Сіль вважають унікальним продуктом, який здатний підтримувати чимало фізіологічних процесів у нашому організмі.
Водночас, важливо дотримуватися балансу в споживанні цього продукту, оскільки надмірна кількість солі в організмі може лише нашкодити.
Особливо це стосується жіночого організму, який потребує натрію та великої кількості калію. Однак, важливо не перестаратися у цьому випадку. Детальніше про наслідки надмірного споживання солі для жінок розповіла дієтологиня Наталя Самойленко, передає "Дивогляд".
Споживання понад 5 гр натрію і менше 3,5 гр калію на добу може призвести до підвищення артеріального тиску, а також збільшує ризик серцево-судинних ускладнень. При цьому основним джерелом натрію є сіль.
Експерти ВООЗ відмітили, що з року в рік можна було б запобігти близько 2,5 млн смертей, скоротивши світове споживання солі до рекомендованого рівня. Серед суспільства цей продукт залишається обов'язковим у приготуванні різних страв.
Популярність обробленої їжі у раціоні людини (шинка, бекон, сир, готові закуски), цукру і трансжирів усуває продукти з високим вмістом клітковини, харчових волокон та калію (овочі, фрукти, цільнозернові злаки). Багато хто забуває про те, що саме ці продукти є ключовими у здоровому раціоні.
Також варто пригадати хліб, вироби з борошна, а також соуси. Дуже часто саме ці продукти мають великий вміст солі. Таким чином при приготуванні їжі, окрім цих солоних продуктів, інколи вважають за потрібне додавати звичайну сіль. В результаті людина споживає подвійну дозу цього продукту.
Жіночий організм потребує натрію, який міститься в солі, для підтримки об’єму плазми крові, кислотно-лужного балансу, передачі нервових імпульсів і нормальної функції клітин.
Водночас, при надмірному споживанні цього мікроелемента можна отримати зворотній ефект і підвищення артеріального тиску в довгостроковій перспективі.
Щоб уникнути небажаних наслідків, варто дотримуватися норми споживання солі:
Для дорослих – менше 5 гр (трохи менше чайної ложки), а для людей із серцево-судинною патологією – 2,3 гр.
Також краще замініть звичайну кухонну сіль на йодовану. Особливо вона корисна дітям для оптимізації мозкових процесів.
Нагадаємо, раніше "Дивогляд" розповідав, які продукти містять велику кількість йоду і чому так важливо вживати цей мікроелемент.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram – Дивогляд 5.UA.
Читайте також: Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання.