Наші предки за давньою традицією цього дня не їли аж до вечері, а у Святвечір накривали стіл з 12 пісних страв.
"Дивогляд" вирішив нагадати, що треба готувати у вечір перед Різдвом і які страви обов’язково мають бути на столі.
- Кутя.

Головною стравою, звичайно ж, завжди була кутя. Традиційно її готують з пшениці і тертого маку. Однак у різних регіонах України рецепти різняться. Як приготувати традиційну кутю – читайте тут.
Читайте також: ТОП-5 традиційних рецептів куті з різних регіонів України
- Узвар.
Його і просто пили, і додавали до куті. На святковому столі він вважався другою за важливістю стравою. Як приготувати традиційний узвар – читайте тут.
- Вареники.

Тут одразу три страви, бо на Святвечір готували вареники з картоплею, капустою і вишнями. Змість масла до солоних вареників додавали смажену на олії цибулю.
Є цікава традиція. Один із вареників начиняли вареною пшеницею з куті – це був "щасливий вареник" і кому він трапиться за вечерею, тому буде удача. Дехто замість пшениці робив начинку з солі чи перцю, але тоді знайти такий вареник – не таке вже й щастя).
- Пісні голубці.

Замість м’яса до начинки гречаних голубців додавали багато обсмаженої моркви і цибулі. А потім обов’язково полити товченим часником з олією і сіллю. Смакота.
До начинки також можна додавати гриби.
- Борщ з грибами та вушками.
З тіста, що залишилося після вареників, робили так звані вушка (галушки, вараниці, лазаниці, кльоцки). А з грибами і овочевою заправкою пісний борщ смакує зовсім не гірше, ніж м’ясний.
Читайте також: Як приготувати справжній український борщ
- Капуста з грибами.
Господині тушкували свіжу або квашену капусту з грибами. Рецептів такої страви, як і борщів – у кожному домі свій.
- Печена картопля.

Найпростіша страва, але дуже смачна. Картоплю миють і запікають цілою або чистять, розрізають навпіл (великі картоплини на четвертини), посипають спеціями, додають краплю олії і в духовку.
- Запечена або тушкована риба.
Зазвичай брали річкову рибу. Її запікали цілком або тушкували з цибулею. Також на святковому столі можна побачити оселедець.
Читайте також: 5 найкращих пісних рецептів із риби на Святвечір
- Варений буряк з горіхами.
Ще одна традиційна страва – салат із вареного буряка з горішками, заправлений олією. Для смаку додають дрібно порізану цибулю або часник.
- Квашена капуста.
Квашена капуста допомагає підтримувати імунітет, тому для зими – це незамінна страва. Її подавали з ароматною олією. Можна ще додавати солоні огірки чи мариновані гриби.
- Запечені яблука.

На десерт готували яблука, запечені з горішками і медом (мед під час посту дозволяється).
- Хліб.
Для українців хліб – священна їжа, і жоден святковий стіл не обходився без свіжоспеченої паляниці.
Читайте також: Як приготувати вдома хліб із хрумкою скоринкою: секрети французького пекаря
Християнські традиції тісно переплетені з язичницькими. І навіть на різдвяному столі знайшлося місце для забобонів. Наші предки часто ставили на кожен куток стола по зубчику часнику, щоб відлякували злі сили, а під миску з кутею – монетку, щоб приманити удачу.
Читайте також: ТОП-15 атмосферних фільмів, мультиків і серіалів для зимових свят
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!