5.ua розпочинає новий цикл матеріалів про кулінарні рецепти із сезонних продуктів. Смачні новинки будуть виходити щомісяця. Цілих 5 корисних і цікавих рецептів будуть чекати вас на початку нового календарного місяця. У вересні ми підготували для вас кулінарні шедевр із гарбуза, болгарського перцю, баклажанів, яблук та груш. Так що мерщій у магазин і на кухню готувати :)
Суп із гарбуза та грибів
Інгредієнти:
- гарбуз – 200 г;
- гриби – 200 г;
- картопля – 2 шт.;
- помідор – 1 шт.;
- корінь петрушки – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- рослинна олія – 2 ст. л.;
- вода – 5 склян.;
- сіль, перець і зелень – за смаком.
Приготування:
- Гриби та цибулю наріжте на невеликі шматочки, подрібніть корінь петрушки, перемішайте та трохи підсмажте суміш на олії.
- Картоплю та гарбуз поріжте на брусочки, залийте гарячою водою та варіть 10 хвилин.
- Додайте овочі, порізані помідори, сіль, перець і варіть до готовності.
- Перед подачею додайте подрібнену зелень.

Фарширований перець у духовці
Інгредієнти:
- болгарський перець – 1 кг;
- будь-який фарш – 1 кг;
- рис – 3-4 склян.;
- цибуля – 1 шт.;
- вершкове масло – 1 ст. л.;
- сметана – 2 ст. л.;
- томатна паста – 2 ст. л.;
- петрушка – 1 пучок;
- сіль і перець – за смаком.
Приготування:
- Зріжте у перцю верхівку, видаліть все насіння і промийте холодною водою.
- На сковороді з додаванням вершкового масла обсмажте дрібно порізану цибулю, до золотистого кольору.
- Додайте фарш, посоліть, поперчіть і обсмажуйте фарш протягом 15 хвилин.
- Рис відварити до готовності, а потім додати до обсмаженого фаршу і ретельно перемішати.
- Отриману начинку для фарширування викласти в перець, а потім щільно їх укласти у форму для запікання і залити соусом із сметани і томатної пасти, розведених водою. Соус повинен покривати перець майже повністю.
- Форму для запікання накрити фольгою, а потім поставити в духовку на 30 хвилин.
- Після цього фольгу зняти і залишити перець у духовці, ще на 10 хвилин, щоб вони злегка підрум’янилися. Подавати до столу зі сметаною.

Овочеве рагу "Рататолі"
Інгредієнти:
- баклажан – 1 шт. (великий);
- перець болгарський – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- кабачок – 1 шт.;
- помідори – 4 шт. (великі);
- бульйон – 150 мл;
- рослинна олія – 3 ст. л.;
- сіль і перець – за смаком;
- базилік – 2 ст. ложки свіжого порізаного;
- часник – 2 зубчики.
Приготування:
- Вимийте овочі, зріжте плодоніжки, очистіть цибулю.
- Поріжте баклажан кубиками, посоліть і залийте водою. Через 10 хвилин воду злити.
- Розріжте перець навпіл, очистіть від насіння і поріжте поперек на шматочки.
- Цибулю поріжте дрібними кубиками.
- Кабачок також поріжте на невеликі кубики.
- Дрібно поріжте помідори.
- На маслі спасеруйте цибулю.
- Додайте баклажани і тушкуйте їх 5 хвилин.
- Додайте перець і кабачок. Тушкуйте все разом 5-7 хвилин.
- Додайте порізані свіжі помідори і бульйон. Накрийте кришкою і тушкуйте 20 хвилин на маленькому вогні.
- В кінці додайте базилік, дрібно порізаний часник, посоліть і поперчіть.

Яблучний штрудель із горіхами
Інгредієнти:
- борошно – 250 г;
- вода – 125-140 мл;
- соняшникова олія – 50 мл;
- сіль – дрібка;
- яблука – 800-900 г;
- грецькі чищені горіхи – 120 г;
- родзинки – 100 г;
- сік із половини лимона;
- цукор – 150 г;
- кориця – 1 ч. л. із гіркою;
- панірувальні сухарі – 100 г;
- розтоплене вершкове масло – 120 г;
- цукрова пудра – 1 ст. л.
Приготування:
- Борошно просійте у миску і додайте олію.
- Потім поступово додайте води, і все ретельно вимішайте. Тісто має трохи прилипати до рук. Потім тісто слід інтенсивно вимішувати мінімум 10 хв., поки воно не стане гладеньким однорідним і дуже еластичним. Під час вимішування борошно бажано не підсипати.
- Тісто змастіть олією, загорніть у харчову плівку і залиште його в теплому місці на 1 год.
- Тим часом приготуйте начинку. Родзинки залийте окропом на 10 хв. Потім воду злийте, родзинки обсушіть.
- Очищені горіхи подрібніть ножем.
- Помиті яблука очистіть від серцевини і наріжте невеликими тоненькими шматочками, товщиною 2-3 мм. Щоб яблука не темніли, і для кращого смаку, їх треба полити лимонним соком і перемішати.
- Потім до яблук додайте родзинки, горіхи та корицю. Цукрувати начинку краще безпосередньо перед викладанням її на тісто. Інакше яблука можуть випустити багато соку.
- Після того як тісто постояло 1 год., його треба розкачати на присипаній борошном стільниці в тонку паляницю, діаметром приблизно 33 см. Добре, якщо краї тіста будуть тоншими за середину.
- Потім розкачане тісто слід перенести на великий чистий рушник, теж рівномірно присипаний борошном, просунути під тісто руки, бажано долонями вниз, зігнувши пальці в півкулак, і обережно, щоб не порвати тісто, розтягнути його, рухаючись від середини до країв.
- Розтягнуте тісто має бути настільки тонким, щоб крізь нього можна було добре розгледіти візерунок на рушнику.
- Товсті краї обріжте ножицями.
- Поверхню всього тіста змастіть розтопленим вершковим маслом, зверху присипте панірувальними сухарями, відступивши від країв 4-5 см. А з одного довгого боку слід залишити 20-25 см – це буде верхній хрусткий шар штруделя, що є обов'язковим елементом такої випічки.
- На сухарі рівномірно викладіть щойно поцукровану і ретельно вимішану яблучно-горіхову начинку.
- Далі за допомогою рушника, припіднявши його з потрібного боку, скрутіть штрудель. Бокові краї тіста загорніть до середини. Кожен виток тіста слід змастити розтопленим вершковим маслом.
- Потім за допомогою того ж рушника викладіть штрудель у вигляді підкови на застелене пергаментним папером деко.
- Зверху добре змастіть його розтопленим маслом. Помістіть у розігріту до 190°С духовку і випікайте приблизно 30 хвилин. Під час випікання штрудель ще 2-3 рази слід змастити маслом.
- Спечений ще гарячий штрудель ще раз змастіть маслом і щедро притрусіть цукровою пудрою.

Курячі стегенця "Дюшес"
Інгредієнти:
- курячі стегенця – 2 шт.;
- груші "Дюшес" – 1-2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- кориця – 1 паличка;
- петрушка – 2-3 гілочки;
- корінь імбиру – 1 см;
- вершкове масло – 20 г;
- цукор – 2 ст. л.;
- рослинна олія – 2 ст. л.;
- спеції для курки – 0,5 ч. л.;
- паприка солодка мелена – 0,5 ч. л.;
- перець чорний мелений – за смаком.
Приготування:
- Паприку, чорний перець, спеції для курки залийте 80 мл окропу і настоюйте 10-15 хвилин.
- Курячі стегенця вимийте, осушіть, зніміть шкіру.
- Цибулю очистіть і наріжте кубиками.
- На рослинному маслі обсмажте цибулю до золотистого кольору.
- До цибулі викладіть курячі стегенця і обсмажте з обох сторін.
- Додайте нарізаний імбир, паличку кориці і гілочки петрушки. Влийте воду зі спеціями, накрийте кришкою і тушкуйте на повільному вогні 25 хвилин.
- Груші наріжте на чверті, видаліть серцевину.
- У сковороді нагрійте вершкове масло, додайте цукор і трохи води, близько 50 мл. Доведіть сироп до кипіння. Викладіть груші в сироп і карамелізуйте їх, періодично повертаючи всіма сторонами.
- Курячі стегенця перекладіть у форму для запікання разом із соусом, в якому вони гасилися. Додайте карамелізуватися груші.
- Поставте курячі ніжки з грушами в духовку і запікайте 15 хвилин при температурі 180°С.
- Курячі стегенця викласти на тарілку разом із шматочками груш і подавати в гарячому вигляді.

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що Супрун розповіла про користь картоплі, корисні рецепти та як безпечно її зібрати на городі.
Також дивіться фотогалерею за темою:
Найдовша у світі: італійські кухарі встановили смачний рекорд – ФОТО

5 канал

5 канал

5 канал

5 канал

5 канал

5 канал

5 канал
Loading...