"Дивогляд" зібрав поради пасічників і експертів, які допоможуть обрати якісний і корисний мед.
Отож, є кілька важливих ознак, на які потрібно звернути увагу.
Колір
Колір меду залежить тільки від рослин. Якщо є якісь сумніви, краще обирайте сорти темного кольору – їх важче підробити.
- У гречаного меду – колір має бути від бурштонового до темно-бурштинового;
- У липового меду – від майже безколірного до світло-берштинового;
- У соняшникового меду – від світло-бурштинового до яскравого бурштинового.
- А мед із цикорію, наприклад, має блакитний колір.
Смак

У справжнього меду не повинно бути ніяких сторонніх домішок у смаку.
Кислий неприємний присмак свідчить про те, що в меді почався процес бродіння. Виражений карамельний смак може означати, що мед піддавався перегріву. У процесі переробки і фасування меду допускається його нагрівання не вище 40 ° С, при такій температурі мед зберігає всі корисні властивості.
- У гречаного меду – смак солодкий, приємний, з гостротою, від якої першить у горлі;
- У липового меду – смак солодкий, приємний, з легкою гірчинкою, яка швидко зникає;
- У соняшникового меду – смак солодкий, приємний, трохи терпкий.
Аромат
Справжній меж має приємний аромат. Він може відрізнятися, залежно від сорту:
- У гречаного меду – запах сильний, приємний, із нотками квітів гречки;
- У липового меду – аромат менш виражений, але теж приємний, як у квітів липи;
- У соняшникового меду – приємний аромат із слабкими нотками квітів соняха.
Читайте також: Три серпневих Спаси: коли і як правильно святкувати
Консистенція

Справжній мед повинен тягнутися, лягати рівною "гіркою" нескінченно довго. Але якщо на вулиці дуже жарко, він буде трохи рідшим. Однак, якщо поставити цей мед в холодильник - він зовсім скоро стане доволі густим і твердим.
Влітку мед все ще рідкий, але під кінець серпня деякі сорти вже можуть починати загустати. А от, якщо ви купуєте мед восени, то майже весь (окрім акацієвого чи вересового) вже має бути густим. Рідка текстура може свідчити про те, що мед переплавили – тоді він втрачає більшість корисних речовин і у ньому виділяється небезпечний канцероген оксиметилфурфурол.
Поки мед рідкий, у ньому не повинно бути мутнуватих домішок і осаду. Натуральний мед завжди прозорий, поки не загусне.
Різноманіття сортів
Якщо на прилавку в одного продавця можна знайти десятки різних сортів меду, це має насторожити покупця. Адже бджоли з однієї пасіки не можуть виробляти стільки різного меду.
На ринку сьогодні можна знайти доволі екзотичні сорти меду – лавандовий, фініковий, із квіток сакури, тощо. До таких пропозицій потрібно ставитися теж х особливою обережністю, адже часто це виявляється просто фальсифікат або, у кращому випадку, купаж.
Сертифікат якості
Не соромтеся запитати у продавця сертифікат якості на мед. Якщо приховувати немає чого – до вашого прохання поставляться із розумінням.
До речі, учені з Оксфордського університету довели, що мед - найефективніші ліки від інфекцій верхніх дихальних шляхів.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!