Кавун
Кавун 5 канал

Замість херсонських – черкаські: як агрономам у центральній області вдалося виростити кавун

Читайте по-русски
Аграрії очікують близько 500 тонн урожаю кавунів

Замість херсонських кавунів – черкаські. Дефіцит і високі ціни на смугасті ягоди Україна відчуває після окупації росіянами Херсонщини. Там вирощували половину всіх українських кавунів. Аби подолати нестачу – баштанні почали вирощувати в центрі України. Що з цього вийшло – бачила і смакувала наша Яна Лимаренко.

Ось так швидко та динамічно фермери завантажують кавунами машину. До цього смугасту ягоду вже зібрали з полів і поскладали в купки.

Це поле кавунів – дітище фермера з Херсонщини В'ячеслава. До повномасштабної війни він вирощував баштанні на полях Олешківського району, тепер ці землі в окупації. Фермер із родиною виїхав, а згодом йому запропонували повернутися до улюбленої справи – стати агрономом і вирощувати кавуни, але вже на Черкащині. Результатом задоволений, однак каже – мороки в рази більше.

"На бедуїні є багато недозрілі, а є вже дозрілі, тобто якщо у нас в Херсоні це било рівномірно, якщо зайшли – прибрали все поле, ну залишали щось там на другий раз, а так все забирали і кавун там відповідно більший був", – розповідає агроном В'ячеслав Кісліцин.

Агроному довелося експериментувати і на ходу випробовувати схеми вирощування на 12 гектарах чорнозему. Виростив 6 сортів. Сезон збору урожаю розпочався два дні тому, за цей час зібрали 75 тонн смугастих.

Після збору з поля їх перевозять на склад. На цьому етапі через черкаські чорноземи роботи ще додалося – ягоди брудні, тож доводиться мити і витирати.

"З поля приїхали всі в одному контейнері. Щоб вони не побилися, не подавилися, він і оббитий і підкладений, тут ми їх сортуємо на сорти, коли який замовник по вазі, перемиваємо, перетираємо, складаємо. Для сільської жінки немає непосильної роботи, вона все зробить", – запевняє сезонна працівниця Наталія Кобзар.

Далі врожай складають у спеціальні контейнери для подальшого охолодження. До реалізації ягоду тримають у камерах без доступу повітря за температури 15 градусів.

"Вимоги супермаркетів ідуть від 4 до 6 кілограмів, як ми бачимо на цьому прикладі, тому, що людина, яка заходить в супермаркет – вона має купити кавун не дуже великий, бо вона має донести до свого дому, до своєї сім'ї", – пояснює агроном Роман Головатюк.

Експерименти з вирощування баштанних та овочів на Черкащині розпочали ще торік – прагнули заповнити дефіцит врожаю з півдня. До цього найбільше культивували зернові та фрукти.

"Ми вирішили перелаштувати на овочі, які більш затребувані на даний час. збільшилась у нас кількість вирощування, якщо торік ми тільки пробували – садили огірок, кабачок по 0,4 га, то цього року огірки у нас гектар, кабачки – два гектари, кавунів – 12 га", – зазначає бригадирка Оксана Литовченко.

Аграрії очікують близько 500 тонн урожаю кавунів. Великі – на продаж, дрібні – на консервацію. Кажуть, хоч на Черкащині більше дощів та менше сонця, ніж на Херсонщині, ягода на смак не відрізняється.

На Черкащині кількість полів з овочевими та баштанними виросла на понад 20%. Загалом – 23 тис. гектарів. Але й раціон місцевих змінився – підрахували фахівці. Тепер вони їдять на 20% більше овочів та фруктів, аніж раніше.

"Тенденція до збільшення, у нас зараз саджають більше таких підведених культур, це лохина, це чорниця, це виноград, що стосується тимчасово окупованих територій – там збирати врожаї нереально, ні садити культури – ні збирати, наше суспільство швидко переорієнтується і Черкащина в тому числі. Можу сказати, що овочевий набір, що ми його називаємо борщовий – він збільшився від 10 до 15% і саме Черкащина може видавати в рік до 350, 380 тонн цього набору", – запевняє голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Щоби наповнити ринок овочами – передбачена державна підтримка від Міністерства агропромрозвитку. Її надають усім, хто наважується вирощувати нетипові для областей плодово-ягідні та овочеві культури, якими раніше повністю забезпечував південь.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаська область, "5 канал"

Читайте також: В Україні розпочався сезон лохини: які ціни.

Дивіться також відео: Зросла ціна на сезонні фрукти! Що думають кияни?

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Попередній матеріал
росіяни відновили "м'ясні штурми" на східному напрямку – Маляр
Наступний матеріал
москва під загрозою, місцеві в паніці: подробиці нічних нальотів дронів на болотну столицю
Loading...
Без сталі, овочів і рису: яких економічних збитків завдали росіяни, підірвавши Каховську ГЕС – докладно

Без сталі, овочів і рису: яких економічних збитків завдали росіяни, підірвавши Каховську ГЕС – докладно

Сади перемоги: як на Черкащині вже другий рік працюють "городні війська" та куди дівають продукти

Сади перемоги: як на Черкащині вже другий рік працюють "городні війська" та куди дівають продукти

В Україні завершується посівна: яким був цьогорічний сезон для аграріїв та які прогнози на врожай

В Україні завершується посівна: яким був цьогорічний сезон для аграріїв та які прогнози на врожай

Запашна з кропом: яку молоду картоплю продають на ринках Києва та коли вона здешевшає

Запашна з кропом: яку молоду картоплю продають на ринках Києва та коли вона здешевшає

Сезон полуниці у розпалі: як вирощують ягоди на Черкащині та по якій ціні продають

Сезон полуниці у розпалі: як вирощують ягоди на Черкащині та по якій ціні продають

Власноруч виростити рослину, щоб захистити дипломну роботу: як вчаться студенти Поліського університету

Власноруч виростити рослину, щоб захистити дипломну роботу: як вчаться студенти Поліського університету