Буберт, орзото та арош-досе: топ-10 смачних та дуже корисних каш Читайте по-русски

Каші Depositphotos
Гречка, плов, вівсянка… Вже так набридли ці буденні страви з каш. 5.ua зібрав для вас 10 цікавих, а головне – дуже простих рецептів із каш, за які ваші члени сім'ї скажуть "дякую" та "зготуй ще"

Буберт

Інгредієнти:

  • молоко – 0,5 л;
  • манка – 0,75 скл.;
  • сіль за смаком;
  • яйця – 4 шт.;
  • цукор – 6 ч. л.;
  • лимонна або апельсинова цедра – 1 ч. л.;
  • ягідний сік – за смаком.

Приготування:

  1. Відокремити жовтки від білків. Жовтки розтерти з цукром і цедрою і добре збити до кремоподібного стану. Збити яєчні білки в пишну піну.
  2. Довести молоко до кипіння, додати дрібку солі і всипати в нього потрохи манну крупу, весь час помішуючи.
  3. Продовжувати нагрівати на слабкому вогні ще 1-2 хвилини, не забуваючи мішати. Потім зняти з вогню, накрити кришкою і дати ще набрякнути крупі настільки, щоб вона увібрала в себе все молоко (приблизно 10 хвилин).
  4. Добре розмішати і поступово додати збиті жовтки. Потім, продовжуючи мішати буберт, ввести в нього збиті яєчні білки, збиваючи всю масу.
  5. До столу подати буберт, поливши ягідним соком.

Каша
КашаDepositphotos

Чахан

Інгредієнти:

  • рис – 120 г;
  • шинка – 120 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • морква – 0,5 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 0,5 шт.;
  • цибуля зелена – 2 шт.;
  • соняшникова рафінована олія – 30 мл;
  • сіль за смаком;
  • кетчуп (для подачі) – за смаком;
  • соєвий соус (для подачі) – за смаком.

Приготування:

  1. Рис промийте, всипте в киплячу підсолену воду (0,5 л) і варіть до готовності. Час приготування залежатиме від сорту рису.
  2. Готовий рис відкиньте на друшляк, промийте і перекладіть у глибоку миску або каструльку.
  3. Цибулю і моркву почистіть. Цибулю наріжте маленькими кубиками, моркву натріть на крупній тертці.
  4. Підсмажте цибулю з морквою на сковороді з невеликою кількістю соняшникової олії. Смажте овочі на невеликому вогні, вони повинні стати м'якими, але не пересушеними.
  5. У мисці з'єднайте два яйця з сіллю, злегка збийте виделкою.
  6. На сковороді з невеликою кількістю масла підсмажте омлет на досить великому вогні, постійно перемішуючи і не даючи йому пересмажитися.
  7. Овочі (цибуля з морквою) і омлет додайте до рису.
  8. Шинку наріжте соломкою.
  9. Підсмажте шинку на олії кілька хвилин на сильному вогні.
  10. Додайте шинку і нарізану кільцями зелену цибулю до рису.
  11. Перемішайте рис з яйцем, шинкою, овочами і зеленою цибулею.
  12. Чахан готовий до подачі. Додатково подайте кетчуп і соєвий соус.

Каша
КашаDepositphotos

Арош-досе

Інгредієнти:

  • рис – 200 г;
  • яєчний жовток – 2 шт.;
  • молоко – 230 мл;
  • цукор – 120 г;
  • апельсин – 1,5 шт.;
  • вершкове масло – 1 ст. л.;
  • сіль – 0,3 ч. л.;
  • кориця – до смаку;
  • вода – 500 мл.

Приготування:

  1. Апельсини помийте і витріть насухо. Зніміть із них тонкий шар цедри, намагаючись не захоплювати білу частину. Доведіть до кипіння воду з цедрою, прокип'ятіть все разом 1 хвилину.
  2. Додайте у воду з цедрою сіль і вершкове масло. Розтопіть масло у воді.
  3. Рис промийте до чистої води, воду злийте.
  4. В апельсинову воду всипте промитий рис, доведіть рідину до кипіння і варіть рис під кришкою на повільному вогні до того моменту, поки вода не випарується (приблизно 20 хвилин).
  5. У рисову кашу влийте кипляче молоко, всипте цукор.
  6. Перемішайте і варіть кашу ще 10 хвилин на повільному вогні до повної готовності.
  7. Яєчні жовтки відокремити від білків, вони нам не знадобляться. 2-3 ст. л. звареного рису додайте до жовтків, перемішайте як слід і цю масу додайте в рисову кашу.
  8. Перемішайте і прогрійте рисовий пудинг на повільному вогні 2-3 хвилини.
  9. Видаліть із рисової каші апельсинову цедру, розкладіть апельсиновий рис у склянки або креманки.
  10. Посипте кожну порцію меленою корицею.

Десерт
ДесертDepositphotos

Орзото

Інгредієнти:

  • перлова крупа – 1 скл.;
  • кабачки – 2 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • чорна квасоля (консервована або варена) – 400 г;
  • зелений горошок зелений (свіжий або заморожений) – 1 скл.;
  • курячий бульйон – 1 л;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • часник – 2 зуб.;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • куркума – 0,5 ч. л.;
  • кмин – 0,5 ч. л.;
  • мелений перець чилі – 0,5 ч. л.;
  • олія – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Цибулю і перець нарізати. Кабачки розрізати вздовж, а потім на шматочки завтовшки 1 см.
  2. У великій сковороді розігріти на середньому вогні олію. Викласти цибулю і часник. Готувати 4 хвилини, помішуючи.
  3. Влити бульйон, додати крупу, куркуму, кмин, чилі і сіль. Довести до кипіння. Зменшити вогонь, накрити і варити орзото 40 хвилин, час від часу помішуючи.
  4. Додати кабачки, перець і квасолю. Накрити і готувати кашу 10-15 хвилин, час від часу помішуючи (щоб овочі стали м'якими).
  5. Додати горошок. Накрити, готувати орзото 3-5 хвилин. Зняти з вогню, залишити під кришкою ще на 5-10 хвилин.

Каша
КашаDepositphotos

Мамалига по-абхазьки

Інгредієнти:

  • кукурудзяна крупа – 1 скл.;
  • вода – 3 скл.;
  • вершкове масло – 30 г;
  • сир сулугуні – 150 г;
  • сіль за смаком;
  • зелень для подачі.

Приготування:

  1. Кукурудзяну крупу пересипте в казан або товстостінну каструлю.
  2. Влийте окріп, безперервно перемішуючи крупу.
  3. Доведіть рідину до кипіння і варіть кашу на повільному вогні, постійно перемішуючи, до готовності. Час приготування залежатиме від крупи (приблизно 20 хвилин). Кашу посоліть у процесі варіння.
  4. У майже готову мамалигу додайте вершкове масло. Перемішайте кашу ще кілька хвилин на повільному вогні.
  5. Розкладіть мамалигу в тарілки, зверху викладіть шматочки сулугуні і подайте страву до столу. Мамалига по-абхазьки стане чудовим гарніром до м'яса.

Каша
КашаDepositphotos

Булгур з креветками

Інгредієнти:

  • булгур – 300 г;
  • креветки – 400 г;
  • заморожена овочева суміш (мексиканська) – 1 пакет;
  • часник – пів голівки;
  • томати у власному соку (консервовані) – 2 шт.;
  • зелень петрушки – 1 пучок;
  • оливкова олія – 30 мл;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Варимо булгур 20 хвилин.
  2. Обсмажуємо креветки на оливковій олії з часником.
  3. Додаємо заморожену овочеву суміш. Перемішуємо. Тушкуємо 10 хвилин.
  4. Додаємо спеції і томати.
  5. Викладаємо на сковороду булгур, гарненько перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин.
  6. Перед подачею на стіл додаємо зелень.

Каша
КашаDepositphotos

Помаранчеве різото

Інгредієнти:

  • гарбуз – 500 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 1 зуб.;
  • оливкова олія – 2 ст. л.;
  • рис круглозернистий – 150 г;
  • біле вино – 100 мл;
  • курячий бульйон – 500 мл;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • твердий сир – 50 г;
  • вершкове масло – 75 г;
  • рубана петрушка – 1 ст. л.;
  • сіль за смаком;
  • перець за смаком.

Приготування:

  1. Очистити цибулю і часник.
  2. Гарбуз почистити і нарізати невеликими кубиками. Цибулю і часник порубати і обсмажувати на оливковій олії 3 хвилини.
  3. Додати гарбуз, рис і тушкувати 5 хвилин. Влити вино і готувати, помішуючи, поки воно не випарується. Посолити і поперчити.
  4. Влити половину гарячого бульйону. Додати лавровий лист. Готувати різото з гарбузом під кришкою 20-25 хвилин на середньому вогні, час від часу підливаючи бульйон і помішуючи.
  5. Натерти сир. Видалити лавровий лист. Посипати різото з гарбузом тертим сиром і додати вершкове масло. Перемішати страву і посипати зеленню.

Каша
КашаDepositphotos

Кус-кус з грибами

Інгредієнти:

  • кус-кус – 200 г;
  • печериці – 250 г;
  • брюссельська капуста – 250 г;
  • петрушка – невеликий пучок;
  • часник – 2-3 зуб.;
  • середній лимон – 0,5 шт.;
  • оливкова олія – 30 мл;
  • сіль за смаком;
  • чорний мелений перець за смаком.

Приготування:

  1. Печериці крупно нарізаємо.
  2. Брюссельську капусту нарізаємо навпіл або залишаємо цілою. Подрібнюємо невеликий пучок петрушки. Тільки листя, але стебла нам теж знадобляться.
  3. Кілька зубчиків часнику натираємо на дрібній тертці або подрібнюємо зручним способом. Із половини середнього лимона знімаємо цедру за допомогою дрібної тертки. З третини цього самого лимона вичавлюємо сік.
  4. У сковороді розігріваємо оливкову олію і часник. Викладаємо туди печериці, капусту і стебла петрушки. Смажимо овочі до готовності.
  5. Приблизно в середині обсмажування овочів заварюємо кус-кус (200 г) за інструкцією на його упаковці. Зберігаємо гарячим під кришкою до готовності овочів.
  6. Коли гриби з капустою обсмажилися, виймаємо стебла петрушки.
  7. Додаємо в сковороду сіль, перець, сік лимона і цедру.
  8. Трохи прогріваємо і змішуємо з кус-кусом. Додаємо нарізану петрушку. Перемішуємо.

Каша
КашаDepositphotos

Буберт-десерт

Інгредієнти:

  • молоко – 500 мл;
  • кешью – 100 г;
  • ягоди (червона смородина, журавлина) – 100 г;
  • цукор – 35-40 г;
  • цукрова пудра за смаком;
  • манна крупа – 4 ст. л.;
  • яйця – 2 шт.;
  • крохмаль – 1 ч. л.;
  • сіль – 1 щіпка;
  • ванілін – 1 щіпка.

Приготування:

  1. Кеш'ю рубаємо в блендері .
  2. Крохмаль розводимо в 100 мл холодної води.
  3. З ягід робимо пюре і заливаємо 100 мл гарячої води.
  4. Перемішуємо, додаємо цукрову пудру за смаком, соус усе-таки повинен залишатися кисленьким.
  5. Доводимо ягоди з водою до кипіння і вливаємо потрохи воду з крохмалем, інтенсивно помішуючи соус. Через 5 хвилин знімаємо соус з вогню і охолоджуємо.
  6. У каструлю наливаємо молоко. Включаємо конфорку на потужність трохи вище середнього. Відразу в холодне молоко насипаємо манну крупу, розсіюючи її по всій поверхні молока.
  7. Починаємо прогрівати молоко з манкою, постійно помішуючи. Знімаємо готову кашу з вогню і залишаємо остигати до 70°С.
  8. Яйця поділяємо на білки і жовтки. У жовтки додаємо 35-40 г цукру, дрібку солі, дрібку ваніліну і горіхи. Добре перемішуємо.
  9. Білки збиваємо міксером у міцну піну.
  10. У кашу додаємо жовтки з горіхами і добре перемішуємо. Потім обережно додаємо збиті білки.
  11. Розкладаємо по тарілках, поливаємо ягідним соусом і подаємо буберт до столу.

Десерт
ДесертDepositphotos

Запечена гречка з овочами і сиром

Інгредієнти:

  • гречана крупа – 1 чашка;
  • бульйон (або вода) – 1,5 чашки;
  • кабачок – 1 шт.;
  • твердий сир – 100 г;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • вершкове масло – 75 г;
  • сіль за смаком;
  • перець за смаком;
  • мелений мускатний горіх за смаком;
  • кокосове молоко – 250 мл;
  • панірувальні сухарі для посипання форми.

Приготування:

  1. Відварюємо гречку в підсоленому бульйоні або на воді.
  2. Нарізаємо ріпчасту цибулину кубиками. Довільно нарізаємо кабачок.
  3. На великій тертці натираємо сир.
  4. Викладаємо сир в миску і додаємо кокосове молоко.
  5. Сумішшю сиру і кокосового молока заправляємо варену гречку і добре перемішуємо.
  6. У сковороді розтоплюємо вершкове масло і не надто сильно обсмажуємо цибулю і кабачок.
  7. В кінці обсмажування солимо, перчимо і додаємо мускатний горіх. Перемішуємо і знімаємо з вогню.
  8. Форму для запікання змащуємо вершковим маслом, посипаємо панірувальними сухарями.
  9. Викладаємо гречку в форму і розрівнюємо. Зверху кладемо кабачки з цибулею. Посипаємо сиром.
  10. Розігріваємо духовку до 180°С і запікаємо гречку з кабачками, цибулею і сиром 20 хвилин.

Запіканка
ЗапіканкаDepositphotos

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, які фрукти, овочі та ягоди можна заморозити та засушити на зиму.

Також дивіться фотогалерею за темою:

Смачна екзотика: Де в Києві скуштувати південноафриканські страви – ФОТО

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

 

Попередній матеріал
Катріна, Доріан та Ірма: хто і чому називає урагани людськими іменами – топ цікавих фактів
Наступний матеріал
Вигнання, нерозділене кохання та містика "Божественної комедії": цікаві факти з життя Данте Аліг'єрі