У популярному десерті виявили канцерогени, що провокують рак – дослідження

Один з найпопулярніших смаколиків останніх років – дубайський шоколад – опинився в центрі гучного скандалу через небезпечні домішки.

Результати незалежної експертизи німецької організації Stiftung Warentest вказали на наявність у деяких зразках потенційно канцерогенної речовини. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на видання Der Spiegel.

Що знайшли у шоколаді?

Фахівці з Stiftung Warentest провели масштабне дослідження, купивши шість різних плиток дубайського шоколаду в країнах Європи. Зразки було відправлено на лабораторний аналіз, і результати виявилися шокуючими. Деякі плитки не відповідали заявленим стандартам якості, а дві з них містили небезпечні речовини.

Серед проблемних компонентів були знайдені 3-монохлорпропандіол і гліцидиловий ефір – речовини, що часто з’являються у продуктах на основі рафінованої пальмової олії. Вони вважаються потенційно канцерогенними і можуть викликати серйозні захворювання при регулярному споживанні.

Особливо скандальним виявився шоколад бренду Le Damas, в якому було виявлено підвищений рівень афлатоксинів. Ці токсини утворюються у фісташках через плісняву і можуть спричинити розвиток раку печінки.

Дослідження показало, що чотири з шести протестованих продуктів мали серйозні порушення в маркуванні. Виробники не вказали повний список інгредієнтів, а інформація про поживну цінність була неповною або взагалі відсутня. Деякі виробники навіть не надали важливих вказівок для алергіків.

"Ціни на шоколад варіювалися від 7 до 25 євро за 100 грамів", – зазначають експерти Stiftung Warentest.

Чи є ризик для здоров’я?

Фахівці запевняють, що разове вживання такого шоколаду не несе серйозної загрози для здоров’я. Однак регулярне споживання продуктів з канцерогенами може значно підвищити ризики розвитку онкологічних захворювань.

"Такі результати абсолютно суперечать стандартам преміального шоколаду та заявам виробників про високу якість продукції", – наголошують у Stiftung Warentest.

Реакція громадськості та регуляторів

Інформація про небезпечний шоколад викликала широкий резонанс у Європі. Споживачі висловлюють обурення через те, що продукція преміального класу може містити шкідливі речовини. Деякі країни вже оголосили про намір переглянути вимоги до імпорту дубайського шоколаду.

Цікаво, що поки виробник не надав жодних офіційних коментарів щодо скандалу. Зазначимо, що ціна на дубайський шоколад залишається високою – в Україні за плитку вагою 100 грамів доведеться заплатити від 450 гривень.

Поки регулятори вивчають ситуацію, експерти радять споживачам уважно ставитися до вибору солодощів і не ризикувати своїм здоров’ям заради модних смаколиків.

Раніше "Дивогляд" розповідав, що напій, який у 5 разів підвищує ризик раку у жінок.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше