Новий бізнес під час війни. У Харкові подружжя почало вирощувати равликів посеред власного двору. Кажуть: нова справа врятувала їх від відчаю. За пів року роботи фермери вже зібрали 30 кілограмів дороговартісної равликової ікри та виростили маленьке поголів'я. На фермі побувала Оксана Нечепоренко.
Один з афродизіаків, багатий на корисні речовини. За ці їстівні намистинки в Європі готові платити до тисячі євро за кілограм.
А ось тут равлики відкладають ту саму дорогоцінну ікру. За спеціальних умов, температури та вологості.
"Вони один перед одним оцими вусиками, вони майже цілуються. Ми спостерігаємо – це дуже так романтично. Особливо, коли ще й музику так вмикаємо. І такий релакс, і тому ми вважаємо, що вони і спарюються добре, і дають нам добру ікру", – каже власниця равликової ферми Юлія Герасименко.
Равликова ферма розташована в одному з районів Харкова просто у дворі приватного будинку. Подружжя Герасименків каже: ці молюски врятували їх від відчаю.
"Чоловік до війни займався автівками, і в нього було своє СТО. Він його будував 17 років і ракета, на жаль, все знищила. Ми не знали, як нам бути далі. І як взагалі жити, дуже були раді, що ми живі, що будинок наш цілий", – зауважує жінка.
Вкладати гроші у новий бізнес у зоні бойових дій інвесторів не знайшлося. Тож подружжя продало сімейний автомобіль. Як вирощувати равликів, вивчали з нуля. І 5 місяців тому – купили 60 кг маточного поголів'я.
"З 1 січня чоловік взяв кувалду і пішов у сарай все трощити. І ось з 1 січня ми не можемо відіспатись. Бо це і вночі хлопці працювали, і в третю зміну, як ми казали. Вони в три ночі тільки заходили вечеряти. Бо ми не встигали", – розповідає Юлія.
Допомагати Юлії та Миколі взявся підприємець Сергій Єншин. З подружжям він познайомився під час війни та захопився їхньою ідеєю. Ось це поле для вирощування равликів – його робота.
"Сюди висаджується мальок, надалі він там зростатиме і безпосередньо там житиме і буде рости равлик. Посередині – це кормова зона. Сітка двоклапанна, ми вирішили зробити її невисокою. Ми ще не знаємо, як це буде працювати, але сподіваємося, що це буде працювати", – пояснює співзасновник равликової ферми Сергій Єншин.
Ікринки перетворюються на равликів за 21 день.
Щовечора їх висаджують на спеціально зрощену травицю у другій половині дня, коли вони стають активнішими.
Ці равлики зростатимуть до вересня. А потім стануть їжею. Підприємці планують їх продавати на внутрішньому ринку, сподіваються, що екзотичні страви українці полюблять. І вже підбирають найсмачніший рецепт для приготування равликової ікри.
Оксана Нечепоренко, Антон Авіжас, Харків, "5 канал"
Читайте також: "Медик мотає кілометри бинтів і не стомлюється": журналіст "5 каналу" Євгенія Китаїва про побачене під Бахмутом – відео
Дивіться відео за темою: Навіть в русі – мішень для окупантів: як бойові медики евакуйовують бійців з поля бою
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.