Та чи справді ці ласощі такі невинні, як здається на перший погляд? Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на "РБК-Україна".
Трансжири: прихована загроза у кожному шматочку
У складі багатьох популярних видів печива ховаються трансжири – це штучно змінені рослинні олії, що покращують текстуру виробу й значно подовжують термін зберігання. Але разом із тим, вони серйозно шкодять організму. Трансжири підвищують рівень "поганого" холестерину, а отже, й ризик розвитку серцевих хвороб. За даними ВООЗ, ці жири варто максимально виключити з раціону. Проте, вони досі широко застосовуються у бюджетному печиві.
Експертка з якості харчових продуктів Олена Сидоренко пояснює:
"90% печива, яке реалізується, є потенційно небезпечним, тому що там є борошно вищого ґатунку, величезна кількість цукру і рослинні олії або маргарин, або кондитерський жир, або замінник жиру"
Під час вибору варто уникати упаковок зі словами "тверді рослинні жири", "рафінована вибілена олія", "замінник вершкового масла". Під підозрою – і класичні зразки, такі як "Марія" чи "Ювілейне", які містять велику кількість пальмової олії.
Цукор і штучні підсолоджувачі: солодка загроза
Друге джерело ризику – надлишок цукру. Його додають у надмірній кількості, що збільшує ймовірність появи ожиріння, діабету, порушення метаболізму. Іноді замість натурального цукру використовують дешеві замінники – аспартам, цикламати, сахарин – сполуки, які викликають серйозні суперечки в медичному середовищі.
Такі продукти, як "Барні" чи "Чоко Пай", містять не лише багато цукру, але й хімічні підсолоджувачі, здатні впливати на гормональний фон і провокувати переїдання.
Аромати та барвники: краса, яка шкодить
Чим яскравіше виглядає печиво, тим вищі шанси, що воно містить штучні барвники та ароматизатори. Серед найбільш небезпечних – тартразин (E102), понсо 4R (E124) – речовини, що можуть викликати алергічні реакції, особливо в дітей.
Кремові види на кшталт "Чарівного смаку" чи "Орбіти" часто мають склад, що нагадує набір хіміка – з емульгаторами, барвниками, підсилювачами смаку.
Безпечна альтернатива існує
Найкращий вибір – печиво з коротким і зрозумілим складом: без гідрогенізованих жирів, з мінімальною кількістю цукру та без штучних ароматизаторів. Ідеальний варіант – домашнє печиво з вівсянки, банана, горіхів, меду, без додавання білого цукру.
Читати етикетку – не примха, а звичка, яка може зберегти ваше здоров’я.
Раніше "Дивогляд" розповідав, що популярний виробник терміново відкликає з продажу небезпечний товар для краси, бо він провокує рак.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.