Хто ж не любить смачно попоїсти? Їжа дарує задоволення, додає сил, зміцнює тіло і дух. Особливо якщо приготована за авторською рецептурою та приправлена любов'ю.
Дмитро привіз на ярмарок м'ясні делікатеси власного виробництва. В асортименті – буженина, в'ялена свинина і домашня ковбаса.
Ковбасу власного виробництва чоловік називає "козацькою". Запевняє: виготовлена вона за кулінарними рецептами пращурів – не містить консервантів і на полицях магазинів такої не знайти. М'ясні вироби Дмитра смакують й українські військові – він щомісяця надсилає їм частину продукції.
"Це не просто ковбаска. Пам'ятаєте, як в старовинній козацькій приказці "Якби ковбасі крила – кращої птиці я б не знайшов". Це не просто ковбаска, це – золото. Один такий шматочок ви покуштувавши, отримаєте таку дозу щастя, що це незамінно ні чим просто", – переконує виробник м'ясних делікатесів Дмитро Смольняк.
А от пан Юрій виготовляє елітний алкоголь. На ярмарку пропонує яблучний сидр, ром та п'янкі наливки. Новинка в його колекції спиртного – класичний британський віскі.
Технологію виробництва віскі крафтовик перейняв у Шотландії. Каже, аби напій набув характерного аромату, коптить його на торф'яниках, а потім витримує в дубових діжках. Для варіння використовує виключно ячмінь з українських ланів.
"3 дні воно проростає. Потім його треба засушить. Потім треба закоптить, потім треба змолоти, а потім тільки залити водою і потім воно тиждень грає далі і далі. Так що це від звичайної цукрової самогонки це геть інший процес", – пояснює виробник спиртних напоїв Юрій Баранок.
Любителям ласощів волонтерка Лілія приготувала горіхово-медові десерти. Саме такі, які робить для захисників на фронт. Каже, вони рівноцінні енергетичним батончикам, де всі складові натуральні
"Тут збір горіхів і єсть кабачкове насіння. Тут ціла купа мікроелементів, поживних речовин, які підіймають бойовий дух. Одразу така виникає велика ненависть до ворога і до русні. І зразу хочеться йти в бій і якнайбільше мочити русню", – запевняє волонтерка Лілія Місюня.
З порожніми руками гості з ярмарку не пішли. Смаколики купували і собі, і рідним. Грошей не шкодували.
"Як вам пловчик? – Дуже смакує, дуже. Дитина спочатку з'їла, а я доїдаю, бачите. Ми можемо долучитися, і ми від цього дуже радіємо, що ми на своїй землі, ми поруч з нашими захисниками і з нашими людьми. Ми всі разом, ми – єдині", – вважає гостя смакфесту Анна Булах.
Продукцію на ярмарку презентували зо півтора десятка крафтових виробників. 20% виторгу переказали на потреби ЗСУ.
"Сьогодні в нас мета, як завжди, допомога Збройним силам – оплата автівки, яка вже працює на наш захист у Національної гвардії. На початку грудня ще ми її передали. Приганяли з Європи. 150 000 вона коштувала. Більш ніж половину ми вже зібрали і залишок треба вже виплатити. Тому хочемо активізувати сили", – зазначила співорганізаторка смакфесту Катерина Колтунова.
Тривав ярмарок кілька годин. На допомогу українському військові зібрали понад 23 000 гривень.
Володимир Іванченко, Олексій Овсянніков, Кропивницький, "5 канал"