5 найкращих пісних рецептів із риби на Святвечір

Увечері 6 січня після того, як на небі зійде перша зірка, українські родини зберуться разом, щоб зустріти Різдво.

На Святвечір за традицією на столі має бути 12 пісних страв. Головна із них - кутя. Про те, як її приготувати, ми розповідали раніше.

У цей день також готують вареники із різними начинками, голубці, пампушки, вінегрет, страви із грибами, квасолею та рибою.

"Дивогляд" пропонує вам 5 найсмачніших страв із риби, які прикрасять святковий стіл.

Морський окунь із соєвим соусом

Складові для приготування риби:

  • Окунь морський – 900 г;
  • Соєвий соус – 2 ст. л;
  • Суміш перців – за смаком;
  • Масло вершкове – 6 ст. л;
  • Олія соняшникова – 2 ст. л;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.

Для соусу:

  • Вино червоне сухе – 200 мл;
  • Соєвий соус – 3 ст. л;
  • Цукор – 2 ст. л.;
  • Кориця мелена – за смаком;
  • Перець чорний мелений – за смаком;
  • Гвоздика – 2 шт.

Приготування:

З рибних тушок зрізати плавники і хвіст, очистити від луски, нутрощів, чорної плівки в черевцях. Промити, підсушити рибу зовні паперовим рушником і розрізати тушки навпіл. Гострим ножем зробити сіточку надрізів на шкірці риби. Приправити з обох боків сумішшю перців і соєвим соусом.

Викласти рибу на деко, застелене фольгою (попередньо змастити фольгу соняшниковою олією).

3 ст. ложками олії полити рибні шматочки, відправити в піч при температурі 200 градусів на 20-25 хвилин.

У каструлю з товстим дном налити червоного сухого вина, додати меленого чорного перцю, меленої кориці, гвоздики і цукру. Після закипання зменшити вогонь і випаровувати 10-15 хвилин. Має залишитися приблизно третина від усього об'єму. За 3 хвилини до вимкнення влити соєвий соус.

Нарізати цибулю півкільцями і викласти в розігріту на сковороді олію, помішуючи, на середньому вогні обсмажити до легкого рум'янцю. Обсмажену цибулю викласти на тарелю.

Подати запеченого окуня, уклавши на цибулю і поливши його приготованим соєво-винним соусом.

Печеня з рибою

Складові:

  • Рибне філе – 300 г;
  • Картопля – 6 шт;
  • Панірувальні сухарі;
  • Цибуля – 2 шт;
  • Сіль;
  • Олія – 50 мл;
  • Сушені гриби – 30 г;
  • Рибний бульйон або вода – 100 мл.

Приготування:

Замочуємо сушені грибочки в кип'яченій воді на пів години. 

Рибне філе нарізаємо середніми шматочками, обвалюємо кожен у паніровці, обсмажуємо на двох ложках олії з двох боків до рум'янцю.

Очищаємо та нарізаємо цибулю дрібними кубиками.

Подрібнюємо гриби, картоплю ріжемо невеликими скибочками. Злегка обсмажуємо обидва компонента окремо один від одного на сковороді, додавши трохи солі.

Викладаємо в горщики шарами всі інгредієнти: половину картоплі, шматочки риби, обсмажені гриби, цибулю, другу частину картоплі. Поливаємо все рослинною олією і заливаємо водою або рибним бульйоном, додаємо за смаком сіль.

Тушкуємо в духовці до готовності – приблизно пів години. Готовність страви можна визначити за готовністю картоплі.

Морський окунь із соусом
Морський окунь із соусом
Фото: goodhouse.com.ua

Рибка в капусті

Складові:

  • Філе тріски – 400 г;
  • Білокачанна капуста – 500 г;
  • Цибуля – 1 шт;
  • Корінь селери;
  • Морква;
  • Сіль, перець, приправи;
  • Томатна паста – 25 г;
  • Олія – 30 мл;
  • Лимонний сік – 20 мл.

Приготування:

Філе риби промиваємо, обсушуємо та нарізаємо на великі порційні шматки. Солимо, перчимо, скроплюємо лимонним соком.

З капусти знімаємо верхні листки, нарізаємо тонкою соломкою.

Цибулю подрібнюємо, моркву та селеру натираємо на тертці.

У сотейнику розігріваємо олію, обсмажуємо спочатку цибулю до золотого відтінку, потім додаємо моркву та селеру, смажимо ще кілька хвилин. Додаємо капусту та томатну пасту, солимо, перчимо, тушкуємо до готовності капусти, постійно помішуючи всі овочі, щоб нічого не підгоріло.

Викладаємо у форму для випікання половину тушкованих овочів, зверху акуратно викладаємо рибне філе, накриваємо рибу капустою, що залишилася. Запікаємо в духовці 30 хвилин.

Шашлик із риби
Шашлик із риби
Фото: Каталог рецептів

Сувлакі з білої риби

Складові

  • Жирна біла риба (риба-меч, палтус, зубатка) – 500 г;
  • Оливкова олія – 4 ст. л;
  • Часник – 1 зубчик;
  • Розмарин – 1 гілочка;
  • Червоний солодкий перець – 1 великий стручок;
  • Лимон – 1 шт;
  • Свіже лаврове листя;
  • Лимонний сік – 2 ст. л;
  • Морська сіль;
  • Мелений чорний перець за смаком.

Приготування:

Філе риби промийте, обсушіть і наріжте кубиками зі сторонами 2,5-3 см.

Часник подрібніть. Дрібно наріжте листочки розмарину. Змішайте оливкову олію, часник, лимонний сік, сіль і перець.

Замочіть в холодній воді дерев'яні шампури. Перець розріжте вздовж, видаліть насіння і наріжте половинки на квадрати зі стороною 2,5 см.

Лимон розріжте уздовж і наріжте на шматочки.

Покладіть рибу в скляний посуд, залийте маринадом, перемішайте і залиште на 20 хвилин. Нанизуйте на шампури, чергуючи рибу, лимон, червоний перець і лаврове листя.

Застеліть деко пергаментом, покладіть зверху шашлички, збризніть оливковою олією і поставте в розігріту до 220 градусів духовку на 15 хвилин. Подавайте на стіл гарячим. 

Рибні котлети
Рибні котлети
Фото: ТСН

Котлети зі щуки з грибами

Складові:

  • Щука – 1 кг;
  • яйця – 2 шт;
  • батон – 4 скибочки;
  • цибуля – 1 шт;
  • печериці – 200 г;
  • сіль, перець до смаку;
  • панірувальні сухарі, кунжут для обсмаження.

Приготування:

Печериці обсмажити.

Щуку відділити від хребта і великих  кісток. Перемолоти в м'ясорубці разом із цибулею. Додати яйця, відмочений батон, сіль, перець, печериці. Усе добре вимішати.

До панірувальних сухарів додати попередньо трохи кунжуту і добре їх вимішати.

Формувати котлетки, обкачати в паніровці і смажити.

Читайте також: 10 Різдвяних колядок, які можна вивчити з дітьми 

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше