Акція протесту
Акція протесту 5 канал

"Нокдаун для бізнесу": що кажуть підприємці про запровадження карантину вихідного дня

Читайте по-русски
Через вимушений простій під час локдауну бізнесмени втратили круглу суму

Відтепер вся Україна – "помаранчева" зона. У будні замість адаптивного карантину – загальнодержавний. А вже на цих вихідних ресторани, театри, торговельно-розважальні центри, кінотеатри, спортзали зачиняються на ключ. Уряд переглянув карантинні обмеження, щоби призупинити стрімке поширення коронавірусної інфекції. Так званий локдаун вихідного дня попередньо діятиме впродовж трьох тижнів – із 14 до 30 листопада. Попри те, що близько двох годин кілька сотень працівників ресторанного бізнесу мітингували проти цих обмежень, урядовці до них не дослухалися. Кореспондентка "5 каналу" Леся Головата продовжить.

Те, що в уряді називають карантином вихідного дня, ресторатори вважають нокдауном для їхнього бізнесу. І відстоювати своє право на працю вони прийшли із баняками та черпаками.

Кухарі, офіціанти та ресторатори нагадують урядовцям: навесні, після запровадження карантину, вже сиділи на голодному пайку.

"Ми живемо на орендованих квартирах, у когось діти, в когось іпотека, у когось машина. У всіх свої проблеми. Дайте працювати, я маю право працювати", – каже Леся Дзьоба, офіціантка.

А нині вже не готові втрачати левову частку прибутку, адже саме в суботу та неділю приходить найбільше клієнтів.

"Це 50% загального заробітку за місяць – вихідні дні. Скільки закладів закрилося", – розповідає Микита, менеджер ресторану.

Під час локдауну власник кількох ресторанів та готелю на столичному Подолі Василь Гроголь майже вдвічі скоротив штат. Не цурався бізнесмен власноруч мити посуд та пакувати доставку. Через вимушений простій втратив круглу суму.

"Локдаун нам коштував близько 200 тисяч доларів. Чому так? Тому що ми не працюємо. Податки ми все одно повинні платити. Податок на землю ми повинні платити, бо це наша будівля, ми не можемо залишити його без опалення, без охорони, без усього. Тобто це все платиться", – говорить Василь Гроголь, власник готелю та ресторанів.

Василь Гроголь, який і сам перехворів на COVID-19, пристосувався до нової коронавірусної реальності. До бюджету за замовчуванням закладає санітайзери, всім працівникам щоранку міряють температуру, за перших симптомів недуги – тестують коштом закладу.

"Ми адаптуємося, ми звикаємо, ми вибудовуємо систему координат, в якій можемо працювати безпечно для себе, наших співробітників і гостей", – каже Василь Гроголь, власник готелю та ресторанів.

А те, що пропонує уряд – у суботу та неділю працювати ресторанам лише на доставку, його не влаштовує: "Якщо ти робиш нео-бістро, ресторан, де тобі важлива подача, офіціанти, вино, добірка, все таке, то тут доставка неможлива. Ясна річ, що в нас зараз є спеціальне меню, яке ми можемо зробити, але це курям на сміх".

У будні увечері в кінотеатрі дивляться фільм лише кілька глядачів. Співвласник Ілля Гладштейн переконує: якщо заборонять покази на вихідних, кінотеатр доведеться закрити.

"Тримати людину – це або треба зменшувати зарплату, або в принципі закриватися, бо так само не буде й фільмів, які показують, я думаю, дистриб'ютори не будуть давати. Для кінотеатрів це не вихід, це погана ідея", – каже Ілля Гладштейн, співвласник кінотеатру.

Щоби зменшити ризики інфікування COVID-19 – до зали на 42 місця нині пускають удвічі менше людей, після кожного сеансу провітрюють приміщення.

"Я не знаю ніякої статистичної інформації, наскільки може вплинути карантин вихідного дня, але я готовий його дотримуватися", – говорить Дмитро, відвідувач кінотеатру.

"Або вводити, як у Європі, локдаун, це справі може бути ефективним. А оці якби полуміри – це, чесно кажучи, не працює", – говорить Данило, відвідувач кінотеатру.

"Кінотеатри – не найбільш небезпечне місце посеред міста. Люди їздять у метро, люди ходять у заклади харчування, у супермаркети. Я би сказав, що там більш небезпечно", – каже Ілля Гладштейн, співвласник кінотеатру.

Хоч як гучно заявляли свої вимоги ресторатори, в Кабміні до них не дослухалися. На засіданні запровадили так званий локдаун вихідного дня. Попередньо – з 14 до 30 листопада.

"Ми не зупиняємо економіку. Підприємства працюватимуть. Ми хочемо зменшити кількість контактів на вихідні", – наголошує Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

У суботу та неділю працюватимуть продуктові магазини, аптеки, фінансові установи, пошта, автозаправки та СТО, їздитиме громадський транспорт. Натомість на замок зачинять:

"Бари, ресторани, кафе, тощо. Вони працюватимуть винятково як торгівля на винос. Наступне обмеження – приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах теж буде заборонене, вони будуть зачинені", – зазначає Максим Степанов, міністр охорони здоров'я.

Відвідувачам зась і до закладів культури, спортзалів, готелів. А от у будні замість адаптивного карантину буде загальнодержавний. У всіх регіонах діятимуть обмеження "помаранчевої" зони.

"Кількість людей, які перебувають зараз одночасно на лікарняному ліжку – 28 тисяч 514 осіб. Не дай Бог нам пережити і побачити, що таке колапс і локдаун медичної системи", – каже Максим Степанов, міністр охорони здоров'я.

Не підтримав постанову лише міністр культури Олександр Ткаченко, який напередодні розкритикував цю ініціативу, бо вважає, що сотні тисяч людей, які працюють у культурній галузі, можуть залишитися без роботи.

Леся Головата, Валентин Стрельцов та Олексій Іванченков, "5 канал"

Попередній матеріал
Завдяки новим санкціям США "Північний потік-2" буде майже неможливо реалізувати – Коболєв
Наступний матеріал
Порожні трибуни: як проходить товариський матч збірних з футболу України та Польщі
Loading...

Віцепрем'єр-міністр Резніков захворів на COVID-19

Спікер парламенту Разумков захворів на коронавірус

Уряд виділить 895 млн грн на забезпечення киснем COVID-лікарень – Гончаренко

Кількість лікарняних в Україні зросла майже на 50% за останній місяць

В Україні знову запровадили загальнонаціональний карантин – скасовано поділ на зони

"Рекет на державному рівні": влада змушує платити податки, але не дозволяє працювати – підприємець