Пшениця
Пшениця Depositphotos

Стало відомо, яка найпродуктивніша сільськогосподарська культура в Україні

    Читайте по-русски
    Збитковим залишилося вирощування гороху, сорго, овочів закритого ґрунту

    У 2021 році рентабельність виробництва гречки в Україні очікується на рівні 63%. Це найвищий показник серед усіх видів сільськогосподарської продукції і майже на порядок вище рівня 2019 року у 6,6%, свідчать попередні розрахунки Інституту аграрної економіки.

    Загальна рентабельність виробництва продукції сільського господарства очікується на рівні 17,4%. Цей результат, хоча й перевищує показник 2019 року у 11,8%, однак є нижчим, ніж у 2018 році, коли рентабельність виробництва агропродукції становила 22,8%, заявив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік Юрій Лупенко.

    Високий рівень рентабельності очікується на вирощуванні баштанних продовольчих культур (45,4%), вівса (43,7%), ягід (41,6%), жита (41,3%), сої (37,5%) та пшениці (33%).

    Рентабельність виробництва соняшника, яка у 2019 році була найвищою серед основних сільськогосподарських культур (23,5%), у 2020 році становить близько 29%, зауважив Лупенко.

    Меншою, якщо порівняти з показниками 2019 року, очікується рентабельність вирощування:

    • кукурудзи на зерна – 12,8% проти 17,8%;
    • проса – 4,2% проти 20,2%;
    • картоплі – 1,7% проти 15,4%;
    • овочів відкритого ґрунту – 2,2% проти 7%.

    Збитковим залишилося вирощування гороху, сорго, овочів закритого ґрунту.

    Зростання рівня рентабельності відбулося переважно за рахунок зростання цін на продукцію більшості сільськогосподарських культур. Наприклад, ціни на гречку торік зросли на 53,7%, продукцію баштанних продовольчих культур – на 50,1%, пшеницю – на 24,4%. Водночас по окремих культурах навіть значне зростання цін (по сорго, наприклад, на 30%), не змогло забезпечити подолання збитковості, розповів Лупенко.

    Рентабельним у тваринництві очікується лише виробництво молока (21,4%), тоді як інші види продукції галузі були збитковими, зазначив науковець.

    Загалом рівень рентабельності виробництва продукції рослинництва збільшився з 14,2% у 2019 році до 22,3% торік.

    При цьому тваринництво, яке у 2019 році спрацювало на межі збитковості (0,1%), у 2020 році стало збитковим – рівень рентабельності становив (-4,7%).

    Попередній матеріал
    У ВООЗ спростували чутки про зв'язок між вакциною від коронавірусу і безпліддям
    Наступний матеріал
    Австрія послабила карантинні обмеження – які правила діятимуть
    Loading...