Як накрити стіл на Різдво 25 грудня: 5 оригінальних рецептів

25 грудня українці святкують Різдво за григоріанським календарем. Саме тому "Дивогляд" вирішив поділитися смачними рецептами, які точно здивують ваших гостей

Запечена свинина з чорносливом

Інгредієнти:

  • Чорнослив (100 г)
  • Корейка цілим шматком (1 кг)
  • Кислі яблука (2 штуки)
  • М'ясний бульйон (півсклянки)
  • Вершки (четвертина склянки)
  • Крохмаль (1 ст. л)
  • Бутони гвоздики (1 ст. л)
  • Цукрова пудра (1 ст. л)
  • Вершкове масло (1 ст. л)
  • Сіль і перець (за смаком)

Спосіб приготування:

  • Помийте чорнослив і замочіть його у теплій воді. Паралельно треба обсушити корейку та обробити її перцем і сіллю. На зовнішньому шарі зробіть надрізи, щоб вони нагадували решітки. Всередину кожного ромбу треба вкласти бутон гвоздики.
  • Покрийте м'ясо цукровою пудрою, а потім покладіть його на деко та змастіть вершковим маслом. Перед запіканням розігрійте піч і помістіть туди страву на 40 хв, щоб температура була близько 200 градусів.
  • Далі відтисніть чорнослив і наріжте яблука. Їх треба буде розкласти навколо м'яса та продовжуйте запікати приблизно півгодини.
  • Потім злийте з дека м'ясний сік, який треба процідити у каструлю. Туди додайте вершки та бульйон, а потім закип'ятіть суміш. Поступово доповнюйте соус крохмалем і доведіть суміш до кипіння. Наостанок додайте сіль і перець.

Різдвяний гусак із яблуками

Інгредієнти:

  • Гусак (3-4 кг)
  • Цибуля ріпчаста (1 шт)
  • Кмин (1 ч. л.)
  • Яблука (3-4 шт)
  • Ром (2 ст. л.)
  • Сіль, перець (за смаком)

Спосіб приготування:

  • Випатрайте, промийте, обсушіть, а також натріть гуся спеціями зовні та всередині. Наріжте великими шматками цибулю та яблука, а потім з'єднайте їх із кмином. Цим треба нафарширувати гусака і вкласти його на деко грудкою вниз.
  • Проколіть шкіру птаха вилкою і готуйте його 60 хв у духовці. Потім переверніть і готуйте ще стільки ж часу, а також інколи поливайте птицю утвореним під час приготування жиром. За 10 хв до завершення полийте страву ромом.
Запечений гусак
Запечений гусак
Фото: Shutterstock

Читайте також:

Оселедцеве масло

Інгредієнти:

  • Оселедець (1 філе)
  • Вершкове масло (200 г)
  • Гірчиця (1 ч. л.)
  • Варене яйце (1 шт)
  • Подрібнений кріп
  • Лимонний сік (2 ч. л.)

Спосіб приготування:

  • У блендер покладіть оселедець, вершкове масло, гірчицю та варене яйце. Все це треба збити при інтенсивному режимі.
  • Додайте лимонний сік, подрібнений кріп і знову прокрутіть суміш. Її можна вживати як самостійно, так і ні. Наостанок викладіть страву в банку та остудіть.

Австрійський різдвяний глінтвейн

Інгредієнти:

  • Червоне вино (0,5 л)
  • Мадера (3 ст. л.)
  • Родзинки (3 ст. л.)
  • Апельсин (1 шт)
  • Горілка (5 ст. л.)
  • Гвоздика (6 шт)
  • Цукор і кориця (за смаком)

Спосіб приготування:

  • Наріжте апельсин скибочками та поєднайте всі інгредієнти у каструлі, окрім горілки. Нагрійте суміш на вогні та додайте туди горілку. Напій не потрібно доводити до кипіння.
Глінтвейн
Глінтвейн
Фото: Shutterstock

Паштет з печінки з білим вином

Інгредієнти:

  • Куряча чи теляча печінка (500 г)
  • Сухе біле вино (100 мл)
  • Ріпчаста цибуля (1 штука)
  • Чебрець (1 ч. л)
  • Жирні вершки (100 г)
  • Олія (5 ст. л.)
  • Часник (2 зубчики)
  • Вершкове масло (150 г)
  • Мелений мускатний горіх, сіль і перець (за смаком)

Спосіб приготування:

  • Помийте печінку, видаліть плівки та жили, а потім наріжте середніми шматками. Часник і цибулю почистить і подрібніть.
  • Сковороду потрібно розігріти на середньому вогні та додати туди 1/3 вершкового масла. На ньому протягом 5 хв смажте часник і цибулю, щоб вони стали м'якими.
  • Додайте до них печінку та продовжуйте готувати страву близько 10 хв. Доповніть її прянощами та вином, смажте ще 5 хв і додайте вершки. Суміш треба прогріти та прибрати з вогню.
  • Візьміть блендер і подрібніть масу, щоб вона стала однорідним пюре, після чого перекладіть її у форму. Далі розтопіть масло та зніміть шумівкою піну. Потім треба процідити рідке масло, залити ним паштет, накрити страву плівкою та помістити до холодильника.

До речі, нещодавно "Дивогляд" повідомляв, що експерти назвали вартість продуктів для новорічних свят.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше