На чому економлять українці?
Велика війна кардинально перебудовує харчові звички українців – від вмісту тарілки до самого ставлення до здорового способу життя. На New Food Summit 2025 компанія Gradus показала свіжі дані третьої хвилі дослідження: як повномасштабне вторгнення впливає на те, що ми їмо, повідомляє "Дивогляд".
56% українців підтвердили: їхній раціон змінився через війну – це на 7 відсоткових пунктів більше, ніж рік тому.
Ключові причини:
- стрімке зростання цін;
- постійний стрес;
- руйнування звичного ритму через обстріли та відключення.
Для жінок та людей 55+ найбільше б’є емоційне вигорання та порушення сну – саме ці фактори збивають регулярність їжі та вибір продуктів.
Частка тих, хто скорочує витрати на їжу, підскочила з 67% до 72%.
На чому економлять найбільше
Найчастіше відмовляються від солодощів, снеків і делікатесів. Жінки частіше викреслюють кондитерку (54%), а молодь найменше готова економити на алкоголі (лише 26%).
Раніше "Дивогляд" розповідав, що українці споживають солі вдвічі більше за норму.
Чудернацькі історії з України, котики, скандали світових зірок, гумор і трохи дикого трешу з московських боліт – читайте першими в Telegram Дивогляд 5.UA.