5.ua продовжує розповідати про сезонні рецепти осені. У жовтні ви зможете приготувати смачні страви і напої з обліпихи, інжиру, ріпи, винограду та броколі
Желе із обліпихи
Інгредієнти:
- сік обліпихи – 1 л;
- цукор – 600-800 г.
Приготування:
- Нагрійте обліпиховий сік до 70°C в емальованій каструлі.
- Всипте в гарячий сік цукор і доведіть суміш до кипіння. Потім варіть суміш, поступово зменшуючи вогонь. Варити треба доти, доки в каструлі не залишиться 2/3 від початкової кількості соку. Не забувайте знімати піну.
- Для перевірки готовності желе вам знадобиться холодне блюдце. Додайте на нього краплю суміші. Якщо желе вже приготувалося, крапля швидко застигне.
- Готове желе розлийте в гарячі стерилізовані банки й відразу ж їх законсервуйте.

Клафуті з інжиром і бананом
Інгредієнти:
- кокосове молоко – 1 чашка;
- борошно – 100 г;
- коричневий цукор – 50 г;
- яйця – 2 шт.;
- інжир – 3 шт.;
- банан – 1 шт.;
- вершкове масло – 20 г.
Приготування:
- Духовку розігріти до 180˚С. Форми змастити вершковим маслом.
- Борошно змішати з цукром, додати яйця, ретельно перемішати.
- Поступово влити молоко і знову перемішати.
- Інжир розрізати на вісім частин, банан нарізати кружечками.
- Частину фруктів викладіть у формочки, розлийте по формах тісто, зверху викладіть фрукти, що залишилися. Випікати клафуті 20-25 хвилин.

Картопляна запіканка з ріпою та грибами
Інгредієнти:
- вершкове масло – 1 ст. л.;
- різані капелюшки печериць – 450 г;
- подрібнений часник – 1 ч. л.;
- біле сухе вино – 1 скл.;
- свіжа рубана петрушка – 2 ст. л.;
- свіжий чебрець – 1 гілочка;
- чорний мелений перець – 3/4 ч. л.;
- вершковий сир – 2 ст. л.;
- масло рослинне без запаху;
- півкільця різаної цибулі – 4 скл.;
- чищена і різана картопля (0,5 см) картопля – 230 г;
- листя бебі шпинату – 2 скл.;
- сіль – 1/2 ч. л.;
- чищена і різана скибочками (0,3 см) ріпа – 170 г;
- свіжий рубаний естрагон – 1/2 ч. л.;
- кондитерські несолодкі жирні вершки – 1/4 скл.;
- сир Грюєр (подрібнений на тертці) – 1/2 скл.
Приготування:
- Включити духовку для попереднього розігріву до 180˚С.
- У великій сковороді розігріти вершкове масло. Висипати до масла гриби і смажити, помішуючи, до золотистого кольору близько 2-3 хв.
- Додати часник і готувати ще близько 30 сек.
- Влити вино, готувати ще 2 хв.
- Насипати петрушку, покласти гілочку чебрецю і насипати 1/4 ч. л. чорного перцю. Накрити сковороду кришкою, зменшити вогонь і тушкувати вміст близько 10 хв.
- Зняти кришку і готувати до випаровування рідини близько 6 хв.
- Зняти сковороду з плити, видалити гілочку чебрецю. Ввести в сковороду вершковий сир, перемішувати до розплавлення сиру. Перекласти вміст сковороди в миску.
- Чисту сковороду злегка збризнути олією, висипати цибулю і готувати, помішуючи, близько 5 хв.
- Зменшити вогонь до середнього і готувати цибулю, помішуючи, до золотистого кольору близько 15 хв. Зняти сковороду з плити.
- Скропити рослинним маслом жароміцну форму об'ємом приблизно 1,2 л. Викласти у промаслену форму скибочки картоплі, а зверху викласти шпинатове листя, посипати 1/4 ч. л. солі і перцю.
- Зверху викласти грибну суміш, а на неї – скибочки ріпи. На ріпу викласти смажену цибулю, посипати 1/4 ч. л. солі, 1/4 ч. л. чорного меленого перцю і естрагоном.
- Залити вміст форми вершками і посипати подрібненим сиром.
- Накрити форму кришкою і поставити в розігріту духовку. Готувати запіканку при 180˚С близько 40 хв. Потім зняти кришку і готувати ще близько 20 хв, до м'якого стану овочів і золотистого кольору сиру.

Вино "Ізабелла"
Інгредієнти:
- цукор – 2 кг;
- вода – 10 л;
- закваска – 2 ст. л.;
- виноград – 5 кг.
Приготування:
- Промийте виноград, відокремлюйте ягідки від грона і розімніть їх в окремому посуді до стану пюре, можна руками.
- Після укладіть в емальований або скляний посуд і прогрівайте на повільному вогні до 60˚С (обов'язково скористайтеся термометром).
- Після суміш остудіть, відкинте на друшляк і гарненько вичавіть сік.
- Додайте до соку цукру і води. Перемішайте і висипте закваску.
- Залиште суміш у темне місце бродити при температурі не нижче 20˚С на два місяці.
- Після спробуйте вино на смак, якщо треба, додайте цукру, перемішайте до повного його розчинення і перелийте без осаду в бутлі.

Суп-пюре із броколі
Інгредієнти:
- картопля (нарізати кубиками) – 2 шт.;
- ріпчаста цибуля (дрібно нарізати) – 1 шт.;
- капуста броколі – 200 г;
- морква (нарізати дрібно) – 1 шт.;
- часник – 1 зуб.;
- вода – 600-700 мл;
- оливкова олія – 2 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л.
Приготування:
- Цибулю обсмажити в каструлі на оливковій олії до світло-золотистого кольору.
- Додати решту інгредієнтів і залити водою.
- Варити суп із броколі не менше 30 хв під кришкою. Вимкнути вогонь, суп остудити.
- Влити все в блендер і подрібнити до отримання однорідної маси.
- Перелити суп-пюре з броколі назад в каструлю і підігріти до бажаної температури. Для смаку можна додати порціонні верши при подачі та грінки.

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв про топ-10 рецептів смачних тортів без випічки.
Також дивіться фотогалерею за темою:
Найдовша у світі: італійські кухарі встановили смачний рекорд – ФОТО

5 канал

5 канал

5 канал

5 канал

5 канал

5 канал

5 канал
Loading...