Їсти не можна викинути: експерти назвали найшкідливішу зелень

Ми звикли думати, що овочі і зелень – найкорисніша їжа, яка тільки може бути. Однак, виявляється, зелень може бути не лише не корисною, а й справді шкідливою для деяких людей.

Дієтологи радять відмовитися від вживання їжі, яка виросла на грядці чи балконі, якщо поруч є активна дорога. Рослини вбирають у себе шкідливі вихлопні гази і самі стають шкідливими, пише "Дивогляд".

У більшості видів зелені є багато корисних речовин: вітаміни, мікроелементи, амінокислоти, клітковина. Однак варто пам’ятати про протипоказання.

  • Петрушка: попри усю користь, саме її вважають найшкідливішою зеленню. Її не варто вживати у великих кількостях людям із циститом і захворюванням нирок. Не рекомендують петрушку вагітним жінкам та людям із низьким вмістом йоду і гіпотиреозом.

Виявилося, що, якщо заправити салати та інші страви майонезом, сметаною або олією, то петрушка непомітно перетворюється на отруту, оскільки починає виділяти нітрати. Так що, додавати її можна лише в самому кінці приготування, безпосередньо перед подачею страви.

Зелень
Зелень
Фото: Shutterstock
  • Кріп: протипоказаний для людей із низьким тиском, та схильним до запаморочення і судом. Вагітним також не варто їсти забагато кропу.
  • Базилік: може провокувати підвищення кислотності і загострення гастриту чи інших проблем із ШКТ.
  • Чебрець: протипоказано на будь-якому терміні вагітності, бо може провокувати тонус шийки матки і передчасні пологи. У людей з високим тиском чебрець може викликати гіпертонію. Протипоказано дітям до двох років. Також не рекомендують людям із гіпотиреозом і підвищеною кислотністю шлунка. Забагато чаю з чебрецем може викликати безсоння і нічні жахи.
  • М’ята: Протипоказаннями до вживання м'яти вважаються знижений тиск (гіпотонія) – бо вона ще більше його знижує, дитячий вік до 3 років, вагітність, а також індивідуальна непереносимість. З обережністю варто пити м'ятні напої людям з підвищеною кислотністю шлунку.
  • Шпинат: через високий вміст щавлевої кислоти його заборонено їсти людям, що страждають на подагру і ревматизм, гостру виразку шлунка. Збільшена кількість щавлевої кислоти в їжі також може спровокувати загострення сечокам'яної і жовчнокам'яної хвороби, циститу.
  • Кінза (і насіння коріандру): протипоказана людям, які мають проблеми із серцем чи судинами, а також у період загострення виразки шлунку чи гастриту. Люди, які страждають на цукровий діабет, гіпертонію, теж повинні відмовитися від вживання трави. У чоловіків кінза може послабити потенцію, а у жінок – порушити місячний цикл.

Читайте також:

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

Читайте більше