Золотиста і майже золота через рекордно високу ціну, кажуть покупці, щойно виходять із ринку. Ще два роки тому в березні за цибулю правили 10 гривень за кілограм, нині на ріпчасту цінники поповзли до 50, а то й 60 гривень.
"Зросла ціна за останній час? – Так. – От за який період ціна зросла? – Ой, точно вам не скажу. Може, тижні три", – каже продавчиня Людмила.
Хоч вартість суттєво підвищилася, покупців біля овочевих прилавків не поменшало, аналізує продавчиня київського ринку.
"Це такий продукт, що кожний день його треба. Потрошку, але беруть", – зауважує пані Людмила.
Овочі та фрукти за останній рік подорожчали і на ринках, і в супермаркетах. Але цибуля, яку додають до багатьох страв і яка ніколи не била по гаманцю, тепер лідирує серед продуктів, ціна на які зросла.
Павло та Марина – переселенці з Херсона. Вдома на півдні, розповідають, овочів було вдосталь, вирощували їх самостійно, а якщо й купували, то за помірними цінами.
"Дома багато в нас цибулі, а тут приходиться купувати. – А по скільки купуєте зазвичай і де? – Ну, на ринках стихійних: по 8, по 10 була восени, взимку 10-15. – А зараз по скільки купуєте? – Ну, зараз 60, 59-60 в АТБ брали останнього разу. Ну дуже дорого. – Більшість цибульки насправді вирощують у Херсонські області. – Так, на півдні. Ну зараз там міст зруйнований і вони не можуть звідти привезти. Копані, де був оптовий ринок", – розповідає переселенка Марина.
На стрибок ціни повпливала ціла низка чинників – інфляція, витрати на виробництво та повномасштабна війна. Українську цибулю вирощували саме у південних областях, частина яких нині під російською окупацією або там тривають бойові дії.
"35% української цибулі – це Херсонщина, цього року її не сталося. З Туркменістану цибуля не поїхала через об'єктивні причини – війна. Коли говорили про можливість отримання по імпорту цибулі з Європи – це Голландія і Польща. По Нідерландах виникла проблема: в них була величезна посуха. По суті, в нас лишається Польща, де цибуля на 10% дешевша, ніж в Україні", – пояснює економіст Олег Пендзин.
Впливає і сезонність. Цінники традиційно зростають щороку навесні: попередні запаси уже закінчуються, а нового врожаю ще немає. Попит, а отже й вартість можуть знизитися, коли цибуля виросте на сільськогосподарських угіддях.
"Приблизно очікуємо, що до червня місяця цибуля буде рости. Невеличкий, більший відсоток росте це на Великодні свята, потім вона трошки замре, бо буде альтернатива зелена цибуля. А вже остаточно питання буде зняте і ціна на цибулю впаде десь приблизно в липні, коли з нашої місцевості вже піде суха цибуля цього річного врожаю", – зазначив фахівець.
Тож актуальна ціна на цибулю – ще не остаточна, і поповзе догори, прогнозує економіст. До літа сезонні плоди очікувано подешевшають, але суттєво нижчою, аніж зараз, вартість овочів та фруктів, найімовірніше, не буде.
Лідія Середюк та Микола Довгий, "5 канал"
Дивіться також відео за темою: Чому подорожчали яйця і чи загрожує Україні дефіцит цього продукту
Читайте також: Блокада Чорного моря призведе до зростання цін на продукти у світі – розвідка Британії
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.