Від тисячі порцій на добу. У Харкові волонтери годують людей, які потребують допомоги. Гарячі обіди отримують пацієнти в лікарнях. А також – люди, яких вивезли із зони бойових дій. Чи всього вистачає? Бачила журналістка "5 каналу" Оксана Нечепоренко.
Щодня на цій кухні готують до півтори тисячі порцій безплатних обідів. Щоб устигнути вчасно, кухарі починають працювати з сьомої ранку.
"Окрім супу сьогодні ще готували окрошку, позаяк дуже жарко і люди її дуже люблять і питають, у нас ще є відбивні з печерицями з сиром, є бургери, рибні котлети, салатики різні. Вареники варили з капустою, печінку жарили з цибулею", – каже куховарка Наталя Красікова.
На кухні працює півтора десятка людей. І вже о 10-й перші порції готові до розфасовування.
Якщо обіди доправляють на далекі локації, то обов’язково вкладають їх у спеціальні термоси – щоб їжа не зіпсувалася через спеку.
На початку повномасштабного вторгнення страви з цієї кухні доставляли по всьому Харкову. Зараз годують нужденних. Обіди доставляють до лікарень та гуртожитків з евакуйованими.
"Ми зараз годуємо тих, хто найбільше потребує. Це неходячі, лежачі, у кого нема світла, газу, ну і, фактично тих, у кого житла нема", – розповідає Олена Василенко.
В одному із гуртожитків, де мешкають переселенці з області, щодня гарячі обіди роздає одна з мешканок – Наталя Коробкіна. Тут Наталя третій рік живе з чоловіком та свекрухою. Обидва з інвалідністю. Каже, така допомога рятує.
"У нас такий контингент, у нас найстарші люди – 95-85, вони не можуть собі приготувати, і в нас на другому поверсі, по холах, там одна пічка, через що не всі можуть приготувати", – розповідає переселенка з селища Руська Лозова Наталя Коробкіна.
Готові обіди в гуртожитку отримують понад дві сотні людей, сотня з яких – лежать.
"А як ви думаєте в Харкові прожити на три тисячі пенсії? І все життя пропрацювала. Це як манна небесна, звісно, що добре", – каже переселенка з Куп'янська Алла Єфременко.
До третьої дня всі обіди з кухні відправлять до запланованих локацій. Волонтери кажуть, найбільше їхньої допомоги люди потребуватимуть взимку. Тому готуються до приготування їжі в екстремальних умовах під час довгих локдаунів.
Оксана Нечепоренко, Антон Авіжас, Харків, "5 канал"
Нагадаємо, раніше 22 липня російські війська обстріляли житловий район Костянтинівки.
Нагадаємо, українські військові збили літак-штурмовик Су-25 у Донецькій області. Також Збройні сили України знешкодили понад 1000 російських вояків за минулу добу.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться відео:
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.