Грюкали каструлями, мисками та розгорнули ресторан біля Облдержадміністрацій – карантинний протест охопив 24 міста України. Ресторатори мітингували проти запровадження локдауну на вихідні. Адже побоюються, що через суворий карантин залишаться без прибутків. Чи почула людей влада – далі розкажуть журналісти "5 каналу".
Черкаські підприємці розгортають виїзний ресторан перед Черкаською облдержадміністрацією.
"Запрошуємо наше керівництво, нашу владу, щоб вони присіла і скуштували те, чого немає, тому що індустрії теж може скоро не бути", – говорить Олександр Семенуха, ресторатор.
До частування баристи пропонують каву. Ресторатори порахували: це все, на що залишиться грошей після того, як запровадять локдаун на вихідні.
"Запрошуємо владу на каву, все, що в нас є – можемо віддати", – каже Давид Новіков, працівник ресторану.
На пікет прийшло близько двох сотень працівників закладів харчування. Закликають владу дозволити їм працювати за старим графіком і не зачинятися на вікенд.
"Ресторани працювали в Києві, ми це прекрасно знаємо, можу назвати – "Велюр" і тому подібні. Два дні нічого не змінюють, нам треба навчитися жити з коронавірусом, він іще буде рік і більше, то нам на рік закрити, всі ресторани закрити?" – каже Роман Діскант, ресторатор.
Карантинний протест охопив 24 міста України. Під грюкіт кухонного приладдя власники та працівники закладів харчування Івано-Франківська переконують – вони мають право на працю.
"Якщо нас відправлять на карантин – вимагаємо компенсацію від держави. Жити за щось треба, бо сидіти дома, без грошей, навіть на те ж лікування, це не припустимо", – наголошує Галина Гебура, кухарка.
Ресторатори порахували: після того, як заклади зачинять на вихідні, підприємці втратять до сімдесяти відсотків прибутку і змушені будуть звільняти персонал або зачинятися. Прибутковими залишаться всього 5% ресторанів Франківська.
"Закрилось уже близько 20% закладів, це досить значна кількість, близько 60 працюють у мінус. Але ніхто не повернувся до показників докарантинного періоду", – розповідає Оксана Камінська, голова асоціації рестораторів Івано-Франківська.
Ходою містом почали свій протест підприємці Вінниці. Дорогою брязкали каструлями, ложками та черпаками. Під такий акомпанемент ходили до міськради та обласної адміністрації. Переконують: готові дотримуватися найсуворіших умов роботи, аби лишень не зачинятися на вихідні.
"У влади було два місяці і 60 мільярдів гривень. Ще літом, коли можна було більш детально підготуватись до карантину і придумати більш дієві засоби, а не знищувати малий і середній бізнес, закривати ресторани, торгові центри і базари", – наголошують учасники акції.
Попри протести, уряд все ж таки запровадив локдаун. Він почне діяти вже найближчими вихідними.
Яна Лимаренко, Ольга Рега, Світлана Боднар, "5 канал"