Наближаються зимові свята – пора веселощів та гарного проведення часу в оточенні близьких. У багатьх сім'ях цей період не обходиться без розважальних напоїв, зокрема шампанського
Саме тому "Дивогляд" вирішив розповісти вам про сорти шампанського та як його обирати.
Шампанське – це ігристе вино, яке "народилося" у Франції. Зазвичай його готують з винограду, від сорту якого й залежить сорт напою та його колір: білий або рожевий.
Найпоширенішими сортами вважаються:
- Chardonnay – біле;
- Pinot Noir – темне;
- Pinot Meunier – темне.
Шампанське також можна класифікувати за вмістом цукру в його складі:
- Brut Nature – майже не містить у своєму складі підсолоджувача. Лише 0–3 г/л.
- Extra Brut – до 6 г/л;
- Brut (сухе) – менше 12 г/л;
- Extra-Sec (екстра сухе) – від 12 до 20 г/л;
- Sec (сухе) – від 17 до 35 г/л;
- Demi-sec (напівсолодке) – від 33 до 50 г/л;
- Doux (солодке) – понад 50 г/л.
Окрім цього, існують інші фактори, на які треба звернути увагу:
- Пляшка. Вона має бути виготовлена з темного скла, бо світла пляшка пропускає світло, що може зіпсувати смак напою.
- Пробка має бути корковою, а не пластиковою. Справа у тому, шо остання пропускає повітря та може зробити шампанське кислим.
- Піна та бульбашки, які потрібні для перевірки якості. Якщо шампанське хороше, то після того, як ви трохи струсите пляшку, піна має зайняти увесь вільний простір під корком. А ось бульбашки мають бути однакових габаритів і рівномірно розподілитися по всьому шампанському.
Нагадаємо, раніше "Дивогляд" розповідав, як легко відкоркувати пляшку шампанського.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!