Гречка, плов, вівсянка… Вже так набридли ці буденні страви з каш. 5.ua зібрав для вас 10 цікавих, а головне – дуже простих рецептів із каш, за які ваші члени сім'ї скажуть "дякую" та "зготуй ще"
Буберт
Інгредієнти:
- молоко – 0,5 л;
- манка – 0,75 скл.;
- сіль за смаком;
- яйця – 4 шт.;
- цукор – 6 ч. л.;
- лимонна або апельсинова цедра – 1 ч. л.;
- ягідний сік – за смаком.
Приготування:
- Відокремити жовтки від білків. Жовтки розтерти з цукром і цедрою і добре збити до кремоподібного стану. Збити яєчні білки в пишну піну.
- Довести молоко до кипіння, додати дрібку солі і всипати в нього потрохи манну крупу, весь час помішуючи.
- Продовжувати нагрівати на слабкому вогні ще 1-2 хвилини, не забуваючи мішати. Потім зняти з вогню, накрити кришкою і дати ще набрякнути крупі настільки, щоб вона увібрала в себе все молоко (приблизно 10 хвилин).
- Добре розмішати і поступово додати збиті жовтки. Потім, продовжуючи мішати буберт, ввести в нього збиті яєчні білки, збиваючи всю масу.
- До столу подати буберт, поливши ягідним соком.

Чахан
Інгредієнти:
- рис – 120 г;
- шинка – 120 г;
- яйця – 2 шт.;
- морква – 0,5 шт.;
- цибуля ріпчаста – 0,5 шт.;
- цибуля зелена – 2 шт.;
- соняшникова рафінована олія – 30 мл;
- сіль за смаком;
- кетчуп (для подачі) – за смаком;
- соєвий соус (для подачі) – за смаком.
Приготування:
- Рис промийте, всипте в киплячу підсолену воду (0,5 л) і варіть до готовності. Час приготування залежатиме від сорту рису.
- Готовий рис відкиньте на друшляк, промийте і перекладіть у глибоку миску або каструльку.
- Цибулю і моркву почистіть. Цибулю наріжте маленькими кубиками, моркву натріть на крупній тертці.
- Підсмажте цибулю з морквою на сковороді з невеликою кількістю соняшникової олії. Смажте овочі на невеликому вогні, вони повинні стати м'якими, але не пересушеними.
- У мисці з'єднайте два яйця з сіллю, злегка збийте виделкою.
- На сковороді з невеликою кількістю масла підсмажте омлет на досить великому вогні, постійно перемішуючи і не даючи йому пересмажитися.
- Овочі (цибуля з морквою) і омлет додайте до рису.
- Шинку наріжте соломкою.
- Підсмажте шинку на олії кілька хвилин на сильному вогні.
- Додайте шинку і нарізану кільцями зелену цибулю до рису.
- Перемішайте рис з яйцем, шинкою, овочами і зеленою цибулею.
- Чахан готовий до подачі. Додатково подайте кетчуп і соєвий соус.

Арош-досе
Інгредієнти:
- рис – 200 г;
- яєчний жовток – 2 шт.;
- молоко – 230 мл;
- цукор – 120 г;
- апельсин – 1,5 шт.;
- вершкове масло – 1 ст. л.;
- сіль – 0,3 ч. л.;
- кориця – до смаку;
- вода – 500 мл.
Приготування:
- Апельсини помийте і витріть насухо. Зніміть із них тонкий шар цедри, намагаючись не захоплювати білу частину. Доведіть до кипіння воду з цедрою, прокип'ятіть все разом 1 хвилину.
- Додайте у воду з цедрою сіль і вершкове масло. Розтопіть масло у воді.
- Рис промийте до чистої води, воду злийте.
- В апельсинову воду всипте промитий рис, доведіть рідину до кипіння і варіть рис під кришкою на повільному вогні до того моменту, поки вода не випарується (приблизно 20 хвилин).
- У рисову кашу влийте кипляче молоко, всипте цукор.
- Перемішайте і варіть кашу ще 10 хвилин на повільному вогні до повної готовності.
- Яєчні жовтки відокремити від білків, вони нам не знадобляться. 2-3 ст. л. звареного рису додайте до жовтків, перемішайте як слід і цю масу додайте в рисову кашу.
- Перемішайте і прогрійте рисовий пудинг на повільному вогні 2-3 хвилини.
- Видаліть із рисової каші апельсинову цедру, розкладіть апельсиновий рис у склянки або креманки.
- Посипте кожну порцію меленою корицею.

Орзото
Інгредієнти:
- перлова крупа – 1 скл.;
- кабачки – 2 шт.;
- болгарський перець – 1 шт.;
- чорна квасоля (консервована або варена) – 400 г;
- зелений горошок зелений (свіжий або заморожений) – 1 скл.;
- курячий бульйон – 1 л;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- часник – 2 зуб.;
- сіль – 0,5 ч. л.;
- куркума – 0,5 ч. л.;
- кмин – 0,5 ч. л.;
- мелений перець чилі – 0,5 ч. л.;
- олія – 1 ст. л.
Приготування:
- Цибулю і перець нарізати. Кабачки розрізати вздовж, а потім на шматочки завтовшки 1 см.
- У великій сковороді розігріти на середньому вогні олію. Викласти цибулю і часник. Готувати 4 хвилини, помішуючи.
- Влити бульйон, додати крупу, куркуму, кмин, чилі і сіль. Довести до кипіння. Зменшити вогонь, накрити і варити орзото 40 хвилин, час від часу помішуючи.
- Додати кабачки, перець і квасолю. Накрити і готувати кашу 10-15 хвилин, час від часу помішуючи (щоб овочі стали м'якими).
- Додати горошок. Накрити, готувати орзото 3-5 хвилин. Зняти з вогню, залишити під кришкою ще на 5-10 хвилин.

Мамалига по-абхазьки
Інгредієнти:
- кукурудзяна крупа – 1 скл.;
- вода – 3 скл.;
- вершкове масло – 30 г;
- сир сулугуні – 150 г;
- сіль за смаком;
- зелень для подачі.
Приготування:
- Кукурудзяну крупу пересипте в казан або товстостінну каструлю.
- Влийте окріп, безперервно перемішуючи крупу.
- Доведіть рідину до кипіння і варіть кашу на повільному вогні, постійно перемішуючи, до готовності. Час приготування залежатиме від крупи (приблизно 20 хвилин). Кашу посоліть у процесі варіння.
- У майже готову мамалигу додайте вершкове масло. Перемішайте кашу ще кілька хвилин на повільному вогні.
- Розкладіть мамалигу в тарілки, зверху викладіть шматочки сулугуні і подайте страву до столу. Мамалига по-абхазьки стане чудовим гарніром до м'яса.

Булгур з креветками
Інгредієнти:
- булгур – 300 г;
- креветки – 400 г;
- заморожена овочева суміш (мексиканська) – 1 пакет;
- часник – пів голівки;
- томати у власному соку (консервовані) – 2 шт.;
- зелень петрушки – 1 пучок;
- оливкова олія – 30 мл;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Варимо булгур 20 хвилин.
- Обсмажуємо креветки на оливковій олії з часником.
- Додаємо заморожену овочеву суміш. Перемішуємо. Тушкуємо 10 хвилин.
- Додаємо спеції і томати.
- Викладаємо на сковороду булгур, гарненько перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин.
- Перед подачею на стіл додаємо зелень.

Помаранчеве різото
Інгредієнти:
- гарбуз – 500 г;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 1 зуб.;
- оливкова олія – 2 ст. л.;
- рис круглозернистий – 150 г;
- біле вино – 100 мл;
- курячий бульйон – 500 мл;
- лавровий лист – 1 шт.;
- твердий сир – 50 г;
- вершкове масло – 75 г;
- рубана петрушка – 1 ст. л.;
- сіль за смаком;
- перець за смаком.
Приготування:
- Очистити цибулю і часник.
- Гарбуз почистити і нарізати невеликими кубиками. Цибулю і часник порубати і обсмажувати на оливковій олії 3 хвилини.
- Додати гарбуз, рис і тушкувати 5 хвилин. Влити вино і готувати, помішуючи, поки воно не випарується. Посолити і поперчити.
- Влити половину гарячого бульйону. Додати лавровий лист. Готувати різото з гарбузом під кришкою 20-25 хвилин на середньому вогні, час від часу підливаючи бульйон і помішуючи.
- Натерти сир. Видалити лавровий лист. Посипати різото з гарбузом тертим сиром і додати вершкове масло. Перемішати страву і посипати зеленню.

Кус-кус з грибами
Інгредієнти:
- кус-кус – 200 г;
- печериці – 250 г;
- брюссельська капуста – 250 г;
- петрушка – невеликий пучок;
- часник – 2-3 зуб.;
- середній лимон – 0,5 шт.;
- оливкова олія – 30 мл;
- сіль за смаком;
- чорний мелений перець за смаком.
Приготування:
- Печериці крупно нарізаємо.
- Брюссельську капусту нарізаємо навпіл або залишаємо цілою. Подрібнюємо невеликий пучок петрушки. Тільки листя, але стебла нам теж знадобляться.
- Кілька зубчиків часнику натираємо на дрібній тертці або подрібнюємо зручним способом. Із половини середнього лимона знімаємо цедру за допомогою дрібної тертки. З третини цього самого лимона вичавлюємо сік.
- У сковороді розігріваємо оливкову олію і часник. Викладаємо туди печериці, капусту і стебла петрушки. Смажимо овочі до готовності.
- Приблизно в середині обсмажування овочів заварюємо кус-кус (200 г) за інструкцією на його упаковці. Зберігаємо гарячим під кришкою до готовності овочів.
- Коли гриби з капустою обсмажилися, виймаємо стебла петрушки.
- Додаємо в сковороду сіль, перець, сік лимона і цедру.
- Трохи прогріваємо і змішуємо з кус-кусом. Додаємо нарізану петрушку. Перемішуємо.

Буберт-десерт
Інгредієнти:
- молоко – 500 мл;
- кешью – 100 г;
- ягоди (червона смородина, журавлина) – 100 г;
- цукор – 35-40 г;
- цукрова пудра за смаком;
- манна крупа – 4 ст. л.;
- яйця – 2 шт.;
- крохмаль – 1 ч. л.;
- сіль – 1 щіпка;
- ванілін – 1 щіпка.
Приготування:
- Кеш'ю рубаємо в блендері .
- Крохмаль розводимо в 100 мл холодної води.
- З ягід робимо пюре і заливаємо 100 мл гарячої води.
- Перемішуємо, додаємо цукрову пудру за смаком, соус усе-таки повинен залишатися кисленьким.
- Доводимо ягоди з водою до кипіння і вливаємо потрохи воду з крохмалем, інтенсивно помішуючи соус. Через 5 хвилин знімаємо соус з вогню і охолоджуємо.
- У каструлю наливаємо молоко. Включаємо конфорку на потужність трохи вище середнього. Відразу в холодне молоко насипаємо манну крупу, розсіюючи її по всій поверхні молока.
- Починаємо прогрівати молоко з манкою, постійно помішуючи. Знімаємо готову кашу з вогню і залишаємо остигати до 70°С.
- Яйця поділяємо на білки і жовтки. У жовтки додаємо 35-40 г цукру, дрібку солі, дрібку ваніліну і горіхи. Добре перемішуємо.
- Білки збиваємо міксером у міцну піну.
- У кашу додаємо жовтки з горіхами і добре перемішуємо. Потім обережно додаємо збиті білки.
- Розкладаємо по тарілках, поливаємо ягідним соусом і подаємо буберт до столу.

Запечена гречка з овочами і сиром
Інгредієнти:
- гречана крупа – 1 чашка;
- бульйон (або вода) – 1,5 чашки;
- кабачок – 1 шт.;
- твердий сир – 100 г;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- вершкове масло – 75 г;
- сіль за смаком;
- перець за смаком;
- мелений мускатний горіх за смаком;
- кокосове молоко – 250 мл;
- панірувальні сухарі для посипання форми.
Приготування:
- Відварюємо гречку в підсоленому бульйоні або на воді.
- Нарізаємо ріпчасту цибулину кубиками. Довільно нарізаємо кабачок.
- На великій тертці натираємо сир.
- Викладаємо сир в миску і додаємо кокосове молоко.
- Сумішшю сиру і кокосового молока заправляємо варену гречку і добре перемішуємо.
- У сковороді розтоплюємо вершкове масло і не надто сильно обсмажуємо цибулю і кабачок.
- В кінці обсмажування солимо, перчимо і додаємо мускатний горіх. Перемішуємо і знімаємо з вогню.
- Форму для запікання змащуємо вершковим маслом, посипаємо панірувальними сухарями.
- Викладаємо гречку в форму і розрівнюємо. Зверху кладемо кабачки з цибулею. Посипаємо сиром.
- Розігріваємо духовку до 180°С і запікаємо гречку з кабачками, цибулею і сиром 20 хвилин.

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, які фрукти, овочі та ягоди можна заморозити та засушити на зиму.
Також дивіться фотогалерею за темою:
Смачна екзотика: Де в Києві скуштувати південноафриканські страви – ФОТО

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti

Facebook / boboti
Loading...