Випічка
Випічка Shutterstock

У Черкасах кондитери заявили, що виготовили торт, який може конкурувати зі знаменитим київським

Читайте по-русски
Назва "Замковий узвіз" – відсилає до історичної частини міста

Черкаси вирішили стати конкурентом Києву та його знаменитому торту. Місцеві кондитери створили власний десерт – торт "Замковий узвіз". Назва – не випадкова: вона присвячена одній із найстаріших частин міста. Кондитери мріють, щоб цей смак став не лише солодким брендом Черкас, а й поштовхом для розвитку туризму. Як готують кулінарний символ і хто вже оцінив новинку, дивіться в сюжеті журналістки "5 каналу" Яни Лимаренко у випуску новин.

Свіжий бісквіт, ніжний крем і неповторний аромат заповнюють цех черкаських кондитерів. На цій кухні працюють над солодким витвором – тортом, який має стати візитівкою міста.

"Ми підготували вже бісквіт випекли, бо його потрібно вистоювати 6 годин, є маленькі бізешки з волоським горіхом і крем на згущеному молоці, який робимо самі", – показав шеф-кухар.

Кожен інгредієнт виготовляють на місці, щоб зберегти якість. Шар за шаром, тут складають не просто торт, а особливий смак, який має запам’ятатися надовго.

Ідея створити особливий торт для Черкас спала на думку не випадково. Назва "Замковий узвіз" – відсилає до історичної частини міста, звідки, кажуть кондитери, розпочалася сама Черкащина.

"Ми хотіли про Черкащину, а узвіз – це те, від чого почалися самі Черкаси і в розрізі він нам нагадує каміння, з чого збираються будинки, навіть дороги раніше збирались", – пояснив шеф-кондитер Олександр Дронєнко.

Після складання торт має "відпочити" декілька годин, щоб усі його смаки з’єдналися в єдине ціле, а на вітрину кладуть уже готовий виріб. Відвідувачі такий смаколик уже облюбували і часто його немає на вітрині – розкуповують. Кондитери кажуть, його беруть не лише шматочками, а й замовляють цілим.

"Ми калькуємо все, що можна калькувати, ми беремо іншомовні слова, рецепти, все інше, але якщо копнути глибше – ми викопуємо пекарські основи. Хлібні основи, які в одній із точок в Черкасах відроджуються", – зауважив відвідувач Олександр.

"Я людям кажу, що це горіхове бізе у ньому, що він схожий на київський, але кращий. Багато людей насправді бере його і замовляють на свята цілі торти. Якщо ми почнемо його виробляти в гранідозних масштабах, як компанія "Рошен", то маємо всі шанси поконкурувати на цьому ринку", – запевнив бариста Денис Позняк.

У кондитерському цеху не приховують амбіцій. Вони мріють, що торт "Замковий узвіз" стане не лише улюбленим десертом черкасців, а й обов’язковим подарунком для гостей міста. Черкаські кондитери не зупиняються на досягнутому. Хочуть, щоб "Замковий узвіз" став смачним символом Черкас, відомим на всю країну.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, "5 канал".

Також дивіться відео:

Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій. Також стежте за нами у мережі WhatsApp. Для англомовної аудиторії маємо WhatsApp англійською.

Попередній матеріал
Польові випробування: Порошенко привіз військовим спеціальний шоколад
Наступний матеріал
The Guardian написав про відправку в піхоту людей з ППО – у Генштабі та Повітряних силах відповіли
Loading...
"Перейти до проактивної готовності": у ЄС рекомендують підготувати запаси їжі та води на випадок війни з росією

"Перейти до проактивної готовності": у ЄС рекомендують підготувати запаси їжі та води на випадок війни з росією

"Нескінченно завжди просять": як криворізькі волонтери готують для захисників на передовій аджику

"Нескінченно завжди просять": як криворізькі волонтери готують для захисників на передовій аджику

Смаколики з печі, свіжа городина та садовина з власних городів: як на Харківщині люди допомагають ЗСУ

Смаколики з печі, свіжа городина та садовина з власних городів: як на Харківщині люди допомагають ЗСУ

Щотижня у казані кипить нова страва: як ветеран у Вінниці відкрив кафе та допомагає ЗСУ

Щотижня у казані кипить нова страва: як ветеран у Вінниці відкрив кафе та допомагає ЗСУ

До 1500 безкоштовних обідів: кого годують волонтери в Харкові – сюжет

До 1500 безкоштовних обідів: кого годують волонтери в Харкові – сюжет

Хліб може здорожчати на третину: що впливає на ціну – "5 канал" опитав економічних експертів

Хліб може здорожчати на третину: що впливає на ціну – "5 канал" опитав економічних експертів