Дослідження, яке було проведено міжнародною групою дослідників в Китаї і Великій Британії, дозволило відредагувати гени і вивести свиней, в тілах яких міститься менший відсоток жиру. Про це повідомляє "Новое Время" із посиланням на видання BGR.
Як зазначено у повідомленні, геном свиней змінили з використанням технології CRISPR/Cas9, завдяки якій у поросят з'явився ген UPC1, що відповідає за терморегуляцію. Цей ген є у більшості ссавців, але свині його позбавлені, тому їм для регуляції температури тіла потрібен товстий шар жиру.
Загалом було зроблено 13 спроб змінити генотип ембріонів свиней. Три з них в кінцевому підсумку були успішними. На світ з'явилися 12 поросят, в тілах яких в майбутньому буде в середньому на 24% менше жиру, ніж у звичайних свинях. При цьому вони будуть здоровими, завдяки швидкому обміну речовин.
За словами вчених, зміна генотипу дозволить свиням вижити в холоднішому кліматі, а також допоможе збільшити виробництво м'яса.
Етика створення генетично модифікованих тварин є предметом численних дискусій, і вже є багато законів, які забороняють використовувати таких тварин в їжу в багатьох країнах, включаючи США. З іншого боку, в Китаї це питання відрегульовано слабко, тому подібні експерименти в цій країні можливі.
Утім, дослідники не сказали, чи свині без сала в кінцевому підсумку зможуть потрапити на тваринницькі ферми.
Як повідомляв 5.UA, науковцям вперше вдалося виростили ембріони-химери, що складаються з клітин людини і свині. Такі ембріони можуть сприяти у розробці технології вирощування людських органів всередині тварин.