Запіканка зі шпинату, картоплі і моркви з апельсиновою цедрою
Інгредієнти:
- 400 г шпинату;
- 600-700 г молодої картоплі;
- 300-400 г моркви;
- 100 г бринзи;
- 300 мл вершків;
- 2 яйця;
- 1 апельсин;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- щіпка мускатного горіху;
- сіль та перець – за смаком;
- сухарі для панірування.
Приготування:
Тонкою стружкою зніміть з апельсина цедру. Потім збризніть її лимонним соком, оливковою олією, додайте мускатний горіх, сіль, перець і залиште на 15 хвилин.
Тим часом вимийте щіткою молоду картоплю і наріжте кружками завтовшки 3-4 мм. Повторіть таку ж процедуру з морквою.
Збийте яйця з вершками за допомогою блендера, окремо розімніть бринзу. Шпинат обдайте окропом і змішайте з цедрою.
Форму для випічки змастіть оливковою олією і присипте сухарями. Викладіть половину шпинату, потім моркву, знову шпинат і картоплю. Залийте овочі яєчною сумішшю, посипте бринзою і накрийте фольгою. Відправляйте в духовку при 180-200 градусів на пів години. Потім зніміть фольгу і запікайте ще 15 хвилин.
Яєчна запіканка з молодою картоплею і беконом
Інгредієнти:
- 650 г молодої картоплі;
- 1 ч. л. оливкової олії;
- 2 невеликі цибулини;
- 200 г копченого бекону;
- 4 яйця;
- 300 мл молока;
- 170 мл жирних вершків;
- сіль – за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 100 г сиру чедер;
- кілька гілочок руколи.
Приготування:
Промийте картоплю і зніміть шкірку жорсткою стороною губки. Викладіть в каструлю, залийте холодною водою і варіть протягом 10-12 хвилин після закипання води.
У пательні розігрійте олію та обсмажте дрібно нарізану цибулю і порізаний бекон. В окремій ємності збийте яйця, молоко, вершки, сіль і перець до однорідної консистенції.
Наріжте картоплю тонкими кружечками та викладіть шарами в форму для запікання. Зверху розподіліть цибулю і бекон. Полийте вершковою сумішшю і посипте тертим сиром. Запікайте при температурі 180 °C 25-30 хвилин. Перед подачею прикрасьте руколою.
Молода картопля у сметанному соусі
Інгредієнти:
- 500 г картоплі;
- 3 ч. л. сметани;
- 50 г твердого сиру;
- 0,5 ч. л. борошна;
- 2 часникового зубчики;
- 1 ч. л. рослинного масла;
- на смак сіль і перець.
Приготування:
Картоплю очистіть від тоненької шкірки, наріжте довільно і залийте хвилин на 10 холодною водою.
У цей час приготуйте сметанний соус: додайте в сметану борошно, сіль, перець і вичавлений часник.
Скибочки картоплі розкладіть на змащеному олією деку, зверху залийте сметанним соусом і посипте крупно натертим сиром. Запікайте приблизно 30-40 хвилин в духовці, прогрітій до 180°С.
Молода картопля, запечена з куркою, лимоном і оливками
Інгредієнти:
- 1 лимон;
- 4 курячих стегенця;
- 1 кг молодої картоплі;
- 4 гілочки свіжого розмарину;
- 1 пучок свіжого чебрецю;
- 2 свіжих лаврових листа;
- 1-2 столові ложки оливкової олії;
- сіль – за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 100 г фаршированих оливок.
Приготування:
Розріжте лимон уздовж на четвертинки. На деко викладіть лимонні часточки, стегенця, миту картоплю, розмарин, чебрець і лаврове листя. Полийте олією, приправте спеціями і перемішайте. Поставте деко в розігріту до 180 °C духовку на 45 хвилин.
Потім полийте ці інгредієнти соком запеченого лимона. Товкачем або склянкою роздушіть картоплю, щоб вона краще ввібрала смак і аромат цитруса.
Викладіть на деко оливки, перемішайте і запікайте ще 15 хвилин. Курка повинна повністю просмажиться, а картопля – покритися рум'яною скоринкою.
Запечена молода картопля, фарширована рікоттою
Інгредієнти:
- 700 г молодої картоплі;
- 1 чайна + 1 столова ложка оливкової олії;
- сіль – за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 120 г рікотти;
- 2 столові ложки тертого твердого сиру;
- 0,5 лимона.
Приготування:
Накрийте деко великим шматком фольги. На середину викладіть миту картоплю, полийте 1 чайною ложкою олії та приправте сіллю і перцем. З'єднайте кінці фольги, формуючи пакет для запікання. Поставте деко в розігріту до 230 °C духовку на 35-40 хвилин.
Змішайте рікотту, твердий сир, дрібно натерту цедру лимона, сіль і перець. Коли запечена картопля злегка охолоне, зробіть на верхівці кожної бульби хрестоподібний надріз і злегка прочиніть.
Викладіть всередину картоплин приблизно по 1 чайній ложці сирної маси. Перекладіть фаршировану картоплю на сервірувальне блюдо, полийте олією і посипте перцем.
Теплий салат із молодою картоплею, беконом і гірчичною заправкою
Інгредієнти:
- 900 г молодої картоплі;
- сіль – за смаком;
- 6 скибочок бекону;
- 1 червона цибулина;
- 60 мл яблучного оцту;
- 2 столові ложки води;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 1 столова ложка зернистої гірчиці;
- ½ чайної ложки цукру;
- мелений чорний перець – за смаком;
- кілька пір'їн зеленої цибулі.
Приготування:
Промийте картоплю і зішкребіть з неї шкірку жорсткою стороною губки. Розріжте дрібні бульби навпіл, а великі – на четвертинки.
Викладіть овочі в каструлю, залийте водою і підсоліть. Доведіть до кипіння і варіть ще 15-20 хвилин. Картопля повинна легко проколюватися ножем або виделкою. Перекладіть її в друшляк, щоб стекла зайва рідина.
У сковороді на середньому вогні обсмажуйте бекон приблизно 8 хвилин. Коли з'явиться хрустка скоринка, перекладіть бекон на тарілку, застелену паперовою серветкою.
На жирі, що залишився у сковороді, злегка обсмажте дрібно нарізану цибулю. Додайте оцет, воду, олію, гірчицю і цукор. Перемішайте, доведіть суміш до кипіння, зніміть з вогню і приправте сіллю і перцем.
Викладіть у миску для салату злегка остиглу картоплю, бекон і рубану цибулю. Полийте гірчичною заправкою і перемішайте.
Салат із молодої картоплі
Інгредієнти:
- 1 біла солодка цибулина;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- 0,5 кг молодої картоплі;
- 1 ст. л. солодкої гірчиці;
- 1 ст. л. винного червоного оцету;
- сіль – за смаком;
- пучок петрушки;
- 300 г редису.
Приготування:
Вимийте картоплю і покладіть у киплячу підсолену воду на 15 хвилин. Потім злийте воду і наріжте картоплю дольками. Редис наріжте тонкими скибочками. Подрібніть петрушку.
З'єднайте оцет із гірчицею. Помішуючи, влийте масло і додайте подрібнену цибулю.
Викладіть теплу картоплю і редис у салатник, полийте соусом і подавайте, присипавши петрушкою.
Читайте також: "Здоров'я Лобановського підірвала критика Москви": якими були протистояння, забобони і перемоги легендарного футбольного тренера