інфекція, кишкова інфекція, вірус

У Києві зафіксували випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію – як себе захистити

Shutterstock

Мешканці столиці споживали неякісну готову продукцію у закладі громадського харчування

У Києві у десяти мешканців Оболонського, Дніпровського, Подільського, Солом'янського та Шевченківського районів 17-18 липня зафіксували випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Київський міський центр контролю та профілактики хвороб.

Згідно з попередньою версією, кияни захворіли у період з 15 по 17 липня після споживання неякісної готової продукції у закладі громадського харчування Подільського району. Зараз хворі лікуються у медзакладах столиці, де лікарі та фахівці Центру проводять необхідні бактеріологічні обстеження на кишкову групу інфекцій.

Якщо у вас з'явилися перші симптоми гострих кишкових захворювань, то необхідно обов'язково звернутися до лікарів.

5 кроків до безпечного харчування:

Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

 Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності
  • не купуйте продукти на стихійних ринках.

Раніше "Дивогляд" розповідав, що робити з COVID-сертифікатами і чи потрібні вони зараз.

Дивіться також відео 5 каналу: ВЖЕ НАШУМІВ У СВІТІ: допрем'єрний показ фільму "ЗАЛІЗНІ МЕТЕЛИКИ" про збитий росіянами рейс MH17

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ