Як готувати і їсти шашлик, щоб наступного дня було легко

Коли навколо все цвіте-зеленіє і співають пташки, ноги самі несуть кудись ближче до природи.

Нам хочеться сидіти на траві, грітися на сонечку і… їсти шашлик.

Однак, ні для кого не секрет, що ця смачна страва може бути небезпечною для здоров’я.

Щоб уникнути неприємних наслідків приємних пікніків, "Дивогляд" зібрав поради дієтологів і лікарів про те, що їсти і готувати шашлик, щоб він був найбільш корисним.

Перш за все, потрібно правильно обрати м’ясо. Дієтологи радять віддати перевагу сортам м’яса та птиці з невисоким вмістом жиру. Оптимально, якщо це буде курка, індичка, кролик або риба.

Якщо обираєте свинину, то врахуйте, що найбільш пісними частинами є:

  • Вирізка
  • Лопатка
  • Карбонад
  • Філей

Найбільш жирне м’ясо - це окіст, шийка, реберця і грудинка.

Звичайно ж, можна готувати шашлик із баранини. Такий шашлик навіть вважають секретом довголіття жителів Кавказу. Однак не варто забувати, що м’ясо має бути не надто жирним.

Шашлик
Шашлик
Фото: Shutterstock

Скільки можна з’їсти шашлика, щоб не нашкодити здоров’ю?

Дієтологи радять з’їдати не більше 100-150 грамів готового шашлика. М’ясо варто їсти зі свіжими або запеченими овочами або зеленню.

Лікарі не радять запивати шашлик соками, вином, пивом, чи міцним алкоголем. Це тільки посилить навантаження на шлунок і підшлункову залозу. Краще обмежитися звичайною водою.

Найкорисніші і найшкідливіші маринади для шашлика

  • Усі експерти сходяться у думці, що найшкідливіший маринад для шашлика – це майонез. Окрім того, що це надмірна кількість жирів, при нагріванні із майонезу можуть виділятися канцерогенні речовини.
  • Ще один "поганий варіант" - оцет та багато солі. Надмірна кількість цих продуктів шкідлива для нирок і шлунково-кишкового тракту.
  • Не маринуйте м’ясо у кефірі. Хоча шашлик може стати м’якшим, але кефір погіршить засвоюваність заліза і білка.
  • Не намагайтеся зекономити час, купуючи готове мариноване м’ясо у магазині. По-перше, воно може виявитися не свіжим, але ви цього не відчуєте через оцет. По-друге, у більшості готових маринадів присутні підсилювачі смаку.
Шашлик
Шашлик
Фото: Shutterstock

Які ж маринади вважаються корисними?

  • Дієтологи радять маринувати м’ясо у соку граната або цитрусових – це зробить м’ясо м’яким і полегшить його засвоюваність. Якщо ж до соку додати ароматні трави та спеції, м’ясо шашлик отримає чудовий смак.
  • Допускається використовувати для маринаду червоне вино. Алкоголь при нагріванні випарується, але аромат і смак залишаться.
  • Також м’ясо можна маринувати у мінеральній воді. І, звичайно ж, багато цибулі.

Раніше "Дивогляд" ділився рецептами незвичних маринадів для шашлика. Ми також розповідали, як можна приготувати смачний шашлик вдома, якщо не виходить вибратися на природу.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше