Відомо, що клітковина відіграє ключову роль у підтримці здоров’я травної системи
Якщо щодня споживати достатню кількість продуктів, багатих на клітковину, можна запобігти закрепам, здуттю живота та дискомфорту, стверджують експерти. Вівсянка вважається класичним джерелом клітковини – у порції міститься близько 4 грамів, але вона далеко не єдина. Про це розповідає "Дивогляд" із посиланням на "Verywellhealth".
Дієтолог Меггі Мун відзначає, що деякі продукти містять ще більше клітковини та допомагають досягти рекомендованої денної норми 25-30 грамів.
1. Колотий горох
Він містить близько 8,2 г клітковини на половину склянки готового продукту. Його часто додають у супи та рагу, але різко збільшувати споживання таких продуктів не варто, оскільки це може викликати здуття і гази.
2. Сочевиця
Цей продукт містить приблизно 7,8 г клітковини на половину склянки і багатий іншими поживними речовинами. Його можна додавати в супи, рагу та смажені страви.
3. Інжир
У половині склянки сушеного або свіжого інжиру міститься близько 7,3 г клітковини. Дієтологка зазначає, що регулярне вживання інжиру допомагає поліпшити травлення та зменшити ризик закрепів.
4. Лімська квасоля
В одному стакані приготованої квасолі – 13,2 г клітковини. Її додають у супи, рагу або гарніри, щоб підвищити користь страв.
5. Нут
Половина склянки нуту містить 6,3 г клітковини. Крім того, він багатий білком, залізом і фолієвою кислотою.
6. Чорнослив
У половині склянки – 6,2 г клітковини. Чорнослив містить як розчинну, так і нерозчинну клітковину, що підтримує здоров’я кишківника та допомагає уникати закрепів. За словами фахівців, щоденне споживання невеликої кількості соку чорносливу може полегшити симптоми закрепів.
7. Попкорн
Три чашки попкорну забезпечують близько 5,8 г клітковини. Для користі його краще готувати без масла, можна додати трохи оливкової олії, сушених трав або невелику порцію сиру.
8. Червона квасоля
Половина склянки містить 5,7 г клітковини. Вона допомагає зберігати відчуття ситості і підтримує стабільний рівень цукру в крові.
9. Кіноа
Одна склянка приготованої кіноа містить 5,2 г клітковини. Крім клітковини, вона багата рослинним білком, магнієм, вітамінами групи B та фолієвою кислотою.
10. Груші
Середня груша містить 5,5 г клітковини. Її можна додавати до вівсянки або вживати як перекус.
11. Яблука
В одному середньому яблуці – 4,8 г клітковини, переважно в шкірці. Вони багаті пектином, який допомагає покращити перистальтику кишківника.
12. Грейпфрут
Один грейпфрут містить близько 4,9 г клітковини. Цитрусові допомагають підтримувати імунітет та здоров’я кишківника, сприяючи регулярному випорожненню.
Меггі Мун наголошує, що починати слід поступово, додаючи продукти з клітковиною поетапно, щоб уникнути дискомфорту. Загалом усі фрукти та овочі корисні, але ті, що багаті клітковиною, особливо сприяють здоровому травленню та підтримці мікробіому кишківника.
Раніше "Дивогляд" розповідав про 7 продуктів, що допоможуть покращити зір.
Чудернацькі історії з України, котики, скандали світових зірок, гумор і трохи дикого трешу з московських боліт – читайте першими в Telegram Дивогляд 5.UA.