Зняти цедру, розрізати фрукт і вичавити сік. По тому приготувати пюре і заповнити ним форму. Посол Великої Британії в Іспанії Г'ю Елліот власноруч готує мармелад за традиційним севільським рецептом.
"Цьому рецепту вже кілька десятиліть. Я отримав його у спадок від матері, а їй він дістався ще від бабусі, яка жила в Іспанії. Він записаний у нашій родинній книзі рецептів", – розповів посол Великої Британії в Іспанії Г'ю Елліот.
Цей мармелад особливий, адже потрапить на стіл прямісінько до Єлизавети ІІ. Саме ці солодощі британській королеві подають на сніданок до чаю вже понад пів століття. Для приготування мармеладу використовують спеціальний сорт гірких апельсинів – це особливий вид цитрусових.
"Усі апельсини, які ростуть у Севільї, гіркі на смак. Але саме з них готують найсмачніші джем та мармелад", – переконує садівник Мануель Уртадо.
Унікальні властивості гірких апельсинів іспанці виявили більш як три століття тому. Дерева солодких сортів потребували особливого догляду і постійного поливу. Натомість гіркі – росли на вулицях і були доступні найбіднішим прошаркам населення. Тож мармелад із плодів саме таких дерев став улюбленим частуванням іспанців. А у ІХХ столітті солодощі почали виготовляти й для британських монархів. Уперше мармелад із Севільї замовила королева Вікторія. Згодом його вподобала і Єлизавета ІІ.
"Ми прагнемо зберегти цю традицію. Адже вона сприяє тіснішим відносинам між двома країнами. Крім того, маємо можливість розповісти більше про іспанські традиції за кордоном та популяризувати наші продукти у світі", – зазначив мер Севільї Хуан Еспадас.
У Севільї росте 50 тисяч апельсинових дерев. Деяким із них – сотні років, і вони – частина історії міста. Їхні плоди щороку збирають власноруч сотні працівників. Розпочинають роботи навесні. Саме у цей час плоди дозрівають. Із севільських апельсинів виготовляють не тільки мармелад, а й здобу, шоколад та вина.
Вероніка Орєхова, "5 канал"