Щедрі пригорщі мигдалю й цукатів, марципан, ароматні спеції та найдорожчий алкоголь. У цій сімейній пекарні у середмісті німецького Мюнхена кипить робота. 28-річний пекар Басті Брюкльмаєр готує традиційний різдвяний кекс – штолен – за родинним рецептом. Використовує найякісніші інгредієнти. Їх спеціально замовляв із різних куточків світу. Усе – щоби порадувати саму королеву Єлизавету II.
"Хочу, щоб усе було найвищої якості. Адже коли вам дають можливість створити сюрприз для такої людини, ви почуваєтеся, наче посвяченим у лицарі", – каже пекар.
Торік Басті спік і надіслав штолен як подарунок своєму другові, шеф-кухарю британської королеви. Той був так приголомшений поєднанням смаків та інгредієнтів, що вирішив пригостити здобою Єлизавету ІІ. Королеві різдвяний пиріг теж припав до смаку. Тож цьогоріч вона замовила цілу партію штоленів із баварської пекарні – для всіх рідних. Десять кексів доправлять до Британії вже наступного тижня. А на Святвечір подадуть із чаєм усій монаршій родині.
"Ми щасливі, що маємо можливість замовити штолен з однієї із найкращих пекарень Німеччини. Різдвяний пиріг там виготовляють за одним рецептом упродовж кількох століть. І за словами королеви, цей кекс найсмачніший у її житті", – розповів шеф-кухар королеви Стефан Папперт.
Кожен штолен у пекарні щедро посипають цукровою пудрою. А спеціально для королеви ще й прикрашають короною з шоколаду. Сімейний рецепт Басті тримає у таємниці. Але розкриває головний секрет випікання смачної здоби. Каже: тісто для справжнього штолена слід вимішувати виключно власноруч, а ще не скупитися на вершкове масло й горіхи.
"Звичайно ж, запорука ніжного та смачного тіста – правильно підібрані інгредієнти. Це борошно, багато вершкового масла, вода, дріжджі і спеції. А ще марципан, мигдаль та горіхи макадамії – цього року ми замовляли їх спеціально з Австралії", – зазначив пекар.
Традиції випікання штоленів на Різдво в Німеччині – уже близько 700 років. Уперше пиріг виготовили у 1329 році в Саксонії – як подарунок тамтешньому Єпископу. Своєю формою і білим кольором він символізував новонародженого Ісуса Христа в білих пелюшках. Готувати різдвяний кекс потрібно щонайменше за 2 тижні до Різдва, адже лише тоді його смак і аромат розкриваються повністю.
Вероніка Орєхова, "5 канал"