Незважаючи на користь прянощів, вони не є ліками, адже поки що не існує клінічних доказів успішного використання приправ безпосередньо для лікування.
Про це написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.
Деякі прянощі впливають на травлення і набір ваги.
"Вони діють на стан кишкової мікрофлори, яка залучена в регуляцію нашої ваги. Наприклад, перець чилі й куркумін чинять позитивний вплив на бактерії кишечника і допомагають схуднути", – пояснює Супрун.
Гострі спеції також впливають на відчуття ситості і апетиту. Дослідження показали, що люди споживають менше гострої їжі, а отже і менше калорій. Однак іноді навіть невелика кількість гострої їжі може викликати бажання з'їсти солодкого або жирного.
Прянощі також діють на мозок і відчуття. Наприклад, ментол м'яти взаємодіє з холодовими та опіатними рецепторами людини, тому м'ята нам здається прохолодною і навіть знеболює.
А капсаїцин чилійського перцю, навпаки, активує теплові рецептори і впливає на больові рецептори шлунково-кишкового тракту.
Гостра їжа може викликати радість і навіть звикання через те, що пекучість деяких прянощів запускає в мозку систему захисту – виділення ендорфінів, нейромедіаторів задоволення. А ванілін – одна з головних солодких спецій – допомагає нам почуватися щасливими і розслабленими.
"У деяких дослідженнях виявлено, що ванілін потенційно можна використовувати для лікування депресивних станів", – зазначено в повідомленні.
Деякі спеції можуть мати протизастудну дію. Приміром чорний перець, розмарин і чебрець здатні стримувати ріст мікроорганізмів, а кориця, гвоздика, насіння коріандру та їхні екстракти пригнічують розмноження цілої низки ба ктерій, вірусів і грибків. Багато прянощів мають антиоксидантну дію завдяки їхній здатності нейтралізувати вільні радикали.
"Деякі спеції можуть зробити некорисну їжу менш шкідливою для здоров'я. Дослідження показали, що додавання суміші чорного перцю, орегано, імбиру й розмарину до гамбургерів знижувало в них рівень канцерогенних речовин. Зокрема тих, що здатні пошкоджувати ДНК, викликати мутації і збільшувати ризик виникнення раку", – зазначає Супрун.
Проте, незважаючи на корисні властивості прянощів, з ними треба бути обережними. Не варто вживати їх у великих кількостях, особливо, якщо у вас проблеми із шлунково-кишковим трактом. Також слід ретельно підходити до вибору спецій.
"Іноді під виглядом кориці продають кору рослини коричника китайського або касії. Ця спеція має слабкий аромат, однак містить багато кумарину – токсичної для печінки речовини з канцерогенними властивостями. Їсти її багато – шкідливо для здоров'я", – застерігає в.о. міністра охорони здоров'я.