Картопля, морква, капуста, буряк, цибуля, а ще реберець свинячих візьму – і буде борщ! Ціни на продукти борщового набору експерти ретельно підраховують щороку. Проте цей рік для споживача особливий. Бо вартість борщу регулює повномасштабна війна.
Продавці одного з київських ринків кажуть, товар є і буде, але ціни доводиться піднімати, бо іншого виходу немає.
"З чого воно не буде дорожчати, коли все дорожчає! Чим кормиться скотина, то й дорожчає", – пояснює продавчиня Валентина.
"Трошки довелося піднімати, але тут нічого не зробиш", – каже продавець Сергій.
"Кому треба той купує, купують", – зауважує Андрій.
"До війни було краще. Набагато краще. А зараз скажу, що наполовину все впало, наполовину", – зазначила продавчиня Валентин.
За даними Держстату, ціни на базові продукти порівняно з січнем торік у середньому зросли на 30 відсотків. Якщо капуста, буряк та картопля поки що не дорожчають, то морква, яка рік тому коштувала близько 14 гривень, – сьогодні майже 25. М'ясо, зокрема свинина, було в середньому по 124 гривні, зараз – 168 гривень за кіло. Здорожчали сметана й олія. Цибуля у січні 22 року була по 14 грн, а нині 30, а подекуди і 40 гривень за кілограм. І експерти кажуть, що це не остаточна ціна, бо основним постачальником цього овочу була Херсонщина, частина якої досі окупована росіянами.
"Херсонщина, яка зазвичай забезпечувала третину врожаю, вона торік нам абсолютно нічого не дала. Цього року чи буде цибуля по 50 – я думаю, що буде. Можливо, навіть і вище, те, що товар буде на полицях – немає питань, тому що світ великий і в якийсь момент стає вигідно або завозити або вивозити. Але питання ціни воно буде залишатися", – наголошує експертка у галузі сільського господарства Лариса Гук.
Серед головних причин здорожчання продуктів – вартість пального. Вона стабільно висока, тому витрати на логістику закладаються в ціну. Також глобально на ціну продуктів впливає пошкодження енергосистеми ворогом. А генератори теж потребують пального.
"Якраз ці овочі, які були зібрані в кінці серпня, вересня, жовтень, вони закладалися в умови зберігання. Тобто камери, холодильні камер, відповідно для їх забезпечення потрібні енергоносії, в тому числі й електрику. І це додало в ціні ще до тих моментів, про які я сказав, десь 10, 15%. По сумі близько 30% у нас відбувся ріст на всі види продуктів", – пояснює голова всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.
Під час повномасштабної війни зменшилося поголів'я великої рогатої худоби і кількість свинокомплексів. Високу ціну на м'ясо експерти пояснюють ще й здорожчанням корму для тварин.
"У село треба поїхать, ми з села. Й побачить, як воно, кормить його – легко", – каже Валентина.
Ірина Ратушна, Орест Пона, "5 канал"
Читайте також: Блокада Чорного моря призведе до зростання цін на продукти у світі – розвідка Британії
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.