"Бо в їжі лежить наш український код, а в коді лежить свобода"
Італійський університет гастрономічних наук створив атлас "Ковчег смаку в Україні", де задокументували харчові продукти, яким загрожує зникнення. Про це повідомляє "Дивогляд".
Фахівці розповіли про понад 80 таких рослин, тварин, які ними харчуються, а також про готові продукти та страви – локальні види риб та комах, фрукти та овочі, злаки та хліб тощо.
"Україна багата як різними діалектами, так і екологічними системами, і може пишатися різноманітністю своєї біокультури, яка є одним із найцінніших скарбів", – йдеться у передмові до книги.
Університет планує видати другий том книги, куди увійдуть інші цікаві рецепти та продукти.
"На жаль, так склалося, що традиційна їжа українців втратила свою популярність. Спочатку радянська влада знищила її та підмінила своєю. А згодом, після розвалу Союзу, ми загубили свою їжу серед маси іноземних продуктів та чужих страв. А разом із нею – значну частину національних гастрономічних традицій. Як писав Тарас Шевченко, "І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь...". Варто читати, куштувати та цінувати. Бо в їжі лежить наш український код, а в коді лежить свобода. Отож своя їжа – це шлях до свободи", – написав у передмові український кухар Євген Клопотенко.
Раніше "Дивогляд" розповідав про рецепт традиційних пампухів із варенням.
Дивіться також відео 5 каналу: Соледар: "даємо русскім п*зди". Танки Leopard і Challenger – рішення за тиждень. 324 день
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram Дивогляд 5.UA.
Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання