Харчові звички для довголіття: 5 продуктів, що допоможуть покращити травлення

Більшість людей, на жаль, отримують набагато менше клітковини, ніж рекомендують лікарі та дієтологи.

Згідно з підрахунками, лише менше ніж 10% населення вживають достатню кількість цієї важливої речовини – від 28 до 34 грамів на день. Такий дефіцит може мати серйозні наслідки для здоров’я. Недостатнє споживання клітковини часто спричиняє проблеми з травленням, призводить до набору зайвої ваги, а також підвищує ризик розвитку діабету другого типу і серцево-судинних захворювань. Про це нагадує "Дивогляд" із посиланням на видання EatingWell.

Хоча вівсянка вважається добрим джерелом клітковини – пів склянки сухого продукту містить близько 4 грамів цієї речовини, – існують фрукти, які значно перевершують її за вмістом клітковини. До того ж, ці дари природи багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, що також позитивно впливають на організм.

Фахівці видання назвали п’ять фруктів, які можуть допомогти легко поповнити добову норму клітковини.

Авокадо

В одному середньому авокадо міститься близько 10 грамів клітковини. Цей універсальний фрукт чудово підходить для різноманітних страв – від салатів до смузі. За останні два десятиліття споживання авокадо в усьому світі зросло втричі, що свідчить про його популярність.

Окрім корисних для серця жирів, цей фрукт має важливе значення для здоров’я кишківника. Наукові дослідження доводять, що клітковина з авокадо стимулює ріст корисних бактерій, які продукують коротколанцюгові жирні кислоти. Вони живлять стінки кишківника та знижують ризик запалень.

Ожина

Одна чашка ожини забезпечує організм 8 грамами клітковини. Ягода також є потужним джерелом антиоксидантів, зокрема антоціанів і флавонолів, що допомагають боротися зі шкідливими вільними радикалами. Високий вміст вітаміну С підсилює антиоксидантний ефект та покращує засвоєння заліза.

Малина

Малина
Малина
Фото: Shutterstock

За вмістом клітковини малина не поступається ожині – у чашці цієї ягоди також 8 грамів. Вона містить аналогічний набір антиоксидантів, які захищають організм від хронічних захворювань. Дослідження показали, що щоденне споживання 1-1,5 чашки малини може стабілізувати рівень цукру, інсуліну та холестерину в крові, що особливо важливо для людей із ризиком розвитку діабету та серцевих хвороб.

Груша

Одна середня груша містить близько 6 грамів клітковини, що забезпечує п’яту частину добової норми. Особливо корисні ці фрукти для людей, які страждають на закрепи, адже груші багаті на сорбіт – природний цукровий спирт із легким проносним ефектом.

Гранат

Чашка зерен граната містить приблизно 7 грамів клітковини. Крім цього, гранати наповнені поліфенолами, які підтримують здорову мікрофлору кишківника та мають антиоксидантні, протизапальні та протипухлинні властивості. Їхнє регулярне споживання сприяє зміцненню серцево-судинної системи.

Завдяки такому набору фруктів легко урізноманітнити свій раціон і забезпечити організм не лише клітковиною, а й великою кількістю інших корисних речовин. Це дозволить покращити травлення, підтримати здорову вагу і знизити ризик хронічних хвороб.

Раніше "Дивогляд" розповідав, що американка, яка відсвяткувала 100-річчя, назвала свій "секретний" сніданок.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше