Полуниця
Полуниця Shutterstock

Початок полуничного сезону: що розповідають аграрії та радять дієтологи – сюжет

Читайте по-русски
Фермери кажуть, що ціни на ягоду знизяться за тиждень

Сезон полуниці розпочався. Поки що тепличної. Її вартість у супермаркетах сягає 250-300 гривень за кілограм. Та скоро вже достигатиме ґрунтова полуниця. Ціна на неї буде нижча, а от поживних речовин значно більше. Як правильно обирати першу весняну ягоду, та чим її сорти відрізняються один від одного дізнавався журналіст "5 каналу".

Звичну нам полуницю аграрії науково називають суницею садовою. Кажуть, це перша весняна ягода, яка плодоносить всього місяць. Перші врожаї зазвичай збирають після Великодня.

Андрій продає на мелітопольському ринку полуницю, із запалом рекламує свій товар.

"Ось Клері, вона солодка, така яскрава – цей сорт найсмачніший", – каже продавець на ринку Андрій".

Уся тутешня ягода – з місцевих фермерських господарств. Ранішні сорти, вирощені у теплицях. Вони вирізняються розміром, пружністю та можуть зберігатися кілька днів.

"Мелітопольська, солодка, смачна. Це теплична, відрізняється лише калібром", – відмічає продавчиня Олена.

Зараз вартість тепличної полуниці у Мелітополі від 100 до 140 гривень за кілограм. Ціни вищі від торішніх, але товар розходиться швидко.

"Дуже смачна, купую дитині уже, мабуть, чотири рази. Солодка, розтає у роті, немає там нітратів, навіть не боюсь давати дитині трьох років", – запевняє покупчиня Світлана.

Теймур Мехтієв уже кілька років вирощує тепличну полуницю. Розповідає, що зараз чимало виробників роблять ставку не на кількість, а на якість товару.

"Ринок демонструє, що вал нікого не цікавить. У даний момент необхідна якість, необхідно показувати правильний підхід до маркетингу. Люди, не можу сказати, що вони бідні, вони готові платити, але дайте товар", – розповідає фермер Теймур Мехтієв.

Ціни знизяться вже за тиждень, коли на ринку з'явиться ґрунтова ягода. Її врожай значно більший за тепличний. Та й смакує краще.

"Наші покупці, які купують і везуть її кудись там на авто, вони говорять, що неможливо у машині їхати, такий аромат, просто голова йде обертом", – говорить директор аграрного підприємства Іван Грінців.

Ґрунтові ягоди на відміну від тепличних отримують більше необхідних мінералів.

"Дійсно наша почва родюча і наше сонце, і тому смак відомий у всьому світі", – додає Іван Грінців.

Полуниця не тільки смачна, а й корисна. Дієтологи радять не проґавити полуницю, бажано з'їсти не менше п'яти кілограмів за сезон.

Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запорізька область, "5 канал"

Попередній матеріал
Концерт "Першого незалежного" та концтабір з солодкою ватою – "Вечір з Яніною Соколовою"
Наступний матеріал
Найбільша бельгійська спадщина за кордоном перетворилася на руїну: історія унікальної лікарні Лисичанська
Loading...

Мармелад із гірких апельсинів: як в Іспанії готують особливий десерт для королівської родини

Ціни на продукти в Україні: чи можна вплинути на здорожчання

Стало відомо, яка найпродуктивніша сільськогосподарська культура в Україні

Рожеві банани, помело та 40 сортів мандаринів: як на Запоріжжі колишня вчителька вирощує екзотичні фрукти

ООН проголосила 2021-й роком овочів та фруктів – причини

Ціни на яблука сягнули трирічного максимуму