Прянощі, спеції
Прянощі, спеції Depositphotos

Ванілін від депресії: Супрун розповіла про користь прянощів для організму

    Гострі спеції, до прикладу, впливають на відчуття ситості й апетиту

    Незважаючи на користь прянощів, вони не є ліками, адже поки що не існує клінічних доказів успішного використання приправ безпосередньо для лікування.

    Про це написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

    Деякі прянощі впливають на травлення і набір ваги.

    "Вони діють на стан кишкової мікрофлори, яка залучена в регуляцію нашої ваги. Наприклад, перець чилі й куркумін чинять позитивний вплив на бактерії кишечника і допомагають схуднути", – пояснює Супрун.

    Гострі спеції також впливають на відчуття ситості і апетиту. Дослідження показали, що люди споживають менше гострої їжі, а отже і менше калорій. Однак іноді навіть невелика кількість гострої їжі може викликати бажання з'їсти солодкого або жирного.

    Прянощі також діють на мозок і відчуття. Наприклад, ментол м'яти взаємодіє з холодовими та опіатними рецепторами людини, тому м'ята нам здається прохолодною і навіть знеболює.

    А капсаїцин чилійського перцю, навпаки, активує теплові рецептори і впливає на больові рецептори шлунково-кишкового тракту.

    Гостра їжа може викликати радість і навіть звикання через те, що пекучість деяких прянощів запускає в мозку систему захисту – виділення ендорфінів, нейромедіаторів задоволення. А ванілін – одна з головних солодких спецій – допомагає нам почуватися щасливими і розслабленими.

    "У деяких дослідженнях виявлено, що ванілін потенційно можна використовувати для лікування депресивних станів", – зазначено в повідомленні.

    Деякі спеції можуть мати протизастудну дію. Приміром чорний перець, розмарин і чебрець здатні стримувати ріст мікроорганізмів, а кориця, гвоздика, насіння коріандру та їхні екстракти пригнічують розмноження цілої низки ба ктерій, вірусів і грибків. Багато прянощів мають антиоксидантну дію завдяки їхній здатності нейтралізувати вільні радикали.

    "Деякі спеції можуть зробити некорисну їжу менш шкідливою для здоров'я. Дослідження показали, що додавання суміші чорного перцю, орегано, імбиру й розмарину до гамбургерів знижувало в них рівень канцерогенних речовин. Зокрема тих, що здатні пошкоджувати ДНК, викликати мутації і збільшувати ризик виникнення раку", – зазначає Супрун.

    Проте, незважаючи на корисні властивості прянощів, з ними треба бути обережними. Не варто вживати їх у великих кількостях, особливо, якщо у вас проблеми із шлунково-кишковим трактом. Також слід ретельно підходити до вибору спецій.

    "Іноді під виглядом кориці продають кору рослини коричника китайського або касії. Ця спеція має слабкий аромат, однак містить багато кумарину – токсичної для печінки речовини з канцерогенними властивостями. Їсти її багато – шкідливо для здоров'я", – застерігає в.о. міністра охорони здоров'я.

    Попередній матеріал
    Порошенко затвердив угоду з ЄС про 1 мільярд євро допомоги
    Наступний матеріал
    Створення Автокефальної Помісної Церкви підтримує більшість українців – опитування
    Loading...
    "Хороші чи погані хлопці?": Супрун зруйнувала міф про вуглеводи

    "Хороші чи погані хлопці?": Супрун зруйнувала міф про вуглеводи

    Супрун розповіла, як боротися з осінньою депресією

    Супрун розповіла, як боротися з осінньою депресією

    Супрун назвала основну причину смертності українців

    Супрун назвала основну причину смертності українців

    Супрун нагадала про ризики від сміттєзвалищ для людського здоров'я

    Супрун нагадала про ризики від сміттєзвалищ для людського здоров'я

    Нова система харчування в ЗСУ вже на передовій: чи задоволені захисники Попасної

    Нова система харчування в ЗСУ вже на передовій: чи задоволені захисники Попасної

    Перша у світі: у Литві побудували лазню із бурштину – фото

    Перша у світі: у Литві побудували лазню із бурштину – фото