"Ужгородська палачінта" – фестиваль, на якому можна поласувати і ситними млинцями з м'ясом чи сиром, і скуштувати десерт – із солодкими начинками. Гастрономічний фестиваль проводять уже в одинадцяте.
З м'ясом, сиром та шоколадом. Наталія Ганусин ледь встигає смажити просто неба палачінти. Угорською це – млинці. Їхній рецепт, каже жінка, простий – це любов.
"Справжня закарпатська палачінта, така як роблять наші мами, наші бабусі – це мука, яйце, молочко, олійка і, звичайно, багато-багато любові. І натхнення, бо жарити млинці – це не сама легка справа, не сама швидка", – каже учасниця фестивалю Наталія Ганусин.
Журналіст Олександра Туранова вже вчетверте бере участь у фестивалі "Ужгородська палачінта". Біля пательні їй допомагає чоловік-музикант. Жінка каже, на приготування млинців використала вже зо два десятки кілограмів борошна.
"Щодо начинок – ми використовуємо тільки домашні джеми, мама робила. Ми беремо різні шоколади, топінги. Людям найбільше подобається цьогоріч з ананасом і шоколадом", – розповідає учасниця фестивалю Олександра Туранова.
Готують млинці і представники численних місцевих волонтерських організацій. Покупців приваблюють назви палачінт: "Хабар","КПП", "Чорний нал".

"А ще ось цей от наш, "Нелегал". Зараз я вам покажу, це із чорнилом каратиці натуральним та червоною рибою. Тому що вони оригінальні, і люди бажають скуштувати", – показує учасниця Лідія Рєзнікова.
Окрім традиційних закарпатських палачінт на фестивалі можна скуштувати інші національні страви, а ще – зігрітися гарячим глінтвейном.
"Ужгородська палачінта" – це мегадрайвово, мегакласно та мегакруто. Як для діток, так і для дорослих. Насправді дуже класна ініціатива, хороший фестиваль. Можна і поїсти, для тих хто любить попоїсти, і розважитися, для тих хто любить більш драйвові розваги і, відповідно, класно провести час", – переконана відвідувачка Інеса Манзулич-Іванова.
Тут планували встановити рекорд із найбільшої кількості спечених млинців. Проте організатори збилися з підрахунками.

"Ми приблизно порахували, що така кількість учасників, з такою кількістю поверхонь – палачінтовок може виготовити за три дні фестивалю таку кількість. Але ми, на жаль, не знайшли механізму, як це точно порахувати", – розповідає співорганізатор Сергій Денисенко.
Гастрономічним фестивалем в Ужгороді традиційно проводжають зиму.
Ярослава Мовчан, Ужгород, "5 канал"