Улюблений продукт мільйонів українців виявився небезпечним для серця – що треба знати

Полиці українських супермаркетів буквально виблискують різноманіттям печива – яскраві обгортки, спокусливі аромати та знайомі бренди створюють ілюзію смачної та безпечної солодкої насолоди.

Та чи справді ці ласощі такі невинні, як здається на перший погляд? Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на "РБК-Україна".

Трансжири: прихована загроза у кожному шматочку

У складі багатьох популярних видів печива ховаються трансжири – це штучно змінені рослинні олії, що покращують текстуру виробу й значно подовжують термін зберігання. Але разом із тим, вони серйозно шкодять організму. Трансжири підвищують рівень "поганого" холестерину, а отже, й ризик розвитку серцевих хвороб. За даними ВООЗ, ці жири варто максимально виключити з раціону. Проте, вони досі широко застосовуються у бюджетному печиві.

Експертка з якості харчових продуктів Олена Сидоренко пояснює:

"90% печива, яке реалізується, є потенційно небезпечним, тому що там є борошно вищого ґатунку, величезна кількість цукру і рослинні олії або маргарин, або кондитерський жир, або замінник жиру"

Під час вибору варто уникати упаковок зі словами "тверді рослинні жири", "рафінована вибілена олія", "замінник вершкового масла". Під підозрою – і класичні зразки, такі як "Марія" чи "Ювілейне", які містять велику кількість пальмової олії.

Цукор і штучні підсолоджувачі: солодка загроза

Друге джерело ризику – надлишок цукру. Його додають у надмірній кількості, що збільшує ймовірність появи ожиріння, діабету, порушення метаболізму. Іноді замість натурального цукру використовують дешеві замінники – аспартам, цикламати, сахарин – сполуки, які викликають серйозні суперечки в медичному середовищі.

Такі продукти, як "Барні" чи "Чоко Пай", містять не лише багато цукру, але й хімічні підсолоджувачі, здатні впливати на гормональний фон і провокувати переїдання.

Солодощі
Солодощі
Фото: Shutterstock

Аромати та барвники: краса, яка шкодить

Чим яскравіше виглядає печиво, тим вищі шанси, що воно містить штучні барвники та ароматизатори. Серед найбільш небезпечних – тартразин (E102), понсо 4R (E124) – речовини, що можуть викликати алергічні реакції, особливо в дітей.

Кремові види на кшталт "Чарівного смаку" чи "Орбіти" часто мають склад, що нагадує набір хіміка – з емульгаторами, барвниками, підсилювачами смаку.

Безпечна альтернатива існує

Найкращий вибір – печиво з коротким і зрозумілим складом: без гідрогенізованих жирів, з мінімальною кількістю цукру та без штучних ароматизаторів. Ідеальний варіант – домашнє печиво з вівсянки, банана, горіхів, меду, без додавання білого цукру.

Читати етикетку – не примха, а звичка, яка може зберегти ваше здоров’я.

Раніше "Дивогляд" розповідав, що популярний виробник терміново відкликає з продажу небезпечний товар для краси, бо він провокує рак.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше