"Дивогляд" вирішив розібратися у цьому питанні, опираючись на дані досліджень учених, і розглянути 6 найпоширеніших міфів щодо солі.
Міф №1: Сіль вас вбиває, краще її взагалі не їсти
Вживання занадто великої кількості солі може сприяти підвищенню артеріального тиску, затримці рідини в організмі, появи проблем з серцем і нирками. Однак це не означає, що потрібно повністю відмовлятися від солі, так як вона є важливою живильною речовиною для організму. Тіло використовує сіль для підтримки правильного гідробалансу, нормального кров'яного тиску, роботи нервів і м'язів. Головне - контролювати її вживання.
Дорослим рекомендується з'їдати не більше 5 г солі в день, що складає менше однієї чайної ложки. Однак більшість із нас споживає близько 9 грамів на день. Щоб відстежити, скільки солі ви їсте, ви можете дізнатися, скільки солі в упакованих продуктах, переглянувши етикетку харчових продуктів і рівень "натрію". Намагайтеся шукати продукти, які містять менше 120 мг натрію на 100 грам їжі. Бажано споживати максимум 2000 мг натрію на день.

Міф №2: Рожева/ гімалайська/ морська/ чорна сіль краща, ніж звичайна харчова сіль
Можливо, ви бачили у рекламі, що деякі види солі нібито мають додаткові переваги для здоров’я. Наприклад, містять корисні для вашого організму мінерали. Насправді ж, кількість цих мінералів у солі дуже незначна. Тому краще їх отримувати з фруктів і овочів, а не з екзотичної солі.
Міф №3: Деякі люди природно потребують більше солі, ніж інші
Якщо ви любите дуже солону їжу, то це не тому, що така особливість вашого організму, а тому, що ви просто до цього звикли. Хороша новина – наші смакові рецептори можна перевчити. І, хоча це й займе трохи часу, якщо поступово зменшувати кількість солі у стравах, з часом вам смакуватимуть і значно менш солоні продукти.
Портал Eat for Health від уряду Австралії публікує кілька порад, які допоможуть зменшити споживання солі:
- їжте переважно свіжу їжу, а не оброблену їжу з високим вмістом доданої солі
- перейдіть до упакованих та консервованих продуктів з позначкою "без додавання солі", "з низьким вмістом солі" або "знижена кількість солі"
- порівняйте аналогічні упаковані продукти, переглянувши етикетки продуктів і вибравши товар з меншою кількістю натрію
- їжте менше м'ясних делікатесів, таких як шинка
- використовуйте невелику кількість соусів з високим вмістом солі
- додавайте до своїх страв різноманітні трави та спеції
- не кладіть на стіл сільничку
Міф №4: Ви можете визначити, наскільки страва солона, скуштувавши її
Коли мова йде про готову продукцію, то деякі страви з дуже високим вмістом солі можуть взагалі здаватися не солоними. Справа у тому, що в упакованих товарах є багато інших інгредієнтів, які врівноважують солоний смак, завдяки чому сіль чудово ховається (це саме можна сказати і про цукор).
Читайте також:
- Як сіль впливає на людський організм – вчені
- Часте вживання однієї порції шкідливої їжі збільшує ризик смертельної хвороби серця на 9% – експерти
- Їсти не можна викинути: експерти назвали найшкідливішу зелень
Міф №5: Після тренування слід їсти або пити більше солі
Сіль виводиться з вашого організму двома шляхами - через сечу та потовиділення. Але це не означає, що вам потрібно додавати сіль у свій раціон кожного разу, коли ви пітнієте.
Деякі продукти, наприклад спортивні напої, рекламуються як хороший спосіб замінити втрачені солі після тренування. За звичайних обставин, спортивні напої, що містять електроліти, не є необхідними для регідратації - процесу заміни втрачених рідин і солей. Звичайна питна вода та здорове харчування допоможуть замінити будь-які поживні речовини, втрачені під час будь-якої діяльності.
Спортивні напої можна використовувати для зволоження, якщо ви регулярно займаєтесь протягом 90 хвилин або більше.

Міф №6: Відмова від солі знизить артеріальний тиск
Сіль дійсно впливає на кров'яний тиск, однак це не єдина причина, по якій воно підвищується. Щоб знизити кров'яний тиск, слід регулярно займатися спортом, відмовитися від шкідливих звичок і знижувати рівень стресу.
За статистикою австралійської кардіологічної асоціації, близько половина людей, які мають високий тиск, не підозрюють про це. У більшості людей з високим кров'яним тиском симптоми не проявляються, тому важливо регулярно перевіряти артеріальний тиск.
Зниження рівня вживання солі не означає, що від неї варто повністю відмовитися. Важливо лише, щоб її споживання не виходило за рамки здорової норми.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!