонту. І, відповідно, ротової порожнини. У деяких навіть були зняті всі неприємні ефекти, які викликаються цим захворюванням", – зазначає професор.
Лікувальною жуйкою вже зацікавилися інвестори. І хоч попереду ще багато роботи з удосконалення проекту та отримання відповідних ліцензій, науковці готові долати всі виклики.
Ольга Рега, Сергій Попович, "5 канал"
Дивіться також фотогалерею:
Смачна екзотика: Де в Києві скуштувати південноафриканські страви – ФОТО