Зараз полиці магазинів рясніють яскравою городиною. Хочеться купити все й одразу, головне – не отруїтись, адже багато господарств для швидшого дозрівання овочів та фруктів використовують різні добрива, і що їх більше, то небезпечнішим стає продукт. Нітрати перетворюються на отруту, накопичуються в організмі і шкодять йому.
Як з'ясувалося, в тепличних рослинах вміст нітратів у 2-3 рази перевищує норму, на відміну від вирощених на відкритому ґрунті. Тому перепитуйте у продавців, звідки продукт і де його вирощували. А ще фахівці радять придбати нітратометр, щоб самому вимірювати рівень хімії. Як вберегти себе й родину від небезпечних, але таких смачних овочів та фруктів – у сюжеті "Підсумків тижня".
Перший прикорм із літніх овочів Данилко рік тому одразу засмакував. Тож знайомити маленького львів’янина з городиною батьки продовжили і взимку. Алергічних реакцій у немовляти до цього не було, тому й застороги не мали. Та все змінилося одного ранку.
"Ми побачили, що він став напухшим, ручки, ніжки, щічки, дуже злякало і викликали швидку. Йому треба було колоти і гормони, і антигістамінні, кололи подвійно уколи", – розповіла мешканка Львова Роксолана Морозова.
Лікарі пояснили, що це реакція організму дитини на накопичені нітрати з овочів, і з’ясували, що основним подразником стала цвітна капуста, яка вважається ідеальним прикормом. Але в сукупності з іншими овочами рівень шкідливих речовин набрався завеликий для малюка. Після інциденту Роксолана й Денис відмовилися купувати овочі не в сезон. Усе необхідне заморожують тепер улітку або купують сертифіковане дитяче овочеве пюре.

Насправді, нітрати – це природні речовини, які є в усіх рослинах, і вони не шкідливі для людського організму. Небезпечними ж стають лише тоді, коли їхня норма перевищує допустиму. Лікарі й експерти вкотре наголошують: безпечною вважається норма нітратів у середньому від 300 до 400 міліграмів на добу для дорослого, залежно від ваги, а для дитини – до 50 міліграмів на день. І ця доза має бути одноразовою.
Дешевше – часто ближче до дому. Продавці на ятках традиційно кажуть, що все їдять і самі. Такі точки продажу називають стихійними, бо часто вони з'являються там, де дозволу на торгівлю ніхто не надає. Тож купувати саме в таких місцях небезпечно. Бо звідки ця городина, ніхто не скаже. І документів про якість продуктів тут ви майже ніколи не отримаєте.

Товар у таких точках стихійного продажу найчастіше з внутрішнього агроринку, який курсує між областями. А от усе, що везуть нам з інших країн, має пройти обов’язкову перевірку на кордоні.
"Відповідає вимогам законодавства, то ця продукція потрапляє у вільний продаж. Якщо не відповідає, то не потрапляє, і знешкоджується й повертається постачальнику", – уточнив Миркєєв.
Ту садовину й городину, яка їде до торговельних мереж, перевіряють уже в лабораторіях. Додатково вивчають як вітчизняне, так і імпортне.

Якщо ж це не велика мережа, а приватний підприємець на ринку, то його ранню городину та інший товар теж не допустять на прилавки, поки відповідність продукції не підтвердять у ветеринарно-санітарних лабораторіях. За європейськими стандартами всі лабораторії на ринках працюють конфіденційно. Тобто лікарі та лаборанти, перевіряючи товар, не знають ані імені замовника, ані ні його даних. Тож можливість підробити результати в особистих інтересах нульова.
"Полуниця має перевищення рівня нітратів, ми якраз і побачили. Тому пишеться акт на цю партію, не випускається в продаж, і адміністрацію ринку попереджаємо, і хазяїна, і не випускають. Норма до 60 мг/кг, а показало 81", – розповіла завідувачка лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку Тетяна Білоус.
Не бійся, але стережися. За таким принципом нині живуть львів'яни Морозови. Придбали собі
мобільний нітратомір і тепер перед приготуванням продуктів до дитячого столу обов’язково
перевіряють рівень шкідливих речовин.
Якщо ж ви з тих покупців, що і документи перевірили, і показники вмісту нітратів вивчили, не
зайвими будуть ще кілька методів порятунку від токсичної "сезонки". Зокрема, придбані овочі чи фрукти можна кілька годин вимочити в воді. Також медики радять їсти тільки ті частини, що містять найменше нітратів. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, в огірків та редиски – відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитися верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують у тій частині м'якоті, яка прилягає до шкірки. Також одним з ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує їсти по п'ять порцій свіжих овочів та фруктів щодня. Та в поєднанні, наприклад, із копченими ковбасами та іншими продуктами, що можуть містити невідомі нам нітрати, такий вітамінний раціон може завдати більше шкоди, аніж користі.
Олена Рибінська, Марта Шикула, Віктор Сніжко, Олексій Тищенко, "Підсумки тижня"