Тарілка

В Україні про "окрошку" не знали: як наші предки називали популярну літню страву

Tom Crew / Unsplash

Більше не плутайте

Спекотне літо – ідеальна пора для холодних супів, які мають не лише багатовікову історію, а й цікаві регіональні назви. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на "24 канал".

Звідки походить назва "окрошка"

Популярний холодний суп "окрошка" має глибоке коріння, але аж ніяк не російське. Дослідники припускають, що страва відома ще з часів Київської Русі. Легенда свідчить: після хрещення князь Володимир розпорядився роздати киянам їжу, мед та квас – напій, який і став основою для окрошки.

За іншою версією, страву створили селяни: вони кришили овочі та зелень, заливали квасом і охолоджували суміш у льохах. Власне, назва "окрошка" походить від слова "кришити" – дрібно різати продукти.

На українських теренах цю страву частіше називали "квас". Досі в деяких селах кажуть: "поїсти квасу" – маючи на увазі саме холодний суп, а не напій.

Як змінювалися рецепти

Заможні верстви населення почали додавати до окрошки м’ясо, яйця, огірки та картоплю. З часом з’явились десятки варіацій, включаючи рецепти з рибою. 

Перша письмова згадка про страву датується 1790 роком, а у кулінарних книгах вона фігурує вже в ХІХ столітті.

Холодні супи в Україні

Якщо овочі заливають не квасом, а кефіром – страва називається холодником. З буряком – буряківником. У "Стравах і напитках на Україні" (1913) описано старовинний рецепт холодника зі щавлем, телятиною та льодом.

Тож називайте страви рідною мовою: квас, холодник чи буряківник – як це робили наші предки.

Раніше "Дивогляд" розповідав про 5 неперевершених холодних літніх супів, які допоможуть забути про окрошку.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ