Мешканці столиці споживали неякісну готову продукцію у закладі громадського харчування
У Києві у десяти мешканців Оболонського, Дніпровського, Подільського, Солом'янського та Шевченківського районів 17-18 липня зафіксували випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Київський міський центр контролю та профілактики хвороб.
Згідно з попередньою версією, кияни захворіли у період з 15 по 17 липня після споживання неякісної готової продукції у закладі громадського харчування Подільського району. Зараз хворі лікуються у медзакладах столиці, де лікарі та фахівці Центру проводять необхідні бактеріологічні обстеження на кишкову групу інфекцій.
Якщо у вас з'явилися перші симптоми гострих кишкових захворювань, то необхідно обов'язково звернутися до лікарів.
5 кроків до безпечного харчування:
Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу:
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності
- не купуйте продукти на стихійних ринках.
Раніше "Дивогляд" розповідав, що робити з COVID-сертифікатами і чи потрібні вони зараз.
Дивіться також відео 5 каналу: ВЖЕ НАШУМІВ У СВІТІ: допрем'єрний показ фільму "ЗАЛІЗНІ МЕТЕЛИКИ" про збитий росіянами рейс MH17
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.
Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання.