Святий, але інфікований Почаїв: як ще одна лавра стала епіцентром спалаху коронавірусу

Журналісти в Почаївській лаврі 5 канал
Звідки в церковному місті взялася пошесть – ніхто із чиновників міста не каже

Зупинімося в Почаєві, що на Тернопільщині. У місті на понад 8 тисяч населення вже понад сотня заражених. Масово хворіти там почали саме після Великодніх свят, коли Свято-Успенська Почаївська лавра відчинила свої двері. Щоправда, місцеві не поспішають звинувачувати в усьому священників, мовляв, люди самі пішли до церкви. Ну, а священники – закрилися від журналістів, тому допитатися в них, чи є хворі всередині святині, не виходить. Вони дуже вороже налаштовані до преси і ображені тим, що їх називають епіцентром спалаху.

Наш Мирослав Солонар добряче натерпівся у Почаєві. Поїхав розібратися, а перед ним позачиняли двері. Певно, є що приховувати?

"Вийшла ситуація трошки з-під контролю", – говорить Володимир Стефанський, голова Кременецької районної ради.

"А що, тільки в Почаївській лаврі зараження йде? Йде по всьому світі, треба Богу молитися", – каже одна з місцевих мешканок.

Великдень відсвяткували, і Почаїв майже на тиждень відрізало від світу. Бо, виявляється, батюшки он там на пагорбах не повірили в епідемію. І тоді святиня стала епіцентром інфікування коронавірусом. Тепер же лавра у блокаді і на замку.

Почаївська лавра
Почаївська лавра5 канал

До української Мекки на Тернопіллі "Підсумки тижня" доїхали без жодних проблем. Проте нам тут були не раді: "Ідіть собі, куди йшли, будь ласка. – Як тільки запитуємо за коронавірус всі одразу такі злі стають? Тут не річ в тому, що злі. Ви просто провокації робите".

Провокаторами нас називав чи не кожен місцевий. А інформацію про коронавірусне пекло в Почаєві та хворих монахів Свято-Успенської лаври – тутешні вважають брехнею: "Ні-ні, тільки нас не бийте цією палкою. Ми нормальні, ми спокійні люди. Кажуть, що в лаврі багато хворих на вірус, що ви знаєте? – Ні, немає такого. – А що в місті відбувається, що кажуть люди? – Попитайте в інших людей".

Сотня заражених лише в одному Почаєві. Масове інфікування китайським вірусом розпочалося тут після великодніх свят, коли батюшки знехтували правилами карантину і впустили до храму парафіян. Тоді поліція не змогла втримати натиск людей.

Мешканці Почаїва
Мешканці Почаїва5 канал

Володимир Стефанський, голова Кременецької районної ради, каже: "Я особисто спілкувався там з Владикою лаври на початках коронавірусу, він десь мене почув, десь не почув".

А депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця каже: "Мене взагалі дивує таке слово як домовленість, тому що я не розумію: є закон і є поняття, що перед законом мають бути всі рівні".

Багато брехні довкола, каже баба Лариса. На Паску сиділа з кошиками вдома, але раніше, на Вербну неділю, не всиділа. Й пішла до головного храму.

Пані Лариса каже: "Так, захотілось мені йти до церкви. – Не боялися щось підхопити? – Ні, я стара людина і не держусь за своє життя".

Мешканка Почаїва
Мешканка Почаїва5 канал

Хто де був під час Великодня, розпитали і в сусідньому селі Затишшя. Тут і досі не можуть збагнути, як вірус аж з самого Китаю дістався до них.

Кілька священників – інфіковані, сорокарічного монаха Лаври, в якого був коронавірус, уже поховали. Зараз керівництво святині відмовляється проводити тестування на COVID-19 у населення. І, як у випадку з Києво-Печерською лаврою, батюшки Почаївської дуже погано йдуть на співпрацю з чиновниками і журналістами.

"Я передам тому, хто цим займається", – кажуть телефоном з Почаївської лаври.

Дезинфекція Почаївсьокої лаври
Дезинфекція Почаївсьокої лаври5 канал

Інфікована московська церква на Тернопіллі самоізолювалася до кінця карантину. Для прочанки Галини то не проблема, вона й під лаврою помолиться. Бо вважає, вищі сили відженуть від неї недугу.

Вірянка Галина говорить: "Господь кожного з нас бачить і знає. І Матір Божа бачить і знає. У 99-му я її бачила тут".

Звідки ж взялася у церковному місті пошесть, не говорить ніхто. Але через якихось 200 метрів хвороба кишить і тут – в обласній психоневрологічній лікарні. Головна лікарка, двадцять шестеро пацієнтів та ще кілька працівників підхопили коронавірус.

Обласна психоневрологічна лікарня
Обласна психоневрологічна лікарня5 канал

Адміністрація лікарні за сімома замками, журналістам тут одразу вказують на двері: "Вибачаюся, вийдіть, будь ласка. – Ми виходимо. А скажіть, як у вас тут справи? – Я нічого не знаю. – А не можете нам розказати кілька слів? – Не можу".

Медпрацівник в Почаєві
Медпрацівник в Почаєві5 канал

Одразу ми, звісно, не пішли й трохи почекали. Вийшов ось цей чоловік. Відрекомендувався Володимиром, і розповів, що працює в психлікарні санітаром.

"– А ви як почуваєтесь? – Нормально. – Температури немає, все добре? – Ні, ми тут міряємо, проходимо тести. – Багато у вас зараз хворих на коронавірус? – А Бог його знає. Там ще результати не прийшли", – каже чоловік.

Медпрацівник в Почаєві
Медпрацівник в Почаєві5 канал

Вже після розмови за зачиненими дверима нашого співрозмовника відчитали його ж колеги.

Хто ж кого заразив? Лавра лікарню чи навпаки? Місцеві пошепки досі шукають правди.

Свою версію нам телефоном розповідає медсестра психоневрологічної лікарні. Пообіцяли їй анонімність: "У нас захворіла санбуфетниця, коли Паска була, в понеділок, то я взнала, що вона ходила в церкву. Вона розказала. А в п’ятницю вже зробили їй тест після Пасхи і взнали, що в неї позитивний тест, а вона ж роздавала всім їсти. В суботу вже санстанція тестувала чоловічий відділ".

Жінка заражена коронавірусом і вже більш як тиждень на самоізоляції. Хвороба в неї проходить у легкій формі.

Зараз Почаїв розблокували самі ж мешканці. Карантинні пости на в’їзді в місто місцева влада прибрала, бо, наче, вони й не ефективні. Їх оминали, навіть полями, аби тільки потрапити в церковне місто.

Через порушення правил карантину у великодню ніч Московській церкві Почаєва доведеться відповідати перед законом. Поліція відкрила кримінальну справу. Хоча самі батюшки і досі не визнають, що в них гуляє коронавірус.

Із сайту Почаївської лаври": "Повідомляємо вам, що в нашій святій обителі богослужіння відбуваються у відповідності до Статуту, випадків зараження коронавірусів не зафіксовано. Журналістам, які поспішають розповсюдити такі новини без належної перевірки і підстав, нагадуємо про такі поняття як совість і відповідальність".

Заява прес-служби Почаївської лаври
Заява прес-служби Почаївської лаври5 канал

Депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця говорить: "У Почаївській лаврі зберігається такий авторитарний стиль управління і величезну кількість питання там вирішує одна людина – це намісник Свято-Успенської Почаївської лаври".

Тамтешня влада не може діяти щодо святині надто різко, бо лавра є для Почаєва таким собі "прибутковим підприємством". Тому священники і мають волю. І один за одним хворіють. Не так давно відчули "зле" і в керівництві Московської церкви в Україні. "Залягли" Онуфрій та Павло. Предстоятель УПЦ МП навіть під час останнього свого звернення всередині квітня ледь стримався, щоб не кашлянути.

Митрополит Онуфрій
Митрополит Онуфрій5 канал

Як зараз почувається керівництво Московського патріархату – "Підсумки тижня" поцікавилися в "довіреної" людини московських отців архієпископа Климента.

Чоловік каже: "Те, що мені відомо, – вони гарно почуваються".

Похизувався, що вже здоровий намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло, який цими днями з'явився в онлайн-зверненні. А от від Онуфрія поки відеозвісток для вірян немає.

Із Тернопільщини Мирослав Солонар, Василь Дендін, "Підсумки тижня"

Попередній матеріал
"Ми не в серіалі, ми в реальному житті" – ексклюзивне інтерв'ю з міським головою Черкас про карантин, Зеленського та дії влади
Наступний матеріал
Донька українських емігрантів у Канаді – довірена особа Єлизавети ІІ і борець проти раку: історія Сильвії Федорук
Loading...