Ось така буханка хліба обійдеться тепер українцям у 26 гривень, хоча ще місяць тому його вартість була 23. Хліб дорожчає, попри те, що від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ціни на пшеницю на внутрішньому ринку впали удвічі, оскільки мільйони тонн зерна, які б мали піти на експорт, заблоковані у портах.
"Якщо говорити про цінову політику в Україні, яка складається на зерно, то харчове зерно і фуражне зерно має тенденції сьогодні до здешевлення, але це не означає, що в нас є такі ж паралельні тренди щодо здешевлення борошна чи хлібопечення в Україні", – пояснює гендиректор Української аграрної конфедерації Павло Коваль.
Бо ціна на пшеницю – це лише 30% від собівартості хліба і це єдине, що не здорожчало від лютого.
"По-перше, це енергоносій, він дешевшим не став. По-друге, це вартість пального. Давайте будем відверті: одна справа мати за 25 літру, друга справа платити 50 гривень за літр", – зауважує економіст Олег Пендзин.
"Логістика і подорожчання палива – логістика нам збільшилась по вартості на 30%", – каже голова Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.
Найближчим часом на виробництвах прогнозують ще здорожчання на 5-10%, тобто за буханку в середньому доведеться віддавати близько 29 гривень.
"Якщо ми вважаємо, що більш-менш стабільні умови така ціна на сировину, така ціна на газ, енергоносії, то 5-10% найближчим часом буде подорожчання, якщо суттєво зміняться складові собівартості, ми відповідним чином будемо реагувати за ціною", – зазначає Юрій Дученко.
І навіть, щоб втримати цю вартість підприємствам, зараз вкрай необхідно:
"Зробити певні запаси і гарантувати, по-перше, продовольчу безпеку і гарантувати певний діапазон цін на нашу продукцію, тому що ми не розуміємо завтра, по якій ціні буде зерно, по якій ціні та сама сіль, по якій ціні будуть паливно-мастильні матеріали або газ", – розповідає фахівець.
Та для цього потрібні обігові гроші – тому вже зараз виробники звертаються до уряду, аби допомогли з доступними кредитами. Та економісти зауважують: можлива ще одна хвиля здорожчання.
"Як тільки буде відкритий експорт, у нас ціна на внутрішньому ринку піде вверх. За приблизними нашими оцінками, це може бути ще плюс відсотків 10-15 як мінімум", – наголошує економіст.
І тоді вартість хліба може сягнути 30 гривень. Та от чи відкриються українські порти для експорту і коли саме – спрогнозувати неможливо.
"Достатньо серйозно тисне Туреччина. Треба розуміти, що Туреччина може дуже добре заробити – 25%, перепродаючи українське зерно раз, і, по-друге, у Туреччини у самій є ситуація дуже важка. Я думаю, що будуть досягнуті певні домовленості", – вважає Олег Пендзин.
"Я дуже скептично до цього відношусь, ми ж багато разів обпікались із домовленостями з російською федерацією, навіть якщо вони придумують там якогось посередника, там є технічні проблеми, вони з Маріуполя хочуть відвантажувати чи вони хочуть, щоб ми розмінували Одеську акваторію і звідти відвантажували?" – запитує Українська аграрна конфедерація.
Тим часом у країнах ЄС також дорожчає хліб. Поляки тепер за буханку в середньому віддають на наші гроші 33 гривні замість 20. А німці – усі 60 гривень, хоча раніше ціна була в межах 35.
Софія Норенко, Орест Пона, "5 канал"
Читайте також:З полиць магазинів зникла кам'яна сіль: все, що відомо про ситуацію в Україні
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.