Тепер уже не херсонські. Фермери Рівненщини почали вирощувати кавуни. Через теракт на Каховській ГЕС багато плантацій на півдні буквально знищені водою, а інші території – окуповані. Через холодніший клімат на Рівненщині вирощувати баштанні значно важче. Та фермери все ж вирішили ризикнути. Як відбувається процес та від чого залежить урожай – далі.
Такі кавуни вродили торік у фермера Олександра Поліщука. Чоловік вирощує картоплю, пшеницю та зернові. Чотири роки тому вирішив спробувати посіяти кавуни. Експериментував і, каже: знайшов найкращий спосіб, аби вродили великі.
"Розсадою висаджуємо. Не сіємо, бо якщо сіяти, то він менший виростає, не встигає набрати маси. Їх треба у стаканчики висівати і дивитись за ними. У теплицю, якщо масштабно, виставляти, а тоді висаджувати", – каже фермер Олександр Поліщук.
Фермер пробував висаджувати різні сорти кавунів. Зупинився на "мармуровому". Каже, і великий і солодкий. Показує, як ростуть цьогорічні саджанці.
Олександр підрахував, на одному кущі виростає 4 кавуни. Загалом на 1 сотці – близько ста баштанних. Головне – аби було сонце і температура вночі не опускалася нижче 10 градусів тепла – каже фермер.
"У мене того року були по 12 кілограмів, головне, щоб погода і тепло було. А ще раніше і по 17 кг було. Отако їх брав", – показує чоловік.
Близько десятка фермерів на Рівненщині почали цьогоріч вирощувати кавуни. Все, аби компенсувати їхню нестачу на ринках. На Херсонщині багато аграрних територій – під окупацією, також плантації знищені водою після підриву греблі Каховської ГЕС. Фермери кажуть: на відміну від півдня, вирощувати баштанні на Поліссі значно важче.
"Вирощення кавуна – це складний технологічний процес. Бо потрібне сонце, повітря і вода. Зараз погода так складається, що у нас погода як у Херсонській області. Але це аномально для нас. Бо у нас дощі характерні. Але якщо така погода збережеться до липня – серпня то люди у Рівному будуть куштувати наш рівненський кавун", – пояснює голова асоціації фермерів на Рівненщині Андрій Кузьмич.
Цьогоріч фермер Олександр Поліщук засадив кавунами 20 соток, що удвічі більше, ніж торік. Тож, каже, вродили добре. Пригадує, їли їх аж до листопада.
"Солодкий, смак може трошки інший має, як херсонський, але теж солодкий і смачний. Я їх вирощую і роздаю друзям. Мало продавав", – розповідає пан Олександр.
Підраховувати кількість майбутнього врожаю фермер поки не хоче. Остерігається, аби не підвела погода. Каже: якщо буде сонячно й тепло, вже наприкінці липня смакуватиме власними кавунами. З'являться вони і на ринках Рівненщини.
Оксана Ткачук, Рівненська область, "5 канал"
Читайте також: Активно працюють на майбутній врожай: як криворізькі фермери вийшли на поля, де рік тому проходила лінія фронту – сюжет.
Дивіться також відео: Допоможуть зберегти врожай: аграрії Чернігівщини отримали рукави для зберігання зерна.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.