У Дніпрі підприємці відновили зруйнований ворожою армією бізнес. Рік тому поблизу дніпровського аеропорту місцеві бізнесмени створили вертикальну ферму, та після кількох ударів росіян по інфраструктурі летовища будівлю зруйнувало. Також пошкодило обладнання ферми. Підприємці не здалися й облаштували нову ферму в підвалі.
У підвалі, далеко від сонячного проміння, розмістилася вертикальна ферма. Тут, у кількох приміщеннях – понад 20 тисяч рослин. 6 видів салатів та базиліку.
"Ось наші рослинки, вони у водичці. У ній знаходяться макро і мікроелементи, ніяких нітратів і пестицидів тут немає, ми кожну партію тут тестуємо. Отримуємо висновок і висновок віддаємо покупцю", – каже співзасновник вертикальної ферми Олександр Гопайца.
Засновники цього бізнесу спочатку виготовляли освітлення для агрокомплексів. І мали на практиці перевіряти, наскільки їхні розробки ефективні.
"Треба було показати, як саме воно працює. І тому ми вирішили зробити свою мініферму, на якій тестували освітлення", – пояснює співвласник вертикальної ферми Віктор Шулешко.
Ферма була розташована на околиці міста, поблизу дніпровського летовища. Але рік тому аеропорт – першим потрапив під удар ворожих ракет. Підприємство опинилося в зоні ураження. Обладнання, вартістю близько 60 тисяч доларів, було знищено.
"У перший раз там впала стеля, в другий – вікна, в третій – ще щось. Ми залишились без нашої лабораторії. Ми звідти вивезли дуже мало обладнання, все залишилось в недієздатному вигляді", – скаржиться пан Віктор.
Підприємці тоді відклали свою справу і почали допомагати ЗСУ – виготовляли бронежилети. Коли ситуація із забезпеченням армії стабілізувалася – знову відродили свою діяльність. Але цього разу – там, де ракети не дістануть – у підвалі. Тут вирощують рослини з насіння. Андрій працює у частині, яку називають дитячим садочком.
"Є насіння базиліка, яке ми висаджуємо у мінвату. Після висадки ми все це переносимо до розсадної шафи, де рослина починає розвиватись. Тобто розвивається зародок і з цього зародку ми отримуємо дуже класних діточок", – запевняє працівник вертикальної ферми Андрій Чубук.
У лабораторії ферми тестують – як світло того чи іншого спектра впливає на ріст рослин. Залежно від результатів – налаштовують найефективніший режим.
Також на грядках є датчики, які контролюють кислотність, електропровідність і кисень у воді. Так аграрії прораховують, чи всього вистачає зелені.
"Продукція абсолютно чиста, жучків/павучків немає, нічим не кропимо. Коренева система без патологій. Ну бо ізольоване контрольоване приміщення", – зауважує Віктор Шулешко.
"Це є натурпродукт, без ГМО. За це я ручаюсь, бо за цим всім слідкую я", – запевняє працівник вертикальної ферми.
Підприємці кажуть: завдяки ефективному освітленню змогли знизити рівень витрат на вирощування рослин.
"Десь 40% економії ми спромоглись досягти, використовуючи найефективніші на сьогодні світлодіоди", – сказав співзасновник вертикальної ферми Олександр Гопайца.
Нині ферма продає зелень закладам громадського харчування та має мету – вивести Україну на світовий ринок вертикальних ферм.
"Ми зараз вже ведемо перемовини з європейськими компаніями, які хочуть, щоб саме ми побудували їм вертикальні ферми. Саме український виробник має бути на світовому рівні і перший в цьому. І ми це зробимо, 100%", – упевнений Віктор Шулешко.
А поки підприємці планують розширювати виробництво – додати стелажі й вирощувати ще більше зелені.
Інна Таранець, Олександр Пронський, Дніпро, "5 канал"
Читайте також: Блокада Чорного моря призведе до зростання цін на продукти у світі – розвідка Британії
Дивіться також: Чи буде дефіцит овочів та фруктів? Чому виросли ціни?
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.