Сучасна освіта у профтехучилищах. Донедавна такий вислів міг би викликати здивування та знизування плечима. Нині ж співпраця освітян, влади та помітних постатей у кулінарії демонструє свіжість нових підходів. Викладачі матимуть сучасну програму викладання, учні – можливість відповідати очікуванням ринку. Чим дивуватиме перший навчальний центр кулінарії та кейтерингу у столиці – розповість журналістка "5 каналу" Олена Рибінська.
Ще три роки тому викладачка Наталія про кондитерський напрям своєї роботи навіть не мріяла.
"Мені захотілося щось нове, в інтернеті подивилася – цукерки – пішла на майстер-клас і ось зараз робимо", – каже майстриня виробничого навчання Наталія Мошинська.
А в майбутньому й сама зможе проводити майстер-класи, адже сучасне обладнання та освітянська програма навчального центру кулінарії та кейтерингу – дадуть змогу освоїти і цей напрям. Як і почати відходити від радянського спадку в середній освіті.
"В перехідному періоді з радянського на сучасну освіту вважалося, що ПТУ це щось таке для тих, хто не відбувся як людина. Але це не так", – каже заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.
Київське вище професійне училище швейного та перукарського мистецтва обрали для втілення пілотного проєкту. Тут і раніше готували кухарів та кондитерів. Тепер створили сучасний центр. Під час ремонту замінили все – від стелі й підлоги до кухонного обладнання.
Новий інвентар відразу потрапив до рук студентів.
"Мені дуже подобається нове обладнання, дуже подобається. Мені більш подобається кондитерська робота", – каже студентка Київського вищого професійного училища швейного та перукарського мистецтва Анна.
Оновити обладнання мало, переконаний реформатор системи харчування, кухар Євген Клопотенко. Почали з основ – норм і стандартів викладання, які не бачили змін від радянського часу.
"Раніше, коли кухар закінчував навчання, був відмінником, приходив у ресторан і я його на роботу не брав. Бо він не знав базових речей, які зараз потрібні. Був величезний розрив у 20 років між тим, що було потрібно раніше і зараз ресторанами", – пояснює кухар та співавтор центру Євген Клопотенко.
Столичний навчально-практичний центр обійшовся майже в 6 мільйонів бюджетних гривень. У межах пілотного проєкту підвищення кваліфікації мають пройти й викладачі. А Міністерство освіти цьогоріч обіцяє вдосконалити мережу профтехосвіти в кожному регіоні.
"Ми зробили це разом з Міністерством освіти і науки, КМДА, викладачами і цим закладом. Це буде бетон і фундамент, щоб у майбутньому те, що тут відбудеться, було прикладом для всіх інших по Україні. Міністерство освіти буде ще три роки щонайменше фінансувати те, щоб кожна школа, кожен заклад і в Чернівцях, і в Хмельницькому зміг побудувати саме таку кухню і викладати за стандартом", – каже Євген Клопотенко.
Окрім навчання студентів, в училищі планують проводити майстер-класи, семінари – залучаючи до оновленої програми й простих містян.
"Щоб кияни відчували, що є заклади профтехосвіти, в яких цікаво й корисно, і куди треба направляти дітей", – каже директорка Київського Вищого професійного училища швейного та перукарського мистецтва Наталія Горбатюк.
Знімальна група "5 каналу" отримала і свій презент з нової пательні. Студенти тремтячими руками, перед світлом камери, спекли іменний млинець. Усе під пильними поглядами викладачів.
Пілотний проєкт осучаснення навчання не став глевким млинцем. Попереду чимало роботи, розповідають і освітяни, й кухарі. Але в планах досягти амбітної мети – щоби кулінари та кондитери відразу після навчання мали змогу працевлаштуватися.
Олена Рибінська, Віктор Сніжко, "5 канал"