Черешня
Черешня Shutterstock

Чи чекати цього року врожаю черешні та скільки вона коштуватиме – сюжет

Читайте по-русски
Фермери сподіваються на кращий врожай пізніх сортів

Сезон черешні стартував. Проте вартість ягоди цьогоріч не радує покупців. Днями мережу шокували ціни в Одесі – по 500 гривень за кілограм. Фермери бідкаються, що втратили частину врожаю через пізні заморозки та рясні зливи. Подекуди пропало три чверті усіх ягід. Фермери прогнозують і надалі високі ціни на черешню ранніх сортів. Чи варто чекати зниження цін, дізнавався журналіст "5 каналу".

Мелітополь, та навколишні селища не дарма називають черешневою столицею України. Майже третина усіх черешень, що продається в країні має саме місцеве походження. За 200 років селекції тут вивели понад 40исортів от такої ягоди. Та цьогорічний черешневий сезон стартував у Мелітополі із запізненням. Усе через приморозки та рясні дощі. Керівник фермерського господарства Олег Каліман каже, що через негоду втратили більшу частину ягід.

"Сьогодні ми втратили десь 75% врожаю черешні. Ми очікували врожай десь приблизно тисячі тон черешні. Маємо надію, що 300 тон ми її уберемо", – зазначив керівник фермерського господарства Олег Каліман.

Найбільше від негоди дісталося раннім сортам.

"Під час цвітіння недостатньо літала бджола, так же само перепади температур, вони не сприяли тому, щоб якісно зав’язалася черешня", – наголошує агроном Сергій Голяновський.

На початку червня на місцевих ринках черешню продавали і за 170 гривень. Зараз перекупники беруть у фермерів по 30–50 гривень за кіло і продають по 70.

Пані Валентина продає черешню з власного подвір'я. Її сорти – "Дилема" та "Рубін". Править не дорого.

"Транспортована дуже добре. Вона кисло-солодка звичайно, у нас зараз погода була погана, тому, що не було сонця. Але вітаміновмісна, гарна черешня", – наголошує продавчиня черешні Валентина.

Тепер фермери сподіваються на врожай пізніх сортів. Це "Мелітопольська чорна" та "Валерій Чкалов". Якщо і їх не зіпсує погода.

"Поки що, як мі бачимо, все прекрасно. Ось його не багато, ні мало, він набирається у вазі, кольорі, як ві бачите. Ще поки ми на коні. Погодні умови", – підсумовує фермер Сергій.

Традиційно сезон черешні триває від середини травня до кінця липня. Тож фахівці радять не піддаватися на ажіотажний попит. Та дочекатися наступних черешневих хвиль.

Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запорізька область, "5 канал"

Попередній матеріал
Єдиним у світі принижував Сталіна в його присутності: подвійний агент у Кремлі – "Машина часу"
Наступний матеріал
"Ми їх там чекали" – Порошенко про операцію, яка дозволила спинити наступ на Маріуполь
Loading...

Початок полуничного сезону: що розповідають аграрії та радять дієтологи – сюжет

Мармелад із гірких апельсинів: як в Іспанії готують особливий десерт для королівської родини

Екопродукти із прифронтових теплиць: на Луганщині овочівники організували кооператив

Ціни на продукти в Україні: чи можна вплинути на здорожчання

Стало відомо, яка найпродуктивніша сільськогосподарська культура в Україні

Рожеві банани, помело та 40 сортів мандаринів: як на Запоріжжі колишня вчителька вирощує екзотичні фрукти