Молотять гарбузи. Доки великі комбайни збирають урожай зернових – гарбузові машини теж виїхали в поля. Замість звичних барабанів для затягування рослин тут великий їжак для наколювання гарбузів. Як триває сезон збирання та чим вигідно вирощувати цю культуру – у сюжеті "5 каналу".
Великий їжак наколює гарбузи на свої голки – це працює на полі трактор із гарбузовим комбайном. У процесі ходу гарбузи скидає з голок на подальшу обробку в комбайн і набирає з поля нові.
За кермом трактора – Олександр Саєнко. Каже, молотив соняшник, а тепер – гарбузи. Навколишні села вирощують багато цієї культури, тож для нього це не дивина. А от працювати технікою вчився.
"Виїжджаємо ми на поле, трактор перед цим згортає на валочки, потім ми проїжджаємо комбайном, збираємо і веземо їх на сушку, на базу. Все залежить від площі, якщо забур’янена – це є дуже велика проблема, а тут у нас хороша площа, чиста, все іде дуже добре. Гарбузи в нас уродили", – зауважив тракторист.
Олександр каже, у техніці нічого складного немає, комбайн новий і якісний, головне, щоб нічого не забилося плодами. За цим стежить помічник:
"Гарбузики потрапляють на стрічку, потім потрапляє до бункера, його там перебиває, водичкою промивається і ось потрапляє до бункера".
Коли бункер буде повний, висипають у причіп вантажівки. З зерновими рік на рік не схожий ні у врожаї, ні в ціні, а от гарбузи щороку родять, а ціна вигідна – каже власник фермерського господарства Юрій Фільченков. Він уже 15 років вирощує цю культуру.
"Тоді не розуміли, що воно таке, що треба орати землю, а ми взяли, дискували, кинули, посіяли – і пішов бур’ян. Ми наймали людей, щоб його сапати, привести до ладу. А дійшла справа до збору– запитали за ціну, а тоді мало у кого було підбиральників. Купили два підбиральники, з їжаками, взяли до себе, почали молотити, а сушки ж потрібні, за якийсь тиждень ми зробили ці сушки, оті 150 га – вони, звичайно, себе там виправдали. Заплатити за оренду, за те, за се, а мені воно запало просто", – поділився директор фермерського господарства.
Цього року має 300 гектарів гарбуза. Каже, вирощує всі зернові культури, а також має теплиці та поля з овочами, сади та ягоди. Але гарбуз на його полях – головний.
Пан Юрій розповів, найбільше витрат – на техніку, закупівлю якісного насіння та засоби захисту рослин. Великі виплати і за паї, які орендує в місцевих мешканців.
"Люди, які мали пай два гектара – за пай отримували 10 тисяч гривень, зараз за пай отримують 70 тисяч гривень", – зауважив Юрій Фільченков.
Після збору насіння висушують у сушці. На один "стіл" вміщається пів тонни, вони готові за 12 годин. Після цього сухе насіння калібрують та фасують на підприємстві пана Юрія. Продає за кордон у Європу та Азію. Ціна різна: стартує від двох доларів за кілограм сухого насіння.
Гарбузів на полях Черкащини більшає щороку, їх висаджують для насіння на продаж, як посівний матеріал, як їжу тваринам та для кулінарії – кажуть у департаменті агропромрозвитку.
"Ця культура користується попитом, наші аграрії дедалі більше уваги звертають на такі нішові культури, адже насіння гарбуза використовується в різних галузях – і в медицині, і в кулінарії. А вже насіння, яке не пройшло першочергове тестування чи не підходить за якимись ознакам, з нього вичавлюють олію", – розповів директор департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОВА Роман Косенко.
На Черкащині під гарбузом 4 тисячі гектарів. Лише 500 із них у руках підприємців, решта – робота домогосподарств. Середня врожайність з одного гектара – 285 центнерів.
"Найголовніше, щоб був мир, а буде мир – буде в нас усе. Ми Україна – трудяги, робили, як кажуть мої хлопці, і будемо робити, що треба буде – те і будемо", – додав Юрій Фільченков.
Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаська область, "5 канал"
Читайте також: кожен вихід у поле – це великий ризик: як фермери обробляють землю на прифронтових територіях Запорізької області. За словами аграріїв, чималою проблемою є й брак робочих рук.
Дивіться також:
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.