Від мінестроне до імбирного кексу: ТОП-10 оригінальних і смачних пісних страв Читайте по-русски

Пісні страви 5.ua
На початку тижня для християн східного обряду розпочався Великий піст. Триватиме він аж до 27 квітня – це переддень Великодня. Чомусь в народі прийнято вважати, що пісні страви – це "несмачно", "нецікаво" і доволі аскетично. Ми ж узялися розвінчати цей міф і зібрали 10 найцікавіших рецептів, які можна приготувати під час Великого посту. Тож, від супів до десертів – чим здивувати рідних та як прикрасити стіл, коли душа проходить очищення, читайте далі.

Смажений рис з овочами і тофу

Це чудовий варіант для легкої і корисної вечері. Подібну страву полюбляють готувати вегетаріанці, однак вона цілком може прикрасити і пісне меню.  

Інгредієнти:

  • 200 г відвареного довгозернистого рису
  • 300 г сиру тофу
  • 1 морква
  • 2 болгарських перці різного кольору
  • 2 зубчики часнику
  • 10 г кореня імбиру (приблизно 1-1,5 см)
  • 1 стакан замороженої кукурудзи
  • 1 стакан замороженого зеленого горошку
  • 1 лайм
  • 1 ст. л. соку лайма
  • 2 ст. л. соєвого соусу
  • сіль і перець (за смаком)
  • оливкова олія для смаження

Пісні страви
Пісні стравиedinstvennaya.ua

Спосіб приготування

  1. Чистимо моркву, шаткуємо її соломкою та смажимо на великій пательні на оливковій олії 3-4 хв. Додаємо дрібно нарізаний часник, смажимо ще 2-3 хв.
  2. Додаємо до овочів 250 г тофу, нарізаного кубиками, а також порубаний соломкою імбир. Додаємо сіль, перець, перемішуємо, смажимо ще зо три хвилини. Потому – додаємо нарізаний кубиками болгарський перець. Овочі з сиром смажимо на великому вогні, допоки вони не стануть м'якими.
  3. Коли овочі будуть готові, додаємо рис і обсмажуємо, помішуючи ще впродовж 5 хвилин. Далі додаємо кукурудзу, горошок, соєвий соус і сік лайма, перемішуємо. Смажимо 2-3 хв.
  4. Під час подачі додаємо до рису кілька скибочок лайму та посипаємо все чорним кунжутом.

Овочі фрі

Досить незвично буде побачити у нашому списку страв саме таку, втім для тих, хто давно постує, саме овочі фрі можуть стати розрадою і дозволеним смаколиком.

Мабуть, немає жодної людини, яка би не куштувала бодай раз у житті картоплю-фрі. Але за таким саме рецептом можна приготувати практично будь-які овочі: гриби, моркву або ж кабачки. Тому тут вибір – за вами. Обирайте, що вам до вподоби найбільше і готуйте.

Обов'язкові елементи – пательня (або фритюрниця за наявності), велика кількість рослинної олії, улюблені вами спеції, великий вогонь. Головне – не забути наприкінці приготування промокнути зайвий жир за допомогою паперових рушників. Овочі фрі можна перед подачею притрусити свіжою зеленню, аби додати смаку. 

Пісні страви
Пісні стравиedinstvennaya.ua

Пісний мінестроне з песто

Чудова альтернатива овочевим бульйонам – мінестроне з песто. Готувати його геть не складно, а смак приємно порадує навіть тих членів родини, що постувати не збираються. До слова, коли Великий піст скінчиться – страву можна готувати і на курячому бульйоні. Це додає особливого смаку.

Інгредієнти:

  • 200 г цукіні
  • 200 г цибулі-порею
  • 200 г броколі
  • 150 г макаронів
  • 4 ч. л. песто
  • 1 л овочевого бульйону
  • 1 ст. л. насіння гарбуза
  • 2 зубчика часнику
  • 2 ст. л. оливкової масло
  • сіль, перець за смаком

Пісні страви
Пісні стравиedinstvennaya.ua

Спосіб приготування

  1. Відварюємо овочевий бульйон з кореня селери, моркви та невеликої цибулини. Додаємо сіль, лавровий лист. Зціджуємо.
  2. Обсмажуємо на пательні цукіні в оливковій олії, нарізане шматочками суцвіття броколі. Цибулю-порей нарізаємо кільцями, часник так само. Додаємо на пательню.
  3. До каструлі наливаємо бульйон, додаємо обсмажені овочі, доводимо до кипіння та варимо протягом 10 хв. на маленькому вогні.
  4. Далі всипаємо до супу макарони і варимо ще 10 хв. Перчимо та солимо за смаком. Перед подачею до страви додають чайну ложку соусу песто і гарбузове насіння.

Легкий салат із гранатом

Незвичні поєднання – вітамінні бомби. Експерименти бувають різними, тож цього разу чаклуємо з гранатом. Поєднання смаків, погодьтесь, тут нетрадиційне, однак результат доволі цікавий. Крім того, цей салат наповнить ваш організм корисними вітамінами та мікроелементами. 

Інгредієнти:

  • 4-6 картоплин
  • 1 гранат
  • 1 середня цибуля
  • 150 гр. лущених грецьких горіхів
  • зелень (кріп, зелена цибуля)
  • оливкова олія
  • 2 ч.л. лимонного соку
  • сіль, перець за смаком

Пісні страви
Пісні страви1000.menu

Спосіб приготування

  1. Картоплю варимо у шкірці до готовності. Тим часом очищуємо гранат та дрібно нарізаємо цибулю.
  2. Варену картоплю подрібнюємо. Дробимо горіхи.
  3. Дрібно нарізаємо зелень. Змішуємо всі інгредієнти салату. Заправляємо оливковою олією, додаємо сіль та перець.
  4. Перед подачею поливаємо салат лимонним соком і смакуємо.

Суп-пюре із зеленого горошку

Інгредієнти:

  • 2 невеличкі цибулі ріпчасті
  • 50 гр. селери стеблової
  • 60 мл кукурудзяної олії
  • 800 гр. зеленого замороженого горошку
  • ½ ч.л. морської солі
  • 30 г кукурудзяного борошна
  • 50 гр. пшеничного хлібу

Пісні страви
Пісні стравиzira.uz

Спосіб приготування

  1. Дрібно нарізаємо цибулю та селеру. Смажимо на рослинній олії. Додаємо зелений горошок (попередньо не розморожуємо). Солимо, закриваємо кришкою, тушкуємо близько 30 хвилин на слабкому вогні.
  2. Коли горошок стане м'яким, овочі подрібнюємо в блендері, а потім протираємо через сито і розводимо окропом (близько 600 мл).
  3. Обсмажуємо борошно у невеликій кількості вершкового масла. Розводимо невеликою кількістю води, додаємо до супу. Доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь.
  4. До супу чудово підійдуть грінки з білого або пшенично-житнього хліба. Поціновувачам часнику – радимо натерти ним гріночки для довершеного смаку. 

Журавлино-апельсиновий пунш

Приємним доповненням будь-якого столу стане смачний та пряний напій. Запропонований нами пунш освіжає і тонізує, а завдяки яскравому кольору та чудовому запаху неодмінно сподобається гостям на будь-якому святі.

Інгредієнти:

  • 1 апельсин
  • 1 яблуко
  • 1 лимон
  • 100 гр. журавлини
  • 100-150 г цукру
  • 4 ч. л. чорного чаю
  • кориця
  • імбир

Пісні страви
Пісні стравиedinstvennaya.ua

Спосіб приготування

  1. Добре промити всі фрукти. Яблуко нарізаємо шматочками й очищуємо від насіння, а лимон та апельсин нарізаємо кружечками.
  2. Усі порізані фрукти перекладаємо до великої миски. Додаємо цукор та розрізану навпіл журавлину.
  3. Усе перемішуємо та залишаємо на 40 хвилин. Фрукти та ягоди мають пустити сік.
  4. Тим часом заварюємо 600-700 мл чорного чаю, додаючи сухий або свіжий імбир.
  5. До фруктів додаємо спеції (корицю, м'яту – будь-які за смаком). Виливаємо у суміш заварений чай, перемішуємо, накриваємо кришкою та залишаємо відпочити на 1-1,5 години.
  6. Готовий пунш перед подачею зціджуємо. Ставимо до холодильника ще на годину. От і все, напій готовий.

Салат з картоплі зі спаржевої квасолею та каперсами

Лікарі радять вечеряти легкою їжею, тож піст допоможе не лише позбавитися зайвих думок, а й "почистити" організм та навіть схуднути. Цього можна досягти, якщо на вечерю їсти легкий овочевий салат. Наприклад, з картоплі зі спаржевої квасолею. Готується він просто і є дуже смачним.

А після завершення Великого посту до нього можна додати скибочки смаженого бекону. Це урізноманітнить смак і приємно порадує всіх удома.

Інгредієнти:

  • 6 середніх бульб картоплі
  • 400 г замороженої спаржевої квасолі
  • 150 г шпинату
  • 200 г консервованих чорних оливок без кісточки
  • 2 ст.л. каперсів
  • 2-3 ст.л оливкової олії
  • сіль і перець (за смаком)

Пісні страви
Пісні стравиedinstvennaya.ua

Спосіб приготування

  1. Картоплю відварюємо зі шкірочкою до готовності, даємо охолонути. Нарізаємо її великими кубиками, складаємо до салатника.
  2. На невеликій кількості оливкової олії протягом 5 хв обсмажуємо спаржеву квасолю. Додаємо її до картоплі.
  3. Шпинат промиваємо, руками розриваємо на частини. Оливки розрізаємо навпіл. Усе додаємо до салату. Туди ж – каперси.
  4. Заправляємо салат оливковою олією, солимо та перчимо за смаком. Обережно перемішуємо, аби не пошкодити картопляні шматочки. Для пікантності до салату також можна додати 1 ч.л. солодкої гірчиці.

Мандариновий мармелад

Ця смакота прикрасить будь-який стіл і не вимагає багато часу. Навіть у піст можна дозволити собі поласувати чимось солоденьким. Ми пропонуємо такий цитрусовий варіант.

Інгредієнти:

  • 6 мандарин
  • 1 червоний апельсин
  • гвоздика сушена
  • 1 ч. л. агар-агару
  • ½ склянки цукру

Пісні страви
Пісні стравиedinstvennaya.ua

Спосіб приготування

  1. Відокремлюємо апельсин від білих перетинок, з мандаринів чавимо сік.
  2. Варимо мандариновий сік з гвоздикою на середньому вогні кілька хвилин, потім додаємо апельсин і ще проварюємо близько 2-3 хв.
  3. Поступово додаємо до суміші цукор та агар-агар. Варимо, помішуючи, протягом п'яти хвилин.
  4. Заливаємо до силіконових форм сік з агар-агаром і даємо йому застигнути в холодильнику.

Імбирний кекс

Хоча Різдво вже минуло, все ж імбирні кекси так і ваблять господинь по всьому світу. Випічка без яєць – справа марна. Принаймні, бабусі вам таке розкажуть. А ми хочемо довести, що існують рецепти, коли і без яєць тісто тане на язиці та приємно дивує різноманіттям смакових вітдітнків.

Інгредієнти:

  • 80 мл рафінованої соняшникової олії
  • 80 г чорносливу без кісточок
  • 80 г цукру
  • 150 мл міцного чорного чаю
  • 150 г + 1 ст. л. борошна
  • 90 г меду (приблизно 3 ст. л.)
  • 1 ч. л. порошку імбиру
  • 1 ч. л. кориці
  • 1 ч. л. розпушувачу чи соди
  • 1/2 ч. л. солі

Імбирний кекс, пісні страви
Імбирний кекс, пісні стравиhttps://lit-gotovka.blogspot.com

Спосіб приготування

  1. Заварюємо міцний чай. Якщо ви полюбляєте чай з бергамотом, апельсиновою цедрою або лимонними цукатами – його також можна обрати. Це додасть кексу особливого смаку.
  2. До каструлі наливаємо олію, додаємо цукор і мед, перемішуємо. Ставимо все це на водяну баню та нагріваємо до повного розчинення інгредієнтів.
  3. Нарізаємо невеликими шматочками чорнослив, обвалюємо його в 1 ст. ложці борошна.
  4. До каструлі з медовою сумішшю додаємо розпушувач, перемішуємо. Маса повинна почати пінитися та рости. Тоді додаємо сіль, корицю та імбир, вливаємо чай.
  5. Тепер до каструлі всипаємо борошно і швиденько перемішуємо до однорідності. Тісно має бути негустим.
  6. Всипаємо чорнослив, а потому всю масу переливаємо у заздалегідь змащену форму для випічки. Тепер ставимо наш кекс у духовку на 40 хвилин за температури 180 градусів. Готовність перевіряємо дерев'яною паличкою.
  7. Готовий кекс присипаємо цукровою пудрою або какао. Можна прикрасити також повидлом чи дрібно нарізаними цукатами.

Імбирний кекс, пісні страви
Імбирний кекс, пісні стравиhttps://lit-gotovka.blogspot.com

Пісне морозиво з манго і бананів

Інгредієнти:

  • 1 манго
  • 2 банани
  • 50 гр. горіхів за смаком (найкраще підійде мигдаль чи фундук)

Спосіб приготування

  1. Банани та манго почистити та викласти в контейнер. Відправити у морозильну камеру на 4-5 годин.
  2. Заморожені банани збиваємо блендером до однорідної маси (оберіть для зручності об'ємну ємність).
  3. Розкладіть морозиво у форми (креманки, склянки, готові вафельні стаканчики). Притрусіть подрібненими горіхами. Смачного!

Пісні страви
Пісні страви5.ua

Рецепт №2

  • 100 гр цукру
  • 1 манго
  • ½ лимона
  • 300 мл води

Спосіб приготування

  1. Змішуємо цукор з окропом. Перемішуємо, поки цукор не  розчиниться. Залишаємо охолонути.
  2. До блендера викладаємо очищене й нарізане манго та сік половини лимона. Подрібнюємо до стану пюре.
  3. До цукрового сиропу додаємо пюре з манго та розливаємо все у шість форм. Ставимо до морозильної камери на 1 год., потім усередину кожного морозива встромляємо дерев'яні палички. Повертаємо до морозильника до повного застигання.

Чи постувати, чи ні – обирати, звісно, вам. Але ж пам'ятаймо, що попереду – Великдень, тож попоїсти досхочу нагода ще буде. У добірці ми лишень спробували показати, що пісні страви можуть бути смачними та різноманітними. Салати, овочеві закуски, перші страви і навіть десерти – приготувати все це господині буде зовсім неважко. Тож експериментуйте і не бійтеся нових смакових поєднань. 

Марія БЄЛЯЄВА, для 5.UA

Дивіться також фотогалерею: 

Що українці на свята одягали: зірки вбралися у строї для благодійного календаря – ФОТО

Весілля. На фото – Джамала. Вбрання: керсетка з чорного плису, намисто коралове, скляне дуте, срібний дукач із бантом, срібні сережки, весільний вінок із вовняних помпонів із сухозліткою, паперових квітів та скляних намистин, жакардові стрічки, Черкаська область, Полтавщина, початок ХХ століття
/
Весілля. На фото – Джамала. Вбрання: керсетка з чорного плису, намисто коралове, скляне дуте, срібний дукач із бантом, срібні сережки, весільний вінок із вовняних помпонів із сухозліткою, паперових квітів та скляних намистин, жакардові стрічки, Черкаська область, Полтавщина, початок ХХ століття
На фото – Маша Єфросиніна. Вбрання: сорочка з домотканого полотна, вишита вовняними нитками
/
На фото – Маша Єфросиніна. Вбрання: сорочка з домотканого полотна, вишита вовняними нитками
Різдвяні свята. На фото – телеведуча Леся Нікітюк. Вбрання: сорочка з конопляного полотна, вишита вовняними нитками
/
Різдвяні свята. На фото – телеведуча Леся Нікітюк. Вбрання: сорочка з конопляного полотна, вишита вовняними нитками
Сорок Святих. На фото – Наталка Галаневич та Соломія Мельник, гурт Dakh Daughters. На Наталці: спідниця з шовкової тканини
/
Сорок Святих. На фото – Наталка Галаневич та Соломія Мельник, гурт Dakh Daughters. На Наталці: спідниця з шовкової тканини
Весілля. На фото – Олександра Заріцька (KAZKA). Вбрання: сорочка з мануфактурного лляного полотна, вишита технікою штапівкa, намисто скляне, свита сукняна, вінок весільний із парафінових пупляшок та паперових квітів, стрічки атласні. Черкаська область, село Легедзине, східне Поділля, початок ХХ століття
/
Весілля. На фото – Олександра Заріцька (KAZKA). Вбрання: сорочка з мануфактурного лляного полотна, вишита технікою штапівкa, намисто скляне, свита сукняна, вінок весільний із парафінових пупляшок та паперових квітів, стрічки атласні. Черкаська область, село Легедзине, східне Поділля, початок ХХ століття
Ната Жижченко (ONUKA) приміряла роль старшої дружки. Святковим атрибутом для дружки був калач та кептар 'калинка' (плечовий одяг), вінок весільний із паперових вощених квітів тa листя, з бісером та намистинами, пасма вовняних ниток
/
Ната Жижченко (ONUKA) приміряла роль старшої дружки. Святковим атрибутом для дружки був калач та кептар "калинка" (плечовий одяг), вінок весільний із паперових вощених квітів тa листя, з бісером та намистинами, пасма вовняних ниток
Великдень. На фото – Марина Кухар. Вбрання: сорочка, вишита крученим гуцульським швом
/
Великдень. На фото – Марина Кухар. Вбрання: сорочка, вишита крученим гуцульським швом
Трійця. На фото – Людмила Барбір та Руслан Сенічкін. Жіноче вбрання: сорочка з бавовняної тканини, домоткана плахта, вовняна запаска, шовкова атласна корсетка. Прикраси - срібний хрест, коралове, камінне тa скляне намисто, срібні дукач та сережки, вінок із паперових квітів, шовкові та жакардові стрічки. Чоловіче вбрання: сорочка з бавовняної тканини з вишитою манишкою, широкі штани та пояс. Полтавщина, початок ХХ століття
/
Трійця. На фото – Людмила Барбір та Руслан Сенічкін. Жіноче вбрання: сорочка з бавовняної тканини, домоткана плахта, вовняна запаска, шовкова атласна корсетка. Прикраси - срібний хрест, коралове, камінне тa скляне намисто, срібні дукач та сережки, вінок із паперових квітів, шовкові та жакардові стрічки. Чоловіче вбрання: сорочка з бавовняної тканини з вишитою манишкою, широкі штани та пояс. Полтавщина, початок ХХ століття
/
Спас. Для образу Тіни Кароль підібрали унікальне весільне гуцульське вбрання, яке привезли з Івано-Франківської області. Бавовняна сорочка, вишита хрестиком, була підперезана жакардовим поясом. Доповнює красу строю вінок зі сухозлітки, намистин та фігурних леліток. Село Космач, Гуцульщина, кінець ХІХ - початок ХХ століття
/
Спас. Для образу Тіни Кароль підібрали унікальне весільне гуцульське вбрання, яке привезли з Івано-Франківської області. Бавовняна сорочка, вишита хрестиком, була підперезана жакардовим поясом. Доповнює красу строю вінок зі сухозлітки, намистин та фігурних леліток. Село Космач, Гуцульщина, кінець ХІХ - початок ХХ століття
Святий Миколай. Ніна Матвієнко вбрана у сорочку з домотканого полотна, ткану плахту, коралове намисто, дукач на жакардовій стрічці, срібні сережки, та кожух, вишитий вовняними нитками. Вбрання дітей: сорочки, спідниці, пояси, віночки, хустки, вовняні юпки, чоботи. Полтавщина, початок ХХ століття
/
Святий Миколай. Ніна Матвієнко вбрана у сорочку з домотканого полотна, ткану плахту, коралове намисто, дукач на жакардовій стрічці, срібні сережки, та кожух, вишитий вовняними нитками. Вбрання дітей: сорочки, спідниці, пояси, віночки, хустки, вовняні юпки, чоботи. Полтавщина, початок ХХ століття

Попередній матеріал
У мережі оприлюднили список військової допомоги від США з 2014 року
Наступний матеріал
День народження Ліни Костенко: топ-15 гострих цитат про Україну, кохання та Путіна