Африканська екзотика в Запоріжжі. Переселенець із Василівки відкрив у обласному центрі ферму з розведення сомів із ПАР. Виробництво розпочав з нуля. Допоміг виграний грант на розвиток бізнесу. На промисловий рівень розведення риби планує вийти цієї осені. Продаватиме продукцію в Запоріжжі та інших містах України. Як розводять екзотичних сомів – бачив наш Денис Розенков.
Замість звичних відкритих ставків – невеличке промислове приміщення з кількома спеціальними басейнами. Тут розводиться африканський, чи як його ще називають – кларієвий, мармуровий сом. Це один із найвідоміших делікатесів у країнах південного континенту. Щодня власник ферми годує рибу спеціальними кормами. Але вдень додає трохи смаколиків.
"Купляю на базарі такі кукурудзяні палички, тут кісткове борошно, рибне борошно", – розповів власник рибного господарства Олександр Бурмака.
Директор підприємства Олександр Бурмака – в минулому професійний військовий, пілот винищувача та інструктор. До повномасштабної війни будував таку ферму у Василівському районі. Вклав тоді всі заощадження, але з наступом росіян втратив усе.
"Усе було знищено, там була свердловина вже пробурена. Там були сонячні батареї, там вітрогенератори стояли", – зазначив Бурмака.
Відновити виробництво вирішив у Запоріжжі. Рік тому отримав грант від держави на розвиток бізнесу. Найняв двох працівників. Але таки за технологічними процесами воліє спостерігати сам. Каже, вирощування риби, яка потім потрапить на столи покупцям, потребує особливої уваги.
"Це риба за вмістом жирних кислот Омега-3 прирівнюється до морської", – пояснив власник рибного господарства.
Своїх перших мальків купував розміром із сантиметр. Зараз ця партія африканських сомів уже підросла. Однак спіймати хоча б одного у невеличкому басейні – важко:
"Зараз розмір одного такого сомика – всього декілька сантиметрів. Але вже за два місяці його вага буде півтора кілограми".
Олександр Бурмака розповідає, африканський сом – риба не вибаглива. Навіть при відключенні світла та генераторів, які живлять киснем воду, може жити ще дві доби. На промисловий рівень розведення планує вийти вже цієї осені. Хоче реалізовувати продукцію в Запоріжжі та інших містах країни. А також безоплатно поставляти делікатес для обласної дитячої лікарні.
Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запоріжжя, "5 канал"
Читайте також: у Тихому океані науковці знайшли 100 нових видів тварин: кого ховала глибина від людей.
Дивіться також:
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.