Готуємося до Медового Спаса: як правильно вибрати мед

Мед – один із найкорисніших продуктів, які дарує нам природа. Але в магазині чи на ринку часто можна натрапити на підробку.

"Дивогляд" зібрав поради пасічників і експертів, які допоможуть обрати якісний і корисний мед.

Отож, є кілька важливих ознак, на які потрібно звернути увагу.

Колір

Колір меду залежить тільки від рослин. Якщо є якісь сумніви, краще обирайте сорти темного кольору – їх важче підробити.

  • У гречаного меду – колір має бути від бурштонового до темно-бурштинового;
  • У липового меду – від майже безколірного до світло-берштинового;
  • У соняшникового меду – від світло-бурштинового до яскравого бурштинового.
  • А мед із цикорію, наприклад, має блакитний колір.

Смак

Мед
Мед
Фото: Shutterstock

У справжнього меду не повинно бути ніяких сторонніх домішок у смаку.

Кислий неприємний присмак свідчить про те, що в меді почався процес бродіння. Виражений карамельний смак може означати, що мед піддавався перегріву. У процесі переробки і фасування меду допускається його нагрівання не вище 40 ° С, при такій температурі мед зберігає всі корисні властивості.

  • У гречаного меду – смак солодкий, приємний, з гостротою, від якої першить у горлі;
  • У липового меду – смак солодкий, приємний, з легкою гірчинкою, яка швидко зникає;
  • У соняшникового меду – смак солодкий, приємний, трохи терпкий.

Аромат

Справжній меж має приємний аромат. Він може відрізнятися, залежно від сорту:

  • У гречаного меду – запах сильний, приємний, із нотками квітів гречки;
  • У липового меду – аромат менш виражений, але теж приємний, як у квітів липи;
  • У соняшникового меду – приємний аромат із слабкими нотками квітів соняха.

Читайте також: Три серпневих Спаси: коли і як правильно святкувати

Консистенція

Мед, ромашка
Мед, ромашка
Фото: Depositphotos

Справжній мед повинен тягнутися, лягати рівною "гіркою" нескінченно довго. Але якщо на вулиці дуже жарко, він буде трохи рідшим. Однак, якщо поставити цей мед в холодильник - він зовсім скоро стане доволі густим і твердим.

Влітку мед все ще рідкий, але під кінець серпня деякі сорти вже можуть починати загустати. А от, якщо ви купуєте мед восени, то майже весь (окрім акацієвого чи вересового) вже має бути густим. Рідка текстура може свідчити про те, що мед переплавили – тоді він втрачає більшість корисних речовин і у ньому виділяється небезпечний канцероген оксиметилфурфурол.

Поки мед рідкий, у ньому не повинно бути мутнуватих домішок і осаду. Натуральний мед завжди прозорий, поки не загусне.

Різноманіття сортів

Якщо на прилавку в одного продавця можна знайти десятки різних сортів меду, це має насторожити покупця. Адже бджоли з однієї пасіки не можуть виробляти стільки різного меду.

На ринку сьогодні можна знайти доволі екзотичні сорти меду – лавандовий, фініковий, із квіток сакури, тощо. До таких пропозицій потрібно ставитися теж х особливою обережністю, адже часто це виявляється просто фальсифікат або, у кращому випадку, купаж.

Сертифікат якості

Не соромтеся запитати у продавця сертифікат якості на мед. Якщо приховувати немає чого – до вашого прохання поставляться із розумінням.

До речі, учені з Оксфордського університету довели, що мед - найефективніші ліки від інфекцій верхніх дихальних шляхів.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше