ТОП-5 смачних і корисних рецептів із сезонних продуктів вересня Читайте по-русски

Овочі Depositphotos
5.ua розпочинає новий цикл матеріалів про кулінарні рецепти із сезонних продуктів. Смачні новинки будуть виходити щомісяця. Цілих 5 корисних і цікавих рецептів будуть чекати вас на початку нового календарного місяця. У вересні ми підготували для вас кулінарні шедевр із гарбуза, болгарського перцю, баклажанів, яблук та груш. Так що мерщій у магазин і на кухню готувати :)

Суп із гарбуза та грибів

Інгредієнти:

  • гарбуз – 200 г;
  • гриби – 200 г;
  • картопля – 2 шт.;
  • помідор – 1 шт.;
  • корінь петрушки – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • вода – 5 склян.;
  • сіль, перець і зелень – за смаком.

Приготування:

  1. Гриби та цибулю наріжте на невеликі шматочки, подрібніть корінь петрушки, перемішайте та трохи підсмажте суміш на олії.
  2. Картоплю та гарбуз поріжте на брусочки, залийте гарячою водою та варіть 10 хвилин.
  3. Додайте овочі, порізані помідори, сіль, перець і варіть до готовності.
  4. Перед подачею додайте подрібнену зелень.

Гарбузовий суп
Гарбузовий супDepositphotos

Фарширований перець у духовці

Інгредієнти:

  • болгарський перець – 1 кг;
  • будь-який фарш – 1 кг;
  • рис – 3-4 склян.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • вершкове масло – 1 ст. л.;
  • сметана – 2 ст. л.;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • петрушка – 1 пучок;
  • сіль і перець – за смаком.

Приготування:

  1. Зріжте у перцю верхівку, видаліть все насіння і промийте холодною водою.
  2. На сковороді з додаванням вершкового масла обсмажте дрібно порізану цибулю, до золотистого кольору.
  3. Додайте фарш, посоліть, поперчіть і обсмажуйте фарш протягом 15 хвилин.
  4. Рис відварити до готовності, а потім додати до обсмаженого фаршу і ретельно перемішати.
  5. Отриману начинку для фарширування викласти в перець, а потім щільно їх укласти у форму для запікання і залити соусом із сметани і томатної пасти, розведених водою. Соус повинен покривати перець майже повністю.
  6. Форму для запікання накрити фольгою, а потім поставити в духовку на 30 хвилин.
  7. Після цього фольгу зняти і залишити перець у духовці, ще на 10 хвилин, щоб вони злегка підрум’янилися. Подавати до столу зі сметаною.

Фарширований перець
Фарширований перецьDepositphotos

Овочеве рагу "Рататолі"

Інгредієнти:

  • баклажан – 1 шт. (великий);
  • перець болгарський – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • кабачок – 1 шт.;
  • помідори – 4 шт. (великі);
  • бульйон – 150 мл;
  • рослинна олія – 3 ст. л.;
  • сіль і перець – за смаком;
  • базилік – 2 ст. ложки свіжого порізаного;
  • часник – 2 зубчики.

Приготування:

  1. Вимийте овочі, зріжте плодоніжки, очистіть цибулю.
  2. Поріжте баклажан кубиками, посоліть і залийте водою. Через 10 хвилин воду злити.
  3. Розріжте перець навпіл, очистіть від насіння і поріжте поперек на шматочки.
  4. Цибулю поріжте дрібними кубиками.
  5. Кабачок також поріжте на невеликі кубики.
  6. Дрібно поріжте помідори.
  7. На маслі спасеруйте цибулю.
  8. Додайте баклажани і тушкуйте їх 5 хвилин.
  9. Додайте перець і кабачок. Тушкуйте все разом 5-7 хвилин.
  10. Додайте порізані свіжі помідори і бульйон. Накрийте кришкою і тушкуйте 20 хвилин на маленькому вогні.
  11. В кінці додайте базилік, дрібно порізаний часник, посоліть і поперчіть.

Овочеве рагу
Овочеве рагуDepositphotos

Яблучний штрудель із горіхами

Інгредієнти:

  • борошно – 250 г;
  • вода – 125-140 мл;
  • соняшникова олія – 50 мл;
  • сіль – дрібка;
  • яблука – 800-900 г;
  • грецькі чищені горіхи – 120 г;
  • родзинки – 100 г;
  • сік із половини лимона;
  • цукор – 150 г;
  • кориця – 1 ч. л. із гіркою;
  • панірувальні сухарі – 100 г;
  • розтоплене вершкове масло – 120 г;
  • цукрова пудра – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Борошно просійте у миску і додайте олію.
  2. Потім поступово додайте води, і все ретельно вимішайте. Тісто має трохи прилипати до рук. Потім тісто слід інтенсивно вимішувати мінімум 10 хв., поки воно не стане гладеньким однорідним і дуже еластичним. Під час вимішування борошно бажано не підсипати.
  3. Тісто змастіть олією, загорніть у харчову плівку і залиште його в теплому місці на 1 год.
  4. Тим часом приготуйте начинку. Родзинки залийте окропом на 10 хв. Потім воду злийте, родзинки обсушіть.
  5. Очищені горіхи подрібніть ножем.
  6. Помиті яблука очистіть від серцевини і наріжте невеликими тоненькими шматочками, товщиною 2-3 мм. Щоб яблука не темніли, і для кращого смаку, їх треба полити лимонним соком і перемішати.
  7. Потім до яблук додайте родзинки, горіхи та корицю. Цукрувати начинку краще безпосередньо перед викладанням її на тісто. Інакше яблука можуть випустити багато соку.
  8. Після того як тісто постояло 1 год., його треба розкачати на присипаній борошном стільниці в тонку паляницю, діаметром приблизно 33 см. Добре, якщо краї тіста будуть тоншими за середину.
  9. Потім розкачане тісто слід перенести на великий чистий рушник, теж рівномірно присипаний борошном, просунути під тісто руки, бажано долонями вниз, зігнувши пальці в півкулак, і обережно, щоб не порвати тісто, розтягнути його, рухаючись від середини до країв.
  10. Розтягнуте тісто має бути настільки тонким, щоб крізь нього можна було добре розгледіти візерунок на рушнику.
  11. Товсті краї обріжте ножицями.
  12. Поверхню всього тіста змастіть розтопленим вершковим маслом, зверху присипте панірувальними сухарями, відступивши від країв 4-5 см. А з одного довгого боку слід залишити 20-25 см – це буде верхній хрусткий шар штруделя, що є обов'язковим елементом такої випічки.
  13. На сухарі рівномірно викладіть щойно поцукровану і ретельно вимішану яблучно-горіхову начинку.
  14. Далі за допомогою рушника, припіднявши його з потрібного боку, скрутіть штрудель. Бокові краї тіста загорніть до середини. Кожен виток тіста слід змастити розтопленим вершковим маслом.
  15. Потім за допомогою того ж рушника викладіть штрудель у вигляді підкови на застелене пергаментним папером деко.
  16. Зверху добре змастіть його розтопленим маслом. Помістіть у розігріту до 190°С духовку і випікайте приблизно 30 хвилин. Під час випікання штрудель ще 2-3 рази слід змастити маслом.
  17. Спечений ще гарячий штрудель ще раз змастіть маслом і щедро притрусіть цукровою пудрою.

Яблучний штрудель
Яблучний штрудельDepositphotos

Курячі стегенця "Дюшес"

Інгредієнти:

  • курячі стегенця – 2 шт.;
  • груші "Дюшес" – 1-2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • кориця – 1 паличка;
  • петрушка – 2-3 гілочки;
  • корінь імбиру – 1 см;
  • вершкове масло – 20 г;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • спеції для курки – 0,5 ч. л.;
  • паприка солодка мелена – 0,5 ч. л.;
  • перець чорний мелений – за смаком.

Приготування:

  1. Паприку, чорний перець, спеції для курки залийте 80 мл окропу і настоюйте 10-15 хвилин.
  2. Курячі стегенця вимийте, осушіть, зніміть шкіру.
  3. Цибулю очистіть і наріжте кубиками.
  4. На рослинному маслі обсмажте цибулю до золотистого кольору.
  5. До цибулі викладіть курячі стегенця і обсмажте з обох сторін.
  6. Додайте нарізаний імбир, паличку кориці і гілочки петрушки. Влийте воду зі спеціями, накрийте кришкою і тушкуйте на повільному вогні 25 хвилин.
  7. Груші наріжте на чверті, видаліть серцевину.
  8. У сковороді нагрійте вершкове масло, додайте цукор і трохи води, близько 50 мл. Доведіть сироп до кипіння. Викладіть груші в сироп і карамелізуйте їх, періодично повертаючи всіма сторонами.
  9. Курячі стегенця перекладіть у форму для запікання разом із соусом, в якому вони гасилися. Додайте карамелізуватися груші.
  10. Поставте курячі ніжки з грушами в духовку і запікайте 15 хвилин при температурі 180°С.
  11. Курячі стегенця викласти на тарілку разом із шматочками груш і подавати в гарячому вигляді.

Курка з грушею
Курка з грушеюDepositphotos

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що Супрун розповіла про користь картоплі, корисні рецепти та як безпечно її зібрати на городі.

Також дивіться фотогалерею за темою:

Найдовша у світі: італійські кухарі встановили смачний рекорд – ФОТО

Попередній матеріал
США, Польща й Україна підписали спільний символічний меморандум щодо заміни російського газу – ЗМІ
Наступний матеріал
Теракт 11 вересня 2001 року у США: історія собаки, який врятував свого господаря від загибелі та маловідомі факти трагічного дня